Ecevit’in kunduracısı Cebeci Usta...

Kunduracı Nurettin Cebeci, Ankara Cebeci’deki mütevazi dükkanında 56 yıldır el emeğiyle ayakkabı yapıyor. Meslek yaşamı boyunca 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den, eski başbakan Bülent Ecevit’e; Zeki Müren’den Adnan Şenses’e kadar sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isme ayakkabı yapan Cebeci, giderek ilginin azaldığı bu zanaatın yaşatılması için büyük markalara karşı direniyor.

Ecevit’in kunduracısı Cebeci Usta...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.01.2020 - 17:46

Ankara Cebeci’de, Kurtuluş Parkı’nın hemen karşısında ufak ve gösterişten uzak bir dükkanda 56 yıldır kunduracılık yapan Nurettin Cebeci, kendi elleriyle yaptığı ayakkabıları siyaset ve sanat dünyasından isimlerin ayağında görmenin gururunu yaşıyor. Bülent Ecevit’ten Ahmet Necdet Sezer’e, Adnan Şenses’ten Zeki Müren’e pek çok isme “ayakkabı giydiren” Cebeci, yaşam öyküsünü “Artvin’in Muratlı köyünde dünyaya geldim. İlkokulu orada okudum. O zaman ailevi durumumuz beni okutmaya elverişli değildi. Yaşabilmek için bir meslek sahibi olmak gerekiyordu. Ben de bir ayakkabıcılığı öğrendim” sözleriyle Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı.

‘Ankara’da ve İstanbul’da çalıştım’

Çıraklık yaptığı yerde kendisine İstanbul’dan sürekli dergilerin geldiğini söyleyen Cebeci, “Türkiye’yi ve dünyayı bu mecmualardan okudum. Bunları okuyunca gözlerim açıldı. Askerlik öncesinde memleketimde öğrendiğim ayakkabıcılık zanaatını geliştirmek için kendi kendime bir program yaptım” diyor. Çıraklığına devam ederken bir gün ağabeyinden bir mektup aldığını aktaran Cebeci “Beni Ankara’ya davet etti. Burada ağabeyimle beraber 6 ay bir kunduracıda çalıştım. İstanbul’da bir yakınımız vardı, beni oraya davet etti. O çağırınca bu sefer de İstanbul’a gittim. 1 yıl da orada çalıştım” ifadelerini kullanıyor.   

‘Beş kuruş sermayem yoktu’

Askerliğini yaptıktan sonraya Ankara’ya geldiğini kaydeden Cebeci, “Beş kuruş sermayem yoktu. Başkasının dükkanında çalışmamak için kendi paramı biriktirmem gerekiyordu. Tamircilik yapmaya başladım. Gecekondu gibi bir yerde 2 yıl boyunca çalışarak paramı kazandım” diyor. Biriktirdiği parayla bugün hala mesleğini icra ettiği Cebeci’deki dükkanı açtığını belirten Cebeci, “O gün bu gündür ekmeğini bu ufak dükkandan çıkarttığını” söylüyor. “Buraları askerlik yaptığım günlerden biliyorum” diyen Cebeci, “Hem kirası yüksek olmayan bir yer hem de fakülteleri, Hacettepe’yi, Cebeci’yi, Abidin Paşa’yı Kızılay’a bağlayan bir yerdi. O nedenle burayı tercih ettim” ifadelerini kullanıyor.

‘Sanatçılar ve politikacılar gelirdi’

Dükkanı açtıktan sonra radyo sanatçılarının gelmeye başladığı söyleyen Cebeci, “Adnan Şenses, Güner Tecer, Ziya Taşkent, Kutlu Payaslı, Mustafa Sağyaşar ve Bestekar İsmet Nedim buraya geliyordu. Sonra iş adamları ve politikacılar da gelmeye başladı. Albümümde hepsinin imzalı fotoğrafı var” diyor. Kendisine eski bakanların da ayakkabı almak için geldiğini vurgulayan Cebeci, “Eski Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem, eski Meclis Başkanı Köksal Toptan, eski Gümrük Bakanı Orhan Öztrak, eski devlet Bakanı, 25. Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Başbakan yardımcısı Ekrem Ceyhun buraya gelirdi” ifadelerini kullanıyor.  

‘Ecevit’in zarafeti kimsede yok’ 

Dükkanında Ecevit’le çekilmiş bir fotoğrafını gösteren Cebeci, Ecevit’e de sık sık ayakkabı götürdüğünü aktararak, onunla yaşadığı bir anısını şöyle anlatıyor:

“Parlamentoda birçok insanla karşılaştım ama Ecevit’in zarafeti kimsede yoktu. Ona ayakkabı götürürdüm. Bir gün makamındaydı, bir ayakkabı götürmüştüm. Ayakkabıyı ona giydirmek istedim. ‘Ben kendim giyerim’ dedi. ‘Bu benim mesleğimin gereği’ dedim, ısrarcı oldum. Giydirmek için elimde çekecekle eğilince ayağını koltuğun altına çekti. Giydirmeme izin vermedi, ayakkabıyı kendi giydi.”

Yılın ahisi Cebeci Usta

Eskiden dükkanının kira olduğunu söyleyen Cebeci, “Atölyem de kiraydı, borçlarım vardı. Aleyhimde 11 icra davası vardı. Bu haldeyken 3 tane çocuk okuttum ve çalışarak borçlarımı ödedim. Şimdi bir lira borcum yok ama arabama tekerlek almaya bile korkum var. Çünkü işler o kadar durgun” diyerek durumdan yakınıyor. Piyasadaki ürünlerin fabrikasyon hale gelmesini eleştiren Cebeci, “Hazırcılık geldi, el sanatı kalmadı. Fabrikasyon vitrin estetiğine bakıyor. Biz daha sağlam yapıyoruz” diyor. Kırşehir’de kutlanan Ahilik Haftası’nda “Yılın Ahisi” ödülünü aldığını aktaran Cebeci, bu ödülü il dışından alan ilk kişi olduğunun da altını çiziyor. 

Dükkânı Atatürk fotoğraflarıyla dolu

Ayrıca, Dükkânının duvarları Atatürk fotoğraflarıyla sarılı Cebeci, “Dünyada eşi ve benzeri olmayan bir lider” dediği ulu önderin, Kurtuluş Savaşı esnasında teslim aldığı Yunan Başkomutan Trikopis’e söylediği “Savaş en kudretli insanların dahi kaybedebileceği bir oyundur” sözlerini de dükkânının duvarında sergiliyor. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler