Erciyes Dağı, Alplere rakip olacak

Erciyes Dağı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında başlattığı ''Erciyes Kış Turizm Merkezi Master Planı Projesi'' çerçevesinde yapılan yatırımlarla kış turizminde dünyada ilk sırada bulunan Alplere rakip olma yolunda hızla ilerliyor.

Yayınlanma: 27.10.2012 - 09:52
Abone Ol google-news

Erciyes A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Cahid Cıngı, yaptığı açıklamada, 2005 yılında başlayan ''Erciyes Kış Turizm Merkezi Master Planı Projesi'nin yüzde 50'sinin tamamlandığını belirterek, 2015 yılında tamamlanması planlanan projenin toplam maliyetinin 275 milyon avro olduğunu söyledi. 3 bin 916 rakımlı Erciyes Dağı'nda 1930'lu yıllardan beri kayak yapıldığını anlatan Cıngı, o zamanlar 7 kilometre olan pist uzunluğunun bugün 50 kilometreye ulaştığını belirtti.

Projenin Kayseri'nin hem kış hem de yaz turizmine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Cıngı, şunları kaydetti: ''2005 yılından bu yana projenin pek çok aşaması tamamlandı. Projeyi, Avusturya Alpleri'nde büyük projelere imza atan atmış firma yürütüyor. Geçen sezon tesislerin ilk etabını hizmete açtık. Bu çerçevede 6 tane daha mekanik tesis ve yeni pistler hizmete girdi. Son teknoloji ürünü 5 adet mekanik tesis daha inşa ediliyor. Bunlardan 3 tanesi bu sezon hizmete girecek. Bu yapılan mekanik tesislerle dünya çapında pistlere sahip olacağız ve kayakseverler 3 bin 300 metre yükseklikten kaymanın tadına varacak. Proje tamamlandığı zaman Erciyes'teki toplam pist uzunluğu 200 kilometreyi bulacak. Böylece Erciyes Dağı, dünyanın en uzun pistlerine sahip kayak merkezlerinden birisi olacak.''

 

'Otellerin yatak kapasitesi 5 bine ulaşacak'

Cıngı, Erciyesi Dağı'nda 5 adet otel bulunduğunu belirterek, ''Bu otellerin yatak kapasitesi 700 kişi civarında. 'Erciyes Master Planı' kapsamında 21 dağ oteli daha yapılacak. Böylece Erciyes'teki otellerin yatak yatak kapasitesi 5 bine ulaşacak. Projeden önce Erciyes Dağı, yoğun olarak Kayseri halkına hizmet veriyordu. Projenin ilk etabının devreye girmesiyle Erciyes artık hem bölgeden hem de yurt dışından gelen kayak severlere hizmet vermeye başladı'' diye konuştu.

Erciyes Dağı'nda suni karlama sisteminin de devreye gireceğini anlatan Cıngı, ''Geçen yıl Tekir bölgesinde suni kar üretme sistemi hizmete girdi. Projenin ikinci etabına dahil olan suni karlama sistemini yeni yatırımlarla daha da büyüttük. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik pist alanımızı kar yağmasa da suni karlama sistemiyle karlayıp kayakseverlerin hizmetine sunacağız'' dedi.

Projenin ilerleyen aşamalarında yaz mevsiminde futbol takımlarının kamp yapacağı tesislerin de hizmete gireceğini belirten Cıngı, şunları kaydetti: ''Projemiz çerçevesinde yapılacak 21 otel, 1-2 yıl içinde hizmete girecek. Ayrıca 9 tane UEFA standartlarında, profesyonel futbol takımlarının yaz kamplarını yapabilecekleri futbol sahası yapılacak. Ayrıca yaklaşık 3 bin kişilik kongre merkezi inşa edilecek. Bu tesisler hizmete girdiğinde Erciyes, yazın da kışında çok sayıda faaliyete ev sahipliği yapacak.''

 

'1 yılda 1 milyon kişi teleferiğe bindi'

Erciyes Dağı'nda geçen yıl gondol tipi teleferiğin hizmete girdiğini hatırlatan Cıngı, bir yıl boyunca ücretsiz olan teleferiğe Kayserililerin büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi. Teleferiğin kentin sosyal hayatına renk kattığını ifade eden Cıngı, şöyle devam etti: ''1 yıl boyunca halkımızın ücretsiz yararlandığı teleferiğe, 1 milyon kişi bindi. Halkımız kente gelen misafirlerini artık dağa bu muhteşem manzarayı göstermek için çıkarıyor. Bir çiftimizin isteği üzerine gondolda nikah bile kıydık. 1 Ekim'den itibaren gondol ve diğer mekanik tesislerimizin kullanımı için ücret almaya başladık. Tam 3, öğrenci 1 lira oldu. Avrupa'da bir günlük bilet karşılığı yaklaşık 45-50 avro ödenirken, Erciyes'te bu ortalama 10 avro civarında olacak. Erciyes, dünyanın en ucuz kayak merkezlerinden birisi haline gelecek.''

Yeni sezon kış hazırlıklarının devam ettiğini belirten Cıngı, Erciyes'e mevsimin ilk karının 2 Ekim'de yağdığını, Aralık başında kayak sezonunu açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler