Dünya 'yenidünya'nın gelişimini Antakya'da tartışacak

Antakya'da 3-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek ''3. Uluslararası Yenidünya Sempozyumu''na katılacak bilim adamlarının, Türkiye'de Yenidünya Yetiştiriciliği'nin yanı sıra bu meyve konusunda dünyadaki gelişmeleri de değerlendirecekleri bildirildi.

Yayınlanma: 02.04.2010 - 08:16
Abone Ol google-news

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. A. Aytekin Polat, 1-5 Nisan 2006 tarihleri arasında Çin'de yapılan ''2. Uluslararası Yenidünya Sempozyumu''nda büyük uğraş ve çabalar sonrasında sempozyumun Türkiye'de yapılmasını sağladıklarını söyledi. Sempozyumun 4 yılda bir yapıldığını, ilkinin İspanya'da ikincisinin Çin'de, üçüncüsünün de 3-6 Mayıs tarihleri arasında Hatay'da yapılacağını ifade eden Polat, şöyle devam etti: ''2006 yılında Çin'de yenidünya ile ilgili Türkiye adına sunumlar yaptık ve bildiriler sunduk. Ayrıca, 200 kadar bilim adamıyla kulis yaparak sempozyumun Türkiye'de yapılmasını sağladık. Bu sanıldığı gibi kolay olmadı. Zira Türkiye'ye karşı haksız bir ön yargı var. Bunları aşmayı başardık. Şimdi tüm hedefimiz sempozyumdan alnımızın akıyla çıkmak. Bu konuda 4 yıldır hazırlıklar yaptık. Kentte düşündüğümüz gibi sponsor bulamadık. İspanya'da bilimsel meyve, sebze araştırmaları yapan CIHEAM şirketi sponsor oldu. Marka kent kapsamında Hatay'ın ve MKÜ'nün tanıtımını sağlayacak sempozyum için herkes katkıda bulunmalı.''

'Dünya'da yenidünya üretiminin yüzde 80'i Çin'den'

Dünya yenidünya üretiminin 566 bin ton olduğunu, bunun yüzde 80'i olan 453 bin tonu Çin'in, 41 bin tonu İspanya'nın, 28 bin tonu Pakistan'ın ürettiğine, dünya sıralamasında dördüncü olan Türkiye'nin ise 12 bin ton üretimi bulunduğuna dikkati çeken Polat, ''Türkiye'nin yenidünya üretiminin yüzde 97'si Akdeniz bölgesinde Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da üretilmektedir. A, B, C vitaminlerinin yanı sıra antioksidan ve zengin minerallere sahip yenidünya üretimini artırmak için Türkiye'de ilk kez TÜBİTAK'tan destek alarak Hatay'ın Dörtyol ilçesi, Yeşilköy beldesinde sera altında yenidünya yetiştirilerek açık alana göre 15 gün erken hasat gerçekleştirilmiştir'' dedi.
 

'Yenidünyayı sadece meyve olarak tüketmemek gerek'

Yenidünyayı sadece meyve olarak tüketmemek gerektiğini belirten Polat, yenidünyanın, Çin ve Avrupa ülkelerinde meyve suyu, şarabı, likörü, reçeli, yenidünya kurusu, dolması, salatası, şurubu, konservesi, yenidünya cezeryesi ve şekerleme ürünlerinin yanı sıra, boğaz enfeksiyonlarını geçirmesi için tabletinin de ilaç olarak tüketildiğini vurguladı.
Polat, akademisyen, üreticiler ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek sempozyumu fırsata çevireceklerini belirtti.

Sempozyum için özel web sitesi hazırladıklarını, ayrıca 140 ülkeden 7 bin 500 üyesi bulunan International Society For Horticultural Sciences'ın (ISHS) günde 28 bin kişinin ziyaret ettiği web sitesinde de Hatay ve Türkiye'nin tanıtımının yapıldığını da kaydetti. Türkiye'ye gelecek bilim adamlarına, 3 semavi din, 6 mezhepten oluşan, Ermenice, Arapça, Türkçe şarkı ve ilahiler söyleyen ''Medeniyetler Korosu''nun da konser vereceğini ifade eden Polat, sempozyuma katılan yabancı konuklara Antakya'nın iyi anlatılması halinde, gelecekte kente ailesi ve dostlarıyla turist olarak ziyaret edeceğine inandığını da sözlere ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler