Elektriğe zam mı geliyor?

EPDK önümüzdeki dönem elektrik üretim maliyetinin yüzde 34 artacağını öngördü. Boğaziçi Elektrik, “1 Temmuz itibari ile zam kaçınılmaz” dedi. CK Enerji Boğaziçi Elektrik'ten yapılan açıklamada ise, "Sadece serbest tüketici anlaşması çerçevesinde kendi maliyetlerimizi hesap ederek yaptığımız elektrik tedarik işleminin sona ermesi söz konusudur" ifadeleri yer aldı.

Elektriğe zam mı geliyor?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.06.2019 - 13:06

Boğaziçi Elektriğin, tedarikçisi olduğu işyerlerine gönderdiği yazı ile temmuz ayında elektriğe büyük bir zam geleceği açığa çıktı. 2018 yılında 4 kez zam gören, 2019 yılında ise yerel seçimler dolayısı ile ertelenen elektrik fiyatlarının temmuz ayında yüzde 30’un üzerinde artırılması kuvvetli ihtimal. 

Kurum tarafından yapılan açıklamada, kur artışları gibi etkenler sonucu elektrik üretim maliyetinin yüzde 34 oranında arttığı belirtildi. Bu şartlar da sözleşmeli satış yaptıkları işyerlerine mevcut fiyattan satış yapmalarının mümkün olmadığını kaydeden Boğaziçi Elektrik yetkilileri haziran sonu itibari ile sözleşmeleri feshedeceklerini duyurdu. 1 Temmuz itibari ile oluşacak maliyete göre yeni fiyat belirleyeceklerini ilan etti. 

CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ adına Satış Direktörü Serkan Günaydın ile Ticari ve Mali İşler Grup Direktörü Akif Çağdaş Acar imzası ile abonelere gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Enerji piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı oluşan belirsizlikler ve kur artışlarının, önümüzdeki dönemde elektrik üretimin maliyetlerinde ve bu kapsamda Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından işletilen spot piyasada elektrik fiyatlarının artışına neden olacağı tahmin edilmektedir.” 

EPDK: MALİYET YÜZDE 34 ARTACAK

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumunun (EPDK) önümüzdeki dönem maliyet öngörülerini yenilediğinin belirtildiği kurum açıklamasında 1 Temmuz itibari ile zam beklentisi şu ifadelerle vurgulandı: “Üzülerek belirtmek isteriz ki; elektrik maliyetlerindeki değişkenlikler ve kur artışlarından kaynaklanan ilave YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) maliyetlerinin yanı sıra 01.07.2019 tarihi itibariyle oluşması muhtemel yeni elektrik tedarik maliyet koşullarının yarattığı belirsizlikler, sözleşmenin mevcut şartlar dahilinde şirketimiz açısından devamının mümkün olmamasına sebebiyet vermektedir. Zira Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) bu doğrultuda 16/05/2019 tarihli kurul kararı ile 2019 yılı Haziran-Aralık 7 aylık dönemi için aylık bazda tedarik edilen birim enerji miktarın başına öngörülen YEKDEM maliyetlerini güncellemiş olup bir önceki öngörüsü ile kıyasladığında 7 aylık dönem için beklentilerinde ortalama yüzde 34 oranında artış olduğu gözlemlenmektedir.” 

SÖZLEŞME FESHEDİLECEK 

Sıraladıkları sebeplerden dolayı, elektrik enerjisi satış sözleşmesini 30. 06. 2019 itibari ile feshedileceklerini duyuran Boğaziçi Elektrik yetkilileri, isteyen işyerleri ile EPDK’nın belirleyeceği fiyat üzerinden satış gerçekleştireceğini duyurdu: “Elektrik tedarikimiz, belirtilen fesih tarihine kadar mevcut şartlarda devam edecektir. Fesih tarihi itibariyle, başka bir tedarik şirketi ile ikili anlaşma yapmamanız durumunda, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri uyarınca tarafımıza, Son Kaynak Tedariki kapsamında ve tüketiminize bağlı olarak EPDK tarafından belirlenen Perakende Elektrik Satış Tarifeleri uygulamak suretiyle elektrik tedarik edilecektir.” 

2018’DE ELEKTRİĞE 4 KEZ ZAM GELMİŞTİ

Geçen içerisinde konutlarda kullanılan elektriğe 4 kez, toplamda yüzde 31 oranında zam yapıldı. Sanayi elektriğine ise yüzde 41! 

Zam oran ve tarihleri şöyle sıralandı: 

1 Ocak 2018: EPDK, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8.8, sanayi ve ticarethanelerde elektriğe ise yüzde 8.4 zam yaptı. 

1 Nisan 2018: Elektrik fiyatları ortalama 2.89 zamlandı. 

1 Ağustos 2018: Farklı abone gruplarına göre elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında arttı. 

1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam geldi. 

31 Mart yerel seçimlerinin ardından elektrik toptan satışı yüzde 37 zamlanmış fakat bu zam faturalara yansıtılmamıştı. 

Boğaziçi Elektrik'ten açıklama

10 Haziran 2019 tarihli gazetenizde, ‘Seçim bitecek, zam gelecek’ başlıklı haberde yanlış ve yanıltıcı ifadeler yer aldığı için açıklama gereği doğmuştur.

CK Enerji Boğaziçi Elektrik, ülke genelinde lisanslı 21 Görevli Tedarik Şirketi’nden biri olup lisansı kapsamında bölgesinde serbest tüketici hakkını haiz olmayan veya bu hakkı haiz olup da kullanmayan müşterilere EPDK tarafından belirlenen ulusal fiyatlar ile elektrik satmakla yükümlü olan, bu hakkı haiz olup aynı zamanda kullanmak isteyen müşterilere de serbest piyasa koşullarında farklı ürünler sunan 150 üzerinde lisanslı tedarik şirketinden biridir. CK Enerji Boğaziçi Elektrik, yüksek müşteri memnuniyeti prensibi ile faaliyet gösterirken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun mevcut yasa ve düzenlemeleri çerçevesinde hareket etmektedir.

Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde her tacir, basiretli bir işadamı gibi hareket etmek zorundadır. Basiretli tüccar, piyasa durumunu inceleyerek maliyetlerini analiz eder ve ona göre faaliyet gösterir. Bu çerçevede serbest tüketici kapsamındaki müşterilere elektrik satışı yapılırken her dönem maliyet bazlı işlem tesis edilmekte ve farklı ürünler sunulmaktadır.

Haberde yer aldığı gibi bir zammın uygulanması veya zam beklentisi söz konusu değildir. Ulusal tarifeden elektrik alan ve serbest tüketici kapsamında olmayan müşteriler halihazırda EPDK tarafından açıklanan ulusal birim fiyatlardan elektrik tedarik etmeye devam etmektedir. Serbest tüketici kapsamında yer alan müşterilerimizin küçük bir kısmı ise geçtiğimiz dönemde sağlanan ticari koşullardan yararlanamayacak olup bu konuda bilgilendirilmiş, ilgili dönemde farklı ürünler tercih eden diğer serbest tüketicilerimiz ise yapmış oldukları sözleşme şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edeceklerdir. Bu noktada iki serbest tüketici grubu arasındaki fark ilgili dönemde seçtikleri ürünle ilgilidir. Bu kapsamda söz konusu haberde geçen enerji fiyatlarına yüzde 34 zam ifadesi gerçeği yansıtmamakta ve müşterilerimiz ile paylaştığımız bilgilendirme mektubu, ulusal tarifeye yönelik zam beklentimize dair bir açıklama içermemektedir. İlgili açıklama serbest piyasa maliyetleri içerisindeki bir kalemdeki artış beklentisini içermekte olup, bu maliyet beklentisindeki artışın da tüketiciye yansıtılması asla söz konusu değildir.

İlgili müşteri grubunun şirketimiz CK Enerji Boğaziçi Elektrik veya serbest piyasada elektrik tedariki yapan herhangi bir firma ile yeni bir serbest tüketici sözleşmesi yapmaması durumunda, EPDK tarafından daha önce açıklanan ve halen devam eden mevcut tarife üzerinden alım yapabilme garantileri olup, EPDK dışında herhangi bir kurumun Türkiye geneli Ulusal Elektrik Tarifesini belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Özet olarak konu, portföyümüzde yer alan müşterilerimizin yüz binde beşlik bir kısmının sözleşme kurulma zamanındaki piyasa şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edemeyecekleri olup, haberde yer alan tüm diğer kısımlar izahtan varestedir.
Durumu bilginize sunar, gerekli düzeltmenin yapılmasını rica ederiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler