Erdoğan El Ezher'e 'küstü'

Rize gezisinde Mısır'daki olaylar konusundaki tavrı nedeniyle şeriat eğitimi veren El Ezher Üniversitesi'nin büyük şeyhi Ahmed Et Tayyib'i sert dille eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, 1 yıl önce Mısır'a yaptığı ziyarette üniversiteyi, 'Binlerce yıllık ilim ve irfan meclisi' diye tanımlamış, yanına Diyanet İşleri Başkanı ve bakanları da alarak şeyhi ziyaret etmişti. AKP iktidarı ayrıca, üniversiteye denklik vermişti.

Yayınlanma: 27.08.2013 - 02:41
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, önceki gün Rize’de adını taşıyan üniversitenin Geliştirme Vakfı Meclis Toplantısı’na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Mısır’daki darbeye destek veren El Ezher Üniversitesi’nin şeyhine de tepki gösterde. “İlim adamlarının el pençe divan durup ‘ferman buyurdunuz efendim’ dememesi lazım” diyen Erdoğan, El Ezher’i şöyle suçladı:

“Mısır’daki hadiselerde dünyanın en ünlü üniversitelerinden El Ezher şeyhini, orada darbecilerin ve darbenin yanında gördüğüm zaman hüsrana uğradım. Böyle bir şey olamaz. Sen nasıl Ezher’in şeyhi olup da, Ezher ulemasının başı olup da, darbeye alkış ve çanak tutarsın? Bu alkışlanabilir mi, buna evet denilebilir mi? Orada işte ilim bitmiştir. İlim derken o ilim adamı bitmiştir. Çünkü ilim ona müsaade etmez.”

1 yıl önce övmüştü

Üniversiteyi ve şeyhi sert bir dille eleştiren Erdoğan, bundan yaklaşık 1 yıl önce eylül ayında gerçekleştidiği Mısır ziyaretinde çok daha farklı mesajlar vermişti. Ziyareti sırasında Arap Ligi eski Genel Sekreteri Amr Musa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey ile bir araya gelen Erdoğan, El Ezher Şeyhi Et Tayyib ile de özel bir görüşme yapmıştı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve bazı bakanların da katılımıyla Tayyib’in makamında gerçekleşen görüşme bir saatten uzun sürmüştü. Erdoğan, Kahire Üniversitesi İktisat ve Siyasi Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Hukuk Forumu’nda da şu ifadeleri kullanmıştı:

“Mısır, Hazreti Musa’nın, Hazreti Yusuf’un ülkesi, Mısır, Ümmüddünya, dünyanın anası... Mısır, Nil Nehri’nin hayat verdiği bereketli topraklar, Mısır, Ezher Üniversitesi, binlerce yıllık ilim ve irfan beldesi. Mısır, İslam medeniyetinin kadim merkezlerinden biridir. Mısır, Şair Ahmet Şevki’nin ve Mehmet Akif’in şiiri, Abdussamed’in sedası, Ümmü Gülsüm’ün sesidir. Mısır, İslam medeniyetinin kadim merkezlerinden biridir. Mısır Türkiye’nin, Kahire İstanbul’un ebedi kardeşi...”

Denkliği AKP getirdi

AKP iktidarının “özel” önem verdiği El Ezher Üniversitesi’nin Türkiye’deki üniversitelerle denkliğini de AKP iktidarı kabul etmişti. İktidarın bu jestinin ardından şeriat eğitimi veren üniversite de Türkiye’deki imam hatip okullarının denkliğini tanımıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı da “İslamın gerçek vasıflarının dünyaya anlatılması ve İslama yönelik olumsuz imajın silinmesi” için üniversite ile işbirliğinin temellerini atmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler