Erdoğan, misafir Alman Cumhurbaşkanı'na verdi veriştirdi

AKP Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefinde, Türkiye ziyaretinde çok sert eleştiriler yönelten Almanya Cumhurbaşkanı vardı.

Yayınlanma: 29.04.2014 - 11:58
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalarla gündeme oturan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un sözlerine yanıt verdi. Gauck için "Herhalde kendisini hala rahip zannediyor" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Almanya'da "Ali'siz Alevilik" denen bir olay var. Yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var" diye konuştu.

Erdoğan: Kendisini hala rahip olarak görüyor - VİDEO

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- 100. yıl dönümlerine ulaştığımız hadiseleri, siyasi tartışmalardan uzak şekilde ele alma, gerçekleri olduğu gibi ele alma vaktimizin geldiğine inanıyorum. Bizim, 100 yıl önceki bütün bu olayları artık korkularımızdan arınarak ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Biz büyük göç ve katliamları yaşadık. Anadolu ve Trakya’nın her evinden fertler cepheye gidip geri dönmediler.

ARTIK KORKMAYACAKSIN...

- 100 yaşında 200 yaşında korkularla yaşayan hiç bir devlet reform yapamaz. Geçen hafta bu kürsüden bir şey ifade ettim. 77 milyonun her bir ferdinin kendisini bu ülkenin asıl sahibi olarak hissetmesini gönülden arzu ediyor, bunun samimi hayali ile yaşıyorum dedim. Türk müsün? Korkmayacaksın. Kürt müsün, Arap, Alevi misin? Artık korkmayacaksın. Namaz kıldığın için, oruç tuttuğun için, baş örtüsü taktığın için artık başını öne eğmeyeceksin. Artık korkmayacaksın. Düşünceni ifadeni etmekten yaşam tarzını muhafaza etmekten korkmayacaksın.

ALMAN CUMHURBAŞKANINA ELEŞTİRİ: KENDİSİNİ HALA RAHİP ZANNEDİYOR

- Dün Alman Cumhurbaşkanı ODTÜ'de garip garip şeyler konuştu. Bizimle konuştuğun gibi konuşsana.

- Almanya’da "Ali'siz Alevilik" denen bir olay var. Yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var. Bunu bize yansıtıyorsun. Türkiye’de böyle bir Alevi yok dedik. Almanya'daki bir kısım, avuç içi bir grup var. Hem destekliyor Almanlar, bunu da konuşacağım kendileriyle. Onların diliyle gelip burada konuşuyorlar. Bu yakışmaz. Kendisiyle yaklaşık iki saat baş başa olduk.

- Almanya Cumhurbaşkanı dün konulşurken bana "iç işlerimnize karışmak gibi anlaşılmasın ama..." dedi. Biz amalardan çok çektik. Herhalde kendisini hala rahip zannediyor.

ÖZGÜRLÜKLERLE TÜRKİYE İLERİ SEVİYELERİ YAKALADI

- Kürt meselesi derseniz Türkiye bölünür diyorlardı. Ben dedim, ne oldu, ülke bölündü mü? Çıkardığımız her reformun karşısına Türkiye bölünür diye karşı çıktılar. 12 yıldır yaptığımız hangi düzenleme Türkiye'nin dağılmasına sebep oldu?

- 150 yıldır milletin değerlerine sahip çıkmasına, irtica gelir korkusuyla karşı çıktılar. Baş örtüsünü özgür hale getirdik, kamuda baş örtülü çalışma imkanı getirdik, irtica mı geldi? Arkadaşlar, yaptığımız reformlar ne Türkiye'yi böldü ne de geri götürdü. Tam tersine Türkiye daha bir kardeş oldu. Özgürlüklerle Türkiye, her alanda çok daha ileri seviyeleri yakaladı.

DERSİM, SİVAS, ÇORUM, KAHRAMANMARAŞ, GAZİ MAHALLESİ İLE YÜZLEŞTİK

- Geçmişin korkularını tek tek söküp atıyor, Türkiye'nin önündeki korku duvarlarını yıkıyoruz. Her hadiseyle yüzleştik, yüzleşiriz. Dersim ile yüzleştik. Peki, anamuhalefetin genel müdürü yüzleşebildi mi? Çünkü Dersim'in gerçek destekleyicisi onlardı. Hayır diyebiliyor mu? CHP hala bunun hesabını verebildi mi? Veremez.

- Faili meçhullerle yüzleştik, Sivas, Çorum, Kahramanmaraş, Gazi Mahallesi ile yüzleştik. Biz devletin devamlılığından hareketle bunları da çıkardık. Biz üzerimize düşeni yaptık. Yazılamayanların yazılmasını temin ettik. Korkuların yersiz olduğunu hem milletimize hem dünyaya gösterdik. Biz tarihi çarpıtanlardan ve korkanlardan olmadık ve olmayacağız.

ERMENİSTAN'A ÇAĞRI: BİZ HAZIRIZ

- Biz arşivlerimizi açmaya hazırız. Arşivlerimiz açık, taraftar gözlüğüyle değil objektif biçimde gerçekleri ortaya çıkaralım. Birbirimizin acısını anlamaya çalışalım. Biz Türkiye olarak buna hazırız. Büyük milletlerin korkusu olmaz, bizim de korkumuz yok. Yer yüzündeki her milletin acılarını anlarız, acı çekenlerin hissiyatını çok iyi biliriz. Biz ortak acılarımızı paylaşmaya hazırız. Korkmadan tokalaşarak konuşmaya hazırız.

- Bir kez daha 99 yıl önceki olaylarda hayatını haybeden Osmanlı vatandaşlarına taziyelerimizi bildiriyor, rabbim bize böyle acılar yaşatmasın diye dua ediyoruz. Açıklamalarımızdan sonra birçok Ermeni vatandaşımızdan tebrikler aldık. Bizimle yaşayanlar bu işin farkında ama diaspora kontrolü altında olanlar hala dünyayı karıştırıyor.

EYY DOĞAN GRUBU, EYY CİNER GRUBU

- Ben insanım diyenlere sesleniyorum. Dünya siyasi liderlerine sesleniyorum. Mısır'da seçilmiş hükümete yapılan askeri darbenin ardından haklarını arayan insanların idamla yargılanmasını kaygıyla takip ediyorum.

- Gezi olaylarında bize karşı tavır takınanlara sesleniyorum. Orada 12 ağacın yeri değişmişti. Burada insanların idamına suskun kalmanızı siz neyle ifade edeceksiniz.

- Ey Doğan grubu, Ey Ciner Grubu şimdi ne diyeceksin? Medyanın da bir namusu olmalı.

- Benim için Ukrayna'da da öldürülen aynıdır, Mısır'da öldürülen de aynıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler