Dünya basını da şaşkına döndü

Dünya basını, Türkiye'deki seçimleri yakından izlerken, sonuçları da kısa aralıklarla güncelleyerek okuyucularına iletti. Guardian 'Türkiye'nin şoke eden seçim sonuçları...' derken; ABD'deki basın ve yayın kuruluşları da sonuçları "iktidar partisinin beklenmedik bir zaferi" diye nitelendirerek, bu sonuçların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerini sağlamlaştıracağı" şekilde yorumladı.

Yayınlanma: 01.11.2015 - 20:09
Abone Ol google-news

İşte dış basından seçim sonuçları ile ilgili olarak ilk yansımalar:

GUARDIAN: Türkiye'nin şoke eden seçim sonuçları...

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian internet sitesinin manşetine taşıdığı 1 Kasım seçimlerini "Türkiye'nin şoke eden seçim sonuçlarına göre; iktidardaki AK Parti 'büyük zafer'e gidiyor" başlığını kullandı. Haberde, "Sol kanattaki HDP ise yüzde 10 barajını aştı" ifadesi yer aldı.

Telegraph: Erdoğan'ın iktidardaki AKP'si zaferini ilan ediyor
 
Türkiye'nin iktidardaki partisi, pazar günü yapılan seçimlerde şok bir zafer ile parlamentodaki çoğunluğu kazandı. Bu zafer, Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü sağlamlaştıracak ve ülkenin otoriterleşmeye kayması korkularını artıracak.
 
BBC News: İktidardaki AKP yeniden çoğunluğu kazandı
 
Türkiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi, haziran ayında kaybettiği çoğunluğu kritik genel seçimde yeniden kazandı.
 
Sky News: İktidardak AKP Türkiye seçimlerinde zaferini ilan etti
 
Türkiye'deki seçimler AKP'nin zaferi ile sonuçlandı. Oyların yüzde 49'u zor durumdaki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a döndü. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Bugün demokrasi ve halkımızın zaferidir" diye konuştu.
 
Independent: Cumhurbaşkaı Erdoğan sürpriz sonuçlarla oyların çoğunu alarak yerini sağlamlaştırdı
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki genel seçimlerde kesin bir zafer kazanırken, partisi AKP, parlamentodaki sandalyelerin çoğunu alarak diğer üç muhalif partiyi mağlup etti.
 
CNN: Türkiye'nin iktidar partisi kazandı
 
Seçmenler Türkiye'nin iktidardaki partisi AKP'yi sürpriz bir sonuçla iktidara taşıdı. Genel seçimlerde büyük beri geri dönüş yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığını yaptığı AKP, tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğa erişti.
 
Time: Türkiye'nin iktidar partisi seçimleri kazandı
 
Türkiye'nin iktidardaki muhafazakar partisi pazar günkü parlamento seçimlerinde, muhalefetin umutlarını suya düşürerek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimini sağlamlaştırarak beklenmedik bir zafer kazandı.

EL CEZİRE: TÜRKİYE'NİN İKTİDARDAKİ PARTİSİ ERKEN SEÇİMLERDE LİDERLİĞİ ÖNDE GÖTÜTÜYOR

Türkiye'nin AKP'si, büyük arayla liderliği önde götürüyor. Yüzde 70'ten fazla açılan sandık sonuçlarına göre, partinin yüzde 50'nin üzerinde oy aldı.

DER STANDARD: ERDOĞAN'IN AKP'Sİ KAZANDI

Gazete manşetinden verdiği haberine "Erdoğan'ın partisi mutlak çoğunluğu kazandı" başlığını kullandı.

DİE PRESSE: ERDOĞAN'IN KESİN ZAFERİ

Liberal yayınlarıyla dikkat çeken Die Presse Zeitung seçimlerin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu yazdı. İktidarı tek başına kazanan AKP'nin oy kaybetmesi beklenirken sürpriz bir çıkışla tekrar yönetime geçtiği belirtildi.

KRONEN ZEİTUNG: SULTAN KAZANDI

AKP için muhafazakar parti ifadesini kullanan gazete Erdoğan için de "Sultan" diye yazdı. Gazete manşetten duyurduğu haberinde "Muhalifler seçimlerde hile iddiasında bulundu. AKP tek başına iktidarı kazandı. Erdoğan arzu ettiği başkanlık sistemi için anayasa değişikliği hayaline biraz daha yaklaştı."

LE MATİN GAZETESİ: ERDOĞAN'IN PARTİSİNİN ZAFERİ

Gazete haberine şöyle denildi: "Muhafazakar Cumhurbaşkanı'nın partisi Türkiye'de genel seçimleri kazandı. Erdoğan beş ay önce kaybettiği mutlak çoğunluğu tekrar kazandı, sandıkların yüzde 99 unun açılması sonrası AKP oyların yüzde 49,3 ünü alarak meclise 316 sandalye ile girdi. Erdoğan anayasayı değiştirmek için 367 oy için çok uğraşmasına rağmen bunu başaramadı. Öte yandan her siyasi harekete hayır diyen MHP'nin oylarında büyük bir gerileme yaşandığı"

BLİCK GAZETESİ: ERDOĞAN'IN PARTİSİ MECLİSTEKİ ÇOĞUNLUĞU AÇIK ARA KAZANDI

Haberde şöyle denildi: "AKP mutlak çoğunluğu elde etti ve tek başına iktidar oldu. Oyların yüzde 50 sine yakın oy alan AKP mecliste tek başına hükümet olmak için gereken 550 milletvekilinin 276'sını alması gerekiyordu ki AKP 316 milletvekili kazanarak bunu başardı. İkinci olan merkez sol parti CHP oylarının sayısını bir önceki seçime göre aynen muhafaza etmeyi başarırken, aşırı sağcı parti MHP nin oylarında büyük bir gerileme yaşandı. HDP de yüzde 10 barajını ufak bir farkla zar zor geçerek mecliste kalmayı başardı ancak çok miktarda sandalye kaybetti."

24 HEURES GAZETESİ: ERDOĞAN'IN PARTİSİ PARLAK BİR İNTİKAM ALDI

Haberde şöyle denildi: "AKP beş ay önce kaybettiği salt çoğunluğu yeniden kazandı. Adalet ve Kalkınma Partisi oyların yüzde 49,2 sini alarak 550 milletvekili bulunan meclise 316 vekil sokmayı başardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler