Emekçinin geliri düştü

Küresel ücret raporuna göre 1999’dan bu yana emek gelirinin milli gelirdeki payı Rusya Federasyonu’nda arttı, Türkiye, Çin ve Meksika’da düştü. Raporda, kadın-erkek gelirindeki eşitsizlik masaya yatırılırken Türkiye’de asgari ücrette işçi ve ailelerin ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiği belirtildi.

Yayınlanma: 06.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) “Küresel Ücret Raporu 2014/2015” raporunu yayımladı. Rapora göre son yıllarda yükselen ekonomiler arasında emek gelirinin milli gelirdeki payı Rusya Federasyonu’nda arttı, Türkiye, Çin ve Meksika’da düştü. ILO, 1999’dan bu yana Türkiye’de emek gelirinin milli gelirdeki payında görülen düşüşün; “artan sermaye akışı, finansal liberalleşme ve ticarette serbestleşme sonrası emek gelirinin imalattaki payında azalış ve düşükücretli ekonomilerle artan rekabetin oluşturduğu bir bileşimden” kaynaklandığını açıkladı.

 

Asgari ücret düzelsin

Raporda Türkiye’ye asgari ücret politikalarıyla ilgili, “En olumlu etkiyi sağlamak için asgari ücretler iyi tasarlanmalı ve ekonomik faktörlerle birlikte işçiler ve ailelerinin ihtiyaçlarını dengeleyen bir şekilde düzenlenmeli” denildi. Türkiye özelinde, 2007 ve 2008’de yapılan mali reformların kayıtlı sektördeki
işçiler arasındaki olumlu etkilerine karşın, Türkiye’de çalışma çağındaki nüfusun yaklaşık yüzde 40’ını kayıt dışı sektörün oluşturduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye’de kayıtlı sektörde ücretli çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliğinin azaltılmasının hane halkı gelir eşitsizliği üzerinde sadece orta düzeyde etkiye sahip olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler