Dünyayı plastik kirliliğinden kurtaracak keşif

ABD'li ve Britanyalı bilim insanları, "yanlışlıkla" plastiği yok eden bir enzim üretti. Bu keşif küresel plastik kirliliği krizine bir çözüm getirebilir.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 13:56
Abone Ol google-news

Bilim insanları 2016'da Japonya'da bir çöplükte "plastik yiyen" bir bakteri keşfetmişti.
Böceğin ürettiği enzimin yapısı üzerine çalışan uluslararası ekip, istemeden enzimi daha güçlü bir hale getirdi.

Ortaya çıkan "mutant enzim" özellikle PET (polyethylene terephthalate) şişeleri çözmede çok başarılı. Portsmouth Üniversitesi'nden Prof. John McGeehan: “Enzimi istemeden iyileştirdik. Biz de şoke olduk. Bu büyük ve gerçek bir buluş" dedi.

Araştırmanın detayları pazartesi günü Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayımlandı.

Okyanus'a atılan plastiklerin doğada çözülmesi yüzyıllar alırken, mutant enzim bir kaç gün içinde plastiği çözmeye başlıyor. Bilim insanları bü sürenin daha da kısalacağını belirtiyor.

Dünyada her dakika 1 milyon plastik şişe satılıyor ve yalnızca yüzde 14'ü geri dönüşüme gidiyor. Bilim insanları geri dönüşüm sürecinde plastiği plastiğe dönüştürmeyi başarırsa, yeni plastik üretiminin önüne geçilmiş olacak. Plastik (PET) şişeler şimdilik yalnızca kıyafet veya halı üretiminde kullanabilen "opak lif"e dönüştürülebiliyor. Bu yeni enzim sayesinde PET şişelerden yeni şişe üretilebilecek.

Plastiğin keşfi 1940'lı yıllara dayanıyor. Bu nedenle Japon araştırmacılar bu bakterinin yakın zamanda geri dönüşüm merkezlerinde evrildiğini düşünüyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler