Erdoğan: Irak'ta ve Suriye'de kimse dış güçleri suçlamasın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Belli meselelerde insanın kendisini değil de, başkasını sorgulaması ve suçlaması bir kaçıştır. Bir kolaycılıktır. Daha da önemlisi kendi kendisini aldatmasıdır. Hiç kimse çıkıp da ne Irak'ta ne de Suriye'de başkalarını, başka etkenleri, dış güçleri suçlamasın. Önce işe kendimizden başlamamız lazım" dedi.

Yayınlanma: 28.06.2014 - 22:38
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birlik Vakfı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yemekte bir konuşma yapan Erdoğan, Birlik Vakfı'nın tüm mensuplarına, ilk iftarda sofralarını kendileri ile paylaştıkları için teşekkür etti.

Ramazan'ı insanlık ve İslam alemi olarak son derece zor bir zamanda karşılandığını kaydeden Erdoğan, "Zaman ne kadar zorlu da olsa bu mübarek aya, umutla heyecanla, çok büyük beklentilerle girdik. Hiç kuşkusuz bizim şer gördüklerimizde ola ki hayır vardır. Hiç kuşkusuz, Hazreti Mevla şerleri hayra tebdil edecek güç ve kudrettedir. Bugün ilk orucunu tutulduğumuz ve ilk iftarına eriştiğimiz mübarek Ramazan inşallah coğrafyamızdaki şerlerin hayra tahdil olmasına da vesile olacaktır" diye konuştu.

 

'KİMSE BAŞKA ETKENLERİ, DIŞ GÜÇLERİ SUÇLAMASIN'

Yoksulların ve gariplerin sevinemediği bir Ramazan'ın ruhuna uygun şekilde idrak edilmemiş bir Ramazan olduğunu belirten Erdoğan, "İşte onun için bu iftar sofrasında olan ya da olamayan her bir kardeşimin bu ramazanda hiç kimseyi kimsesiz bırakmamak adına çok çalışmalarını çok gayret göstermelerini özellikle rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Bölgemizde içinden geçtiğimiz şu zor sürece özellikle bakmanızı istiyorum" diyen Erdoğan, "Bu Ramazan'ın her Ramazan'dan daha bir önemli olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı. Orucun kuru kuruya açlık ve susuzluk olmadığını, orucun insanın kendini sorgulaması olduğunu belirten Erdoğan, "Belli meselelerde insanın kendisini değil de, başkasını sorgulaması ve suçlaması bir kaçıştır. Bir kolaycılıktır. Daha da önemlisi kendi kendisini aldatmasıdır. Bakın şu anda Irak ve Suriye tarihlerinin en zor süreçlerinden geçiyor. Hiç kimse çıkıp da ne Irak'ta ne de Suriye'de başkalarını, başka etkenleri, dış güçleri suçlamasın. Önce işe kendimizden başlamamız lazım. Herkes sorulması gereken soruları eğer gerçekten cesursa kendisine yöneltsin" diye konuştu.

Erdoğan, kendilerine ne basit soruları sormayanların kardeş katlini meşrulaştırdığını belirtti.

 

'ÖLMEDEN ÖNCE MENZİLE ULAŞMAK İÇİN KENDİLERİNE HER YOLU MEŞRU GÖRENLER TÖKEZLEYİP DÜŞERLER'

Türkiye'nin tarihi boyunca içinde bulunduğu coğrafyada çok farklı bir yerde bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Küçük gibi görülen temel meseleleri ihmal edenler, büyük meselelerde başarı sağlayamazlar. Kendi nefsini terbiye edemeyenler, dünyaya istikamet çizemezler. Kendi evini, kendi bahçesini kendi sokağını, semtini ihmal edenler, dünya için söz söylemezler. Herkesin kumadan, herkesin zabit olduğu bir ortamda, bir orduda mücadele edecek nefer bulunmaz" dedi.

Yolu unutarak menzile ulaşmayı tek gaye olarak görenlerin durumunun görüldüğünün altını çizen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Meselesi okul değil, talebe değil, yoksulun elinden tutmak değil. O görüntünün altından meselesi güç olan iktidar olan, hırsını tatmin etmek olanların düştükleri acziyeti bu günlerde sizler de çok iyi görüyorsunuz. İsimsiz nice kahramanın omuzlarında yükselen dava sarsılmadan Allah'ın izniyle yolunda ilerliyor. Ama kendisine dünyalık kazanmayı güç devşirmeyi iktidar devşirmeyi gaye edinen sahte davalar her taraflarından dökülüyor. Ölmeden önce menzile ulaşmak için kendilerine her yolu meşru görenler tökezleyip düşerler ve işte görüyorsunuz, düştürler, düşecekler. Ama zaferi Allah'ın takdiri olarak görenler de büyük ve kadim davanın kutlu yürüyüşü içinde yollarında ilerliyorlar. Bundan hiç endişeniz olmasın" dedi.

 

'ÜMMETİN PARÇALANMASI İÇİN GAYRET EDENLERE KARŞI DİK DURMAYA MECBURUZ'

Bugün hangi özgürlüğe sahiplerse kendilerinden öncekilerin fedakarlıkları sayesinde sahip olduklarını belirten Erdoğan, "Unutmayın ki yarın ki nesiller de sizin fedakarlığınız sayesinde bu günkünden çok daha fazla özgürlüğe sahip olacaklar. Hiçbir karşılık beklemeden, ikbal, makam, mevki hırsına asla kapılmadan, doğru yoldan asla şaşmadan, bu kutlu dava sancağını en yüksek burçlara doğru taşımaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, "Ümmetin parçalanması için gayret edenlere karşı dik durmaya mecbur olduğumuzu özellikle hatırlatmak istiyorum. Bunun bizim için bir vecibe olduğunu hatırlatmak istiyorum. Ne yazık ki bunun gayreti içinde olanlar var. Bunun gayreti içerisinde olanlara karşı ben karşımdaki şu topluluğu, hepsini temel taşları, duvar taşları olarak görüyorum. Mübarek Ramazan-ı Şerif'in hem millet olarak hem de tek tek fertler olarak işte bu mesuliyeti sizlere tekrar hatırlatmasını bu mesuliyetimizin ağırlığını tekrar idrak etmemizi temenni ediyorum. Allah her şeye kadirdir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan Ramazan'ın hürmetine bölgedeki kanın, göz yaşının, yoksulluğun ve züllümün dinmesini diledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler