Dünyadan tepki yağıyor: Erdoğan özgürlükleri çiğniyor

Gazetemize yönelik operasyon uluslarararası basın örgütlerinin yanı sıra dış basında da geniş yankı buldu.

Dünyadan tepki yağıyor: Erdoğan özgürlükleri çiğniyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.10.2016 - 09:13

<video:624246>

Cumhuriyet’e yönelik operasyon uluslararası basın örgütlerinin yanı sıra dış basında da geniş yankı buldu. Kimi yorumda Cumhuriyet gazetesi yöneticilerine yönelik gözaltıların temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan baskı ortamının son halkası olduğuna dikkat çekildi.

BBC’nin “Cumhuriyet gazetesine operasyon” başlığı ile duyurduğu haberinde “Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarları hakkında gözaltı kararı alındığı, yönetici ve yazarları Fethullah Gülen yapılanması ve PKK ile ilişkili olmakla suçlandığı” kaydedildi.

GUARDIAN gazetesinin haberinde cumartesi günü kapatılan basın organlarıyla darbe girişiminin ardından kapatılan yayın organı sayısının 160’a ulaştığı aktarıldı.

INDEPENDENT gazetesi twitter hesabından haberi “Türkiye, hükümetin en büyük muhaliflerinden birini gözaltına aldı” ifadeleriyle duyurdu.

Gözaltı kararını duyuranlar arasında The Guardian, The New York Times ve Al Jazeera gibi haber organlarında yazıları yayımlanan ve nisan ayında Türkiye’ye girişi engellenen gazeteci yazar David Lepeska da var.

ZEIT gazetesi, “Türk polisi yine gazetecileri hedef aldı” tepkisini gösterirken, Tagesspiegel “Türk yetkililer OHAL’i kullanarak muhalif medyayı cezalandırıyor” diye yazdı.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG, “Çok sayıda muhalif medya kuruluşunun kapatılmasının ardından Türk yetkililer şimdi de geriye kalan muhalifler arasındaki en önemli gazete Cumhuriyet’i hedef aldı” derken, BILD “Demokrasi karşıtı darbe gazeteye ulaştı” Türkiye’nin en önemli muhalif gazetesi Cumhuriyet, yetkililerin kendilerine yönelik dev operasyonu sonrası böyle yazdı” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’i Alternatif Nobel ödülüne layık gören Doğru Yaşam Ödülleri Vakfı, ‘Türkiye’de ifade özgürlüğünün giderek tehdit edildiği bir zamanda, Cumhuriyet demokrasinin sesinin susturulamayacağının kanıtıdır’ demişti” ifadelerini kullandı. 

 

LE MONDE’DAN BAŞYAZI

Erdoğan, Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştırıyor

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ‘Erdoğan Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştırmaya devam ediyor’ başlığıyla bugün yayınladığı başyazıya şöyle başladı:

“İdam cezasını yeniden getirme tehdidinde bulunan Türkiye’nin cumhurbaşkanı, muhalif Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmenini gözaltına alarak basın özgürlüğünü hırpalamaya devam ediyor. Bu, özellikle temmuzdan bu yana ihlal edilen basın özgürlüğüne karşı yeni bir ağır saldırı.” Yazıda “Geçen günlerde de çoğu, ülkenin Kürt azınlığının yaşadığı güneydoğudaki 15 medya kuruluşu kanun hükmünde kararnameyle kapatıldı. Temmuz ortasından bu yana görevden atılan ya da uzaklaştırılan bizim hesabımıza göre 85 bine yakın kamu personeline cumartesi çıkarılan iki yeni kararnameyle 10 bini aşkın personel eklendi. Üniversite rektörleri artık cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Hapishanelerden yer açmak için 38 bin adi suçlu serbest bırakıldı, yaklaşık 35 bin kişi gözaltına alındı” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın kendisine başkanlık sistemini getirecek bir ‘referandum hayali’ kurduğunu belirten Le Monde, referanduma gitmek için parlamentoda14 sandalyeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Erdoğan’ın ‘Osmanlı’nın kaybettiği topraklara yas tutan milliyetçi retoriği’ ve otoriter eğilimiyle MHP’yle yakınlaştığını kaydeden Le Monde şu uyarıda bulundu: “Türk lider burada yanlış bir hesap yapıyor: Temmuzdaki darbe girişimini izleyen ortamda yaratılmış, böylesi bir rejim artık istikrar sağlamayacak, tıpkı tehlikeli biçimde yaklaştığı Ortadoğu’da olduğu gibi.”

 

ABD: Derin endişe içindeyiz

Gazetemiz yöneticileri ve yazarlarına yönelik operasyonun ardından, ABD’den “muhalif medyaya yönelik baskıdan derin endişe içindeyiz” tepkisi geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, darbe girişiminin ardından sorumluluları tespit etme konusunda Türkiye’nin çabalarını desteklediğini belirtip, Cumhuriyet’e yönelik operasyonu da kastederek “ABD, Türkiye’deki muhalif medya organlarına yönelik resmi baskının yükselmesinden ötürü derin endişe duymaktadır” dedi.

 

AGİT: MAZUR GÖRÜLEMEZ

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic tutuklanma kararlarını kınadığını belirterek, “Medyadaki son tutuklamalar, Türkiye’deki basın özgürülğüne son darbedir. Yetkililer, basın özgürlüğünü, canlı ve çoğulcu medya ortamını yeniden sağlamalı” dedi. Mijatovic, Türkiye’de 125 medya kurumunun kapatıldığını,120 gazetecinin de gözaltına alındığını anımsatarak “Medyayı kısıtlamak için kullanılan terörle mücadele kanunları ve diğer mevzuatlar, olağanüstü hal döneminde mazur görülebilecek adımların ötesindedir ve bu endişe verici durum acilen tersine çevrilmelidir” dedi.

 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon