Dünyanın en iyi üniversiteleri... Boğaziçi 54 sıra yükseldi
US News & World Report sitesinin hazırladığı 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' sıralaması açıklandı. 2017 sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi dünyada 166.sırada, Türk üniversiteleri arasında da en yüksek sırada yer aldı.
US News & World Report isimli internet sitesinin hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralaması açıklandı. Listede en başarılı Türk üniversitesi 166. sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi oldu. Sıralamada Asya üniversiteleri arasında 17. olan Boğaziçi, kriterlere göre yapılan listede ise fizik alanında 5. mühendislikte ise 245. sırada yer aldı. Boğaziçi geçen yıl sıralamada 220. olmuştu. Sıralamada 65 ülkeden bin üniversite yer alıyor.
Sıralamadaki yerlerinden memnun olduklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, sözlerini şöyle konuştu:
“Türkiye’de iyi araştırma yapan, bu konuda bir gelenek oluşturmuş ve yönetişim yapılarını araştırma üniversitesi olarak kurgulamış başarılı üniversiteler var. Bunlar uluslararası sıralamalarda yer alıyor, saygı görüyorlar. Sadece teknoloji ve fen alanlarında değil sosyal ve beşeri bilimlerde de araştırma faaliyetleri bu dengeyi sağlıyor. Bu üniversitelerimizin önünün açılması Türkiye’nin geleceği için önemli bir adım olacaktır.”
Sıralamada, Boğaziçi’nden sonra en başarılı Türk üniversitesi 231. sıradaki ODTÜ olurken, İTÜ ise 257. olarak en başarılı 3. Türk üniversitesi oldu. Bilkent 389’uncu, Hacettepe ise 550’nci sırada.
İlk üç ABD’den
Listenin ilk sırasında ise ABD’den Harvard Üniversitesi yer aldı. Harvard’ı sırasıyla, yine aynı ülkeden MIT ve Stanford Üniversitesi takip etti. Küresel sıralamada, ABD’den 217 üniversite yer alırken, Çin 87, Birleşik Krallık 68, Almanya 55, Fransa 49 üniversite ile listeye girdi. Sıralamada Asya Üniversiteleri arasında ilk sırayı Japonya’dan Tokyo Üniversitesi alırken, Birleşik Krallık’tan Oxford Avrupa’nın, Brezilya’dan Sao Paulo Üniversitesi Latin Amerika’nın, Güney Afrika’dan Cape Town Üniversitesi Afrika kıtasının en iyi üniversiteleri oldular.
Sıralama kriterleri
Araştırmada kullanılan 12 kriter ve yüzdeleri şöyle; Global araştırma saygınlığı (yüzde 12.5), bölgesel araştırma saygınlığı (yüzde 12.5), yayınlar (yüzde 10), kitaplar (yüzde 2.5), konferans bildirileri (yüzde 2.5), normalize edilmiş atıf etkisi (yüzde 10), toplam atıflar (yüzde 7.5), en çok atıf alanlar arasında yüzde 10’a giren yayın sayısı (yüzde 12.5), en çok atıf alanlar arasında yüzde 10’a giren yayın oranı (yüzde 10), uluslararası işbirlikleri (yüzde 10).
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması