Enerji klimlik belgesi yazılımı 'BEP-TR' tanıtıldı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ''2011 yılında özellikle konut sektörü başta olmak üzere, artık bir giyimde markayı takip eder gibi, enerji verimliliğinde de yapıda özellikle bu alanda bir marka belgeyi sorar, araştırır ve ona göre satın alma kararını verme noktasında bir kültürün geliştiğini göreceğiz'' dedi.

Enerji klimlik belgesi yazılımı 'BEP-TR' tanıtıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.12.2010 - 11:42

Enerji Kimlik Belgesi Yazılımı olan BEP-TR, CNR Expo'da düzenlenen Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Enerji Verimliliği ve Yalıtım Fuarı'nda (Renex-Eco) tanıtıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yazılımın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30-40'ının binalarda kullanıldığını, konutlar başta olmak üzere tüm iş yeri ve sanayi yapıları da dahil bunların enerji tasarruflu hale getirilmesi durumunda bir yılda 6 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi. Yalıtım eksikliğinden doğan bu enerji kaybıyla her yıl en az bir Karadeniz sahil duble yolu kadar yatırım imkanının kaybedilmiş olduğuna dikkati çeken Demir, ''Yani vardan harcıyoruz. Harcamamamız gerekeni harcıyoruz'' dedi. Konutlar için getirilen Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğunun 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya geçeceğini anımsatan Bakan Demir, ocak ayının başından itibaren yeni yapılan tüm binalara hangi sınıf enerji verimliliğini ifade ettiğine dair kimlik verileceğini, binaya inşaat ruhsatı almadan önce bu belgenin verilmiş olmasını temin etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Mustafa Demir, ''Artık 2011 yılında özellikle konut sektörü başta olmak üzere, insanlar artık bir giyimde markayı takip eder gibi enerji verimliliğinde de yapıda özellikle bu alanda bir marka belgeyi sorar, araştırır ve ona göre satın alma kararını verme noktasında bir kültürün geliştiğini göreceğiz. Biz de doğrusu uygulamayı merak ediyoruz. Nasıl bir etki yaratacağını heyecanla biz de bekliyoruz. Ama bu uygulamanın şu ana kadar deneme çalışmalarında da başarılı olduğunu görüyoruz. İnşallah 1 Ocak'tan itibaren başarıyla uygulamayı temin etmiş oluruz'' dedi.

'Projeyi hayata geçireceğiz'

Enerji Kimlik Belgesi çalışmasını da sektörle birlikte yaptıklarını ve çok başarılı bir çalışma olacağını düşündüklerini belirten Demir, şunları kaydetti: ''Enerji Kimlik Belgesi'nin verilmesiyle başka bir kavram da gelişecek Türkiye'de. Yine enerji kanununda ifade edilen geçmiş yapı stokumuzun 2017 yılına kadar tamamına enerji kimlik belgesi düzenlenecek. 2011 yılında tüm geçmiş yapı stoklarına sanayi tesisleri, turizm tesisleri de dahil tamamına bir enerji kimlik belgesi verme projesini başlatacağız. Mevcut yapılara bu belge verme sistemini başlatırken, şayet o E,F,G,H gibi belgeleri ortaya çıkartırsa hemen orada enerji verimliliği noktasında yalıtım projeleriyle o yapıların enerji verimli hale getirilmesi noktasında çok önemli bir projeyi hayata geçireceğiz.''

Bakanlık olarak, aralık ayının başında yeni bir proje geliştirdiklerini bildiren Demir, ''Türkiye'de 100 tane kamu yapısını, ki bunlar değişik büyüklükte ve özellikte, hemen hemen her kurumdan seçilmiş kamu yapılarında, mevcut yazılım üzerinden, mevcut binaların verileri girilerek, biz o yapıların durumunu tespit edip Devlet Planlama Teşkilatı'na bir çalışma sunduk. Bu çalışma kabul edildi. 100 tane kamu binasını 2011 yılında enerji verimli hale getirecek projeyi hayata geçireceğiz. Bu çalışmaya da bakanlık olarak öncülük ediyoruz'' diye konuştu.

Demir, mevcut binaların durumunu tespit edip, özellikle son 5 ile 10 yıl geriye giderek o binalarla ilgili enerjiye ödedikleri bedeli maddi olarak önlerine koyacaklarını, sonrasında binalarla ilgili sektöre proje çalışması yaptıracaklarını ve ardından yalıtım dönüşüm yapım işlerini gerçekleştireceklerini, enerji maliyeti noktasındaki giderlerini de hesaplayarak önlerine koyacaklarını belirtti. Mustafa Demir, ''Enerji verimli hale dönüştürülen o yapılarda harcanan paranın 3-4-5 yıl gibi zaman dilimi içinde tekrar geri döndüğünü, o kurumun o harcamasını dönüşümden sonra tasarruf ettiği enerjiyle kazandığını göreceğiz'' dedi.

Demir, 1 Ocak 2012 yılında 2009 yılında İmar Kanunu'ndaki yaptıkları değişiklikle birlikte tüm özel yap-sat müteahhitliği diye ifade edilen, özel yapı müteahhitliği alanını kayıt altına alacaklarını, yine bu kapsamda 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tüm inşaat imalatlarında, imalatları yapacak olan ustaların mutlaka o işi yapabileceğine ehliyeti olduğunu ifade eden belgeli usta çalıştırma sistemine gideceklerini belirtti.

Mustafa Demir, yapı malzemeleri noktasında denetimlerini artırdıklarını, 2011 yılında yine sektörle birlikte artık standart dışı malzeme üretim, dağıtım ve kullanımını ülkenin gündeminden tamamen çıkarmak istediklerini kaydetti. Yapılarını enerji verimli hale getirilmesi konusunda yeni bir finans sistemi üzerinde şu anda çalıştıklarını bildiren Demir, ''Devlet Bakanımız ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve çalışma arkadaşlarıyla konuyu değerlendirdik. Devlet Planlama Teşkilatı ile konuyu değerlendirdik. Avrupa Yatırım Bankası ile görüşme yapıyoruz. 2012 yılında muhtemelen yepyeni bir dönüşüm finans ve yenileme sistemini hayata geçirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.
 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı binasının belgesi 'e' sınıfı çıktı

Bakan Demir'in konuşmasının ardından BEP-TR yazılımı kullanılarak Türkiye'de ilk Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binası'na çıkartıldı. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, ''Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binası'nın belgesi 'E' sınıfı çıktı. Kötünün iyisi'' dedi. Bunun üzerine tekrar söz alan Bakan Demir, bu belgenin ilk resmi kimlik belgesi olma hüviyeti taşıdığını vurgulayarak, ''Yönetmelik en düşük D seviyesinde olmasını hükme bağlıyor. Bu sonuç bizim enerji dönüşüm projesi uygulamamızı gerekli kılıyor. Bakanlığımız binasını da bu 100 kamu binasının içine alalım ve hemen dönüşümünü sağlayalım'' diye konuştu.

Demir, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yapmayı planladığı yeni hizmet binasının A sınıfı şeklinde olacağını ve örnek model oluşturacağını bildirdi. ''Yeşil bina'' deyince inşaat malzemecilerinde, malzeme alanında bir olumsuz zihniyet oluşturmasını da istemediklerini, yeşil bina kavramına başka bir kelime bulmak gerektiğini, belki ''doğal malzemeler'' diye ifade edilebileceğini belirtti. Bakanlık olarak çok riskli bir uygulamaya kalkıştıklarını, taşın altına bakanlığın biraz da ''gövdesini koyduklarını'' ifade eden Demir, bunu başarmak durumunda olduklarını söyledi. Mustafa Demir, enerji dönüşümüyle alakalı projelere kredi ve finans sağlayarak dönüşüme katkıda bulunan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin'e de teşekkür etti.
 

'BEP-TR yazılımı örnek bir uygulama'

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman da toplantıda yaptığı konuşmada, yalıtımsız tüm binalara yalıtım yapılması durumunda Türkiye'nin enerji maliyetlerinden yılda 10 milyar lira tasarruf sağlayacağını belirtti. Enerji Kimlik Belgesi için gerekli olan BEP-TR yazılımını, İZODER koordinasyonunda çok kısa bir sürede tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşadıklarına işaret eden Arıman, ''BEP-TR yazılımı, Türkiye ve AB ülkeleri için ilk ve örnek bir uygulama. Bu çalışma için gerekli olan tüm altyapıyı İZODER bünyesinde oluşturduk. Teknik ve bilimsel çalışmalarının yürütülmesi için ücretli ve gönüllü çalışanlardan oluşan 25 kişilik bir ekip kurduk. İnanıyorum ki, BEP-TR yazılımı ülkemize enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda çok büyük mesafeler kaydettirecektir'' dedi.
 

'Şekerbank sıfır faizli yalıtım kredisini işletmelere ve ticari firmalara uygulanacak'

Enerji Kimlik Belgesi temini kapsamında olan tüm enerji verimliliği yatırımlarına EKOKredi ile destek sağlayacak olan Şekerbank'ın Genel Müdürü Meriç Uluşahin de yalıtım kredisinin 22 ayda kendisini amorti edeceğini ifade etti. Uluşahin, ''2 bin 500 liralık yatırım yaklaşık 68 liralık taksitlerle 250 liralık faturayı ilk 4 yılda 193 liraya indiriyor. Ondan sonraki dönemlerde de faturası yüzde 50 oranlarda kat sahibine avantaj sağlar hale geliyor'' dedi. Uluşahin, bugüne kadar sadece bireysel müşterilere uygulanan ve İZODER teknik danışmanlığında sunulan 12 ay vadeye sıfır faizli, sıfır komisyonlu EKOKredi Yalıtım kredisinin, Ocak 2011 tarihi itibariyle tüm işletmelere ve ticari firmalara da uygulanacağını kaydetti.

EKOkredi'nin lansmanını yaptıkları 2009 Mayıs ayından bu yana geçen 1,5 yılda, Banka olarak 260 milyon liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını ve bu sayede 12 binden fazla kişinin enerji tasarrufu ile tanıştığına işaret eden Uluşahin, ''325 KOBİ, 9 bin 515 bireysel müşterimiz ile 2 bin 551 esnafımız, çiftçimiz ve küçük işletmemiz EKOkredi'nin avantajlı finansman imkanından yararlanmıştır. Böylece hem doğal kaynaklarımızın korunmasına hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlanmıştır'' dedi.

EKOkredi'nin bir alt başlığı olan ve İZODER teknik danışmanlığında sunulan EKOkredi Yalıtım ile bugüne kadar 13 bin konutun yalıtıldığını ve toplam 27 milyon liralık finansman desteği sağlandığını belirten Uluşahin, böylelikle 9,5 milyon liralık tasarruf sağlandığına dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler