''En önemli ekonomik partner Türkiye"

Kremlin, Türkiye ve Rusya arasındaki enerji işbirliğinin dinamik bir şekilde geliştiğini belirterek, iki ülkenin Güney Akım, Mavi Akım 2, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve Türkiye'nin ilk nükleer santralinin inşaatı gibi büyük projeleri birlikte hayata geçirmelerinin "umut verici" olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 11.05.2010 - 13:50
Abone Ol google-news

Kremlin Basın Merkezi'nden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bugün Türkiye'ye yapacağı iki günlük resmi ziyaretle ilgili bir açıklama yapıldı. Ziyaret sırasında Medvedev'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği belirtilerek, özellikle Gül'ün şubat 2009'daki Moskova ziyareti sırasında imzalanan Ortak Siyasi Deklarasyon temelinde iki ülke ilişkilerinin nitelik açısından stratejik ortaklığın yeni bir boyutuna ulaştığına dikkat çekildi.

Ziyaret sırasında Medvedev ve Erdoğan'ın başkanlığında ilk defa Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin toplanacağı kaydedilen açıklamada, bu yapı çerçevesinde kültürel ve insani ilişkilerin genişletilmesi ve iki ülke arasındaki dış politika koordinasyonunu güçlendirmek amacıyla iki ülke Dışişleri Bakanlıklarına bağlı Kamu Forumu'nun oluşturulacağı vurgulandı.
Ziyaret sırasında tarafların, ikili ilişkilerin hukuki zemininin güçlendirilmesi görüşmelerine öncelik vermelerinin beklendiği ifade edilen açıklamada, ziyaret sırasında ulaşım, tarım, enerji, eğitim, turizm ile güvenlik de dahil olmak üzere 20'den fazla belgenin imzalanmasının planlandığı kaydedildi.

Görüşmelerin odağını ticari-ekonomik ilişkilerdeki mevcut sorunların oluşturacağı belirtilen açıklamada, "Dünyadaki ekonomik krizin olumsuz etkisine rağmen Türkiye, Rusya'nın en önemli ekonomik partneri olmaya devam ediyor (2009 yılında mal dolaşımı 19,6 milyar doları buldu). Çok boyutlu Rusya-Türkiye ilişkilerinin temel yönü olarak görülen enerji dalında işbirliği dinamik şekilde gelişmekte. Özellikle, Güney Akım, Mavi Akım 2, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı gibi büyük projelerin ortak gerçekleştirilmesi umut verici" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, karşılıklı yatırımların arttığı ve Türk şirketlerinin Rusya'daki doğrudan yatırımının 5 milyar doları geçtiği belirtilerek, "Rusya borsasında Türkiye müteahhitlik şirketleri aktif faaliyet yürütmekte. Onlarla son 10 yılda imzalanan kontratların miktarı 20 milyar doları geçti. Bizim yatırımcılar da Türk ekonomisine ve özellikle gayrimenkul sektörüne yatırım yapmaya çok ilgi gösteriyorlar" denildi.

Türkiye ve Rusya arasında altyapı, inşaat sanayi, hafif sanayi, metalurji, tarım ve askeri-teknik işbirliği alanlarında işbirliğinde büyük potansiyel bulunduğu kaydedilen açıklamada, Medvedev'in konuşma yapması beklenen iki ülke iş çevrelerinin toplantısında, iki ülke arasındaki ticari- ekonomik işbirliğinin genişletmesine ilişkin belirli konuların ele alınacağı belirtildi.

Görüşmelerin bir diğer önemli konusunu da, Rusya ile Türkiye arasındaki insani ve kültürel bağların oluşturduğu vurgulanan açıklamada, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 6 Ağustos 2009'da Türkiye'ye ziyareti esnasında parafe edilen eğitim, bilim, kültür, gençler değişimi ve spor dalında işbirliği programının başarılı bir şekilde uygulandığı ifade edildi.

Karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesinde turizmin önemli bir yer tuttuğu kaydedilen açıklamada, son yıllarda Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısında artış gözlendiği ve Rus turistlerin sayısının 2,5 milyonu geçtiği vurgulandı.

Kremlin'in açıklamasında, Medvedev'in Türkiye'deki görüşmelerinde, güncel bölgesel ve uluslararası sorunların da önemli bir yer tutacağı belirtilerek, "Bu konular arasında aşırıcılık ve terörizme karşı mücadelede işbirliği, Rus tarafının girişiminin ışığında yeni bir Avrupa güvenlik mimarisi oluşturma umutları, Kafkasya, Kıbrıs, Orta Doğu, Irak, Afganistan, Orta Asya, İran nükleer programı ve Karadeniz bölgesinde işbirliğinin geliştirilmesi bulunuyor" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler