Dünya onu bizden önce tanıdı...
MIX Festival’de sahneye çıkacak olan Gökçen Kaynatan, kelimenin tam anlamıyla elektronik müziğin ilk temsilcisi.
Gökçen Kaynatan, dünyada elektronik müzik ve “New age” gibi akımlar ortaya çıkmadan 30 yıl kadar önce bu türlerin örneklerini sergileyen bir sanatçı. İsmini internette arattığınızda ise olması gerekenden az sayıda bilgi edinilebiliyor. Bunların bir kısmı ve en detaylı olanı da ancak plağının İngiliz şirketi “Finders Keepers” tarafından İngilizce olarak sunulmuş. Söyleşi için, Kadıköy’de bulunan ev-stüdyosuna gittiğimiz sanatçının da söylediği gibi bu durumun nedeni, içine kapanık bir yaşam sürmesinden ve sahneden indikten sonra kendi hayatına dönmesinden kaynaklanıyor.
Kaynatan’ın evinde söylediklerinin doğru olduğuna dair birçok kanıt var. Sanatçı kelimesinin tam karşılığını görebileceğiniz tecrübeli ismin asıl mesleği iç mimarlık. İstanbul Beyoğlu başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde restore ve inşa ettiği evler, oteller mevcut. Ayrıca evinin tüm duvarları da Kaynatan’ın hayatı boyunca yaptığı çeşitli tablolarla kaplı. Tekrar konuya dönersek, Kaynatan, kendisi hakkında çıkan yanlış bilgilerden bir hayli rahatsız. Sanatçı, 60’lı ve 70’li yıllarda yakaladığı popülaritesini, “sokakta ancak kılık kıyafet değiştirerek yürüyebiliyordum” sözleriyle anlatıyor. Ancak daha sonraları basınla çok fazla ilişki kurmadığından ve bir süre yurtdışında yaşadığından müziğe ara verdiği algısının oluştuğunu söylüyor. Kaynatan, 50’li yıllardan 78’e kadar Londra’da parçalarının çalındığını vurgularken, 80’lerde TRT’de “Yıldız Yağmuru” isimli programda Türkiye’nin en iyi sanatçıları ağırladığını söylüyor.
Gökçen Kaynatan’ı araştırdığınızda ortaya dökülen bir diğer yanlış bilgi de kariyerine “rock’n roll” ile başladıktan sonra elektronik müziğe geçiş yaptığı hakkında. Kaynatan, elektronikle ilgisini şöyle anlatıyor: “Ortaokuldayken mekaniğe karşı merakım olduğu için ‘Seni Tophane Sanat Motor Elektrik bölümüne verelim’ dediler. 2 sene oraya gittim, orada da böyle aklım hep ‘Ne yapabilirim’deydi. Ardından Haydarpaşa Lisesi’ne gittim. O arada da babamın arabasının motorunu söküp tamir edebilecek denli bilgim vardı. O ara ben elektronik müziği yapar durumdaydım zaten.” Daha da geriye giden sanatçı, müziğe nasıl başladığını “Değişim yok. Ben 6, ablam da 12 yaşındayken, o piyano dersi alıyordu, ben de kapıyı aralayıp onların yaptığı dersi dinliyordum... Ders bittikten sonra ise ben gidiyordum piyanonun başına, çalışıyordum. Günün birinde ben çalışırken dalmışım, hoca gelmiş arkamdan, ‘Kim öğretti bunları sana’ diye sorunca ‘Kimse öğretmedi, siz çalışırken kapının arkasından dinliyordum’ dedim. Hoca da o gün anneme dönüp, ‘Siz kıza ders aldıracağınıza bu çocuğa aldırın’ demişti. Öyle başladı. Müzik içeriden geliyor” sözleriyle ifade ediyor.
‘2050’nin müziğini yapıyor
Ardından Gökçen Kaynatan ve arkadaşları, kitleleri peşinden sürükleyen “Rock’n roll” müziği yaparken, hatta bununla hayran kazanırken bile Kaynatan, elektronik müzikten kopmamış. Sanatçı, yaptıkları şarkılara çeşitli efektler koymuş, “Beyoğlu’nda Gezersin” gibi şarkıları elektronik müzikle birleştirmiş, geri planda da 30 sene önceden elektronik ve “new age” türü müzikler meydana getirmiş.
Gökçen Kaynatan, 2003 yılında ise “2050’nin müziğini” yaptığını belirtiyor. 14 yıldır hiçbir yerde duyulmayan şarkının 2018’de çıkacağını ifade eden sanatçı, müziklerini “2050 ritm ve armonisi” şeklinde nitelendirmiş.
Son 2 senedir bilinirliğinin olması gereken seviyelere yükseldiğini söyleyen Kaynatan, “Dünya bizden çok daha önce Gökçen Kaynatan’ın kim olduğunu biliyordu. Yüzümüzü bilmiyorlardı, bu plakla da onu görmüş oldular” diye anlatıyor. Hatta iddiasını daha ileriye taşıyarak, “Birinci basamak neredeyse yine oraya çıkarız, bizim için kolaydır” diyor.
Plağı satışa çıktı Gökçen Kaynatan’ın kendi ismini taşıyan plağı “Finders Keepers” etiketiyle satışa çıktı. Kaynatan’ın elektronik müzik dünyada yokken meydana getirdiği 9 şarkıdan oluşan albüm, “Doğanın Ötesi, Sihirbaz, Pencerenin Perdesi, Beyoğlu’nda Gezersin, Clearway, Madımak, Evren, Cennet Dünyamız, Lost Island” şarkılarından oluşuyor. Kaynatan, 16 Aralık Cumartesi “Mix Festival” kapsamında saat 19.00’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde konser verecek. Festival boyunca, kurulacak standlarda plak satışta olacak. |
MIX Festival, 2. kez Zorlu’da
Bu sene ikincisi düzenlenen ve müzikseverlere seslerarası bir deneyim sunan MIX Festival, 15- 16 Aralık tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Dünyanın farklı yerlerinden, farklı müzik türlerindeki müzisyen ve grupları tek çatı altında toplayacak festivalde Selda Bağcan ve Boom Pam, uluslararası deep house parçalarıyla ün salan Berlinli DJ ve prodüktörü Claptone, Manuş Baba gibi isimler sahneye çıkacak. İzleyenler Ana Tiyatro, Drama Sahnesi, Studio, Red Bull Warm Up, Meydan Fuaye alanlarında istedikleri etkinliklere katılabilecek. MIX Festival’in biletleri ve fiyat bilgisine, www.zorlupsm.com, www. biletix.com ve Zorlu PSM ana gişesinden ulaşılabiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!