Erdoğan iade etmedi, Museviler geri istedi

Amerikan Musevi Komitesi, Erdoğan’a verdiği Cesaret ödülünü geri istedi.

Yayınlanma: 25.07.2014 - 09:10
Abone Ol google-news

Amerikan Musevi Komitesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’a 2004’te verdiği ve Gazze saldırısı sonrasında son günlerde Türkiye’de tartışma konusu olan “Cesaret Ödülü”“Ödülü vermemizden 10 yıl sonra, dünyanın muhtemelen en şiddetli İsrail karşıtı lideri oldunuz” ifadeleri ile geri istedi. Gazze saldırılarına verdiği tepki üzerine Erdoğan’a “ödülü iade et” çağrısı yapılmış, Erdoğan ise “Ben o nişanı hediye diye, rüşvet diye kabul edip sustum mu? Hayır. Gazze katliamına karşı en yüksek ses benden çıkıyor” yanıtını vermişti.

Amerikan Musevi Komitesi tarafından Başbakan Erdoğan’a verilen ve İsrail’in Gazze saldırısı sonrasında yeniden tartışılmaya başlanan “Cesaret Ödülü”nde dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Amerikan Merkezi Komitesi Başkanı Jack Rosen imzasıyla bir Erdoğan’a mektup gönderildi. Mektupta, Komite’nin prestijli “Cesaret Ödülü”nün terörizmle mücadele, Türkiye’deki Musevilerin korunması ve İsrail-Filistin sorununun barışçıl çözümüne yönelik çabaları dolayısıyla Erdoğan’a bir birey ve küresel lider olarak sunulduğu anımsatıldı.

‘İsrail - Hamas görüşmelerinde engelsin’

İsrail’in füze saldırılarına karşı “meşru müdafaa” hakkını kullandığının belirtildiği mektupta, Erdoğan’ın yaptığı özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri mitinginde “Hitler” ve “soykırım” benzetmelerini eleştirdi. Erdoğan’ın bu yaklaşımının Türkiye - İsrail ilişkilerini onarılamaz şekilde yaralayacağı gibi, Erdoğan’ın İsrail - Hamas görüşmelerinde masada yer almasının önünde engel olduğunu söyledi.

‘Kusuyorsunuz’

Rosen mektubunda “Bu ödülü geri istiyoruz. Ödülü vermemizden 10 yıl sonra, dünyanın muhtemelen en şiddetli İsrail karşıtı lideri oldunuz. Türk nüfusunu Yahudilere karşı kıştırtıyor ve politik çıkarlarınız için tehlikeli bir hitabet kusuyorsunuz. Medyada yer alan haberler ışığında, şu andaki pozisyonunuz iğrenç ve Yahudilere yönelik saldırılarınız sizi onurlandırmış olamamızı bizi her bakış açısından sorgulatıyor. Düşüncelerinizin bu denli değişeceğini bilseydik, ödül değerlendirmemizde sizi ilk sıraya koymazdık. Ancak bakış açınız ileride yeniden değişirse, Cesaret Ödülünü yeniden size vermeyi umut ediyoruz” ifadelerini kulandı.

‘Rüşvet kabul edip sustum mu’

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları karşısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a ödülü iade etmesi çağrısında bulunmuştu. Erdoğan ise çağrının anımsatılması üzerine “Bana verilen Musevi nişanını dillerine dolamışlar. Başbakanlığımın ilk yıllarında verilen nişanlar. İyi ama o tarihte İsrail’le aramız böyle değildi. Ayrıca Filistin-İsrail ilişkileri de böyle değildi. Mavi Marmara olayı yaşanmamıştı. Ben o nişanı hediye diye, rüşvet diye kabul edip sustum mu? Hayır. Gazze katliamına karşı en yüksek ses benden çıkıyor” açıklamasını yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon