Erdoğan'dan idam açıklaması: TBMM'den geçerse onay veririm

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'ten idam cezasının çıkması halinde imzalayacağını açıkladı.

Yayınlanma: 18.07.2016 - 20:53
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi konusunda CNN International kanalına verdiği mülakatta, "Meclis'ten idam kararı çıkması halinde ben Cumhurbaşkanı olarak bunu onaylayacağım" diye konuştu.

Erdoğan, 15 Temmuz gecesi Marmaris'teki otelde 15 dakika daha kalsaydı öldürüleceğini söyledi ve "Vermiş olduğumuz kararda, planların da engellenmesiyle sonuçlanmıştır" dedi.

Erdoğan, 'idam cezası' talebiyle ilgili şunları söyledi: 

"Açık bir vatan ihanet suçu var. İdam cezası konusu parlamentoya gelir, parlamento ne karar verirse onaylarım. Onları niye yıllarca hapiste tutup besleyeyim?

Fethullah Gülen'in iadesi

Erdoğan, Fethullah Gülen’in iadesi için ABD’ye birkaç gün içinde resmi bir yazılı talepte bulunacaklarını ifade etti.

ABD’nin bu talebi reddetmesi ihtimaliyle ilgili soruya "Suçluların iadesi konusunda karşılıklı anlaşmamız var" yanıtını veren Erdoğan, “Siz birinin sınır dışı edilmesini istediğinizde, stratejik ortağınız olarak ben bu isteğe uyarım ama siz aynı şeyi yapmıyorsunuz. Bu konularda bir karşılıklılık olmalı" dedi.

"Darbecilerin anladığı tek dil, halkın darbeye karşı durması"

Darbe girişimi sırasında neredeydiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ailemle birlikte tatildeydik ve Marmaris'teydik. O gece saat 10 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik. Eşim damadım ve torunlarım hepsi benimle bareberdi. Fakat harekete geçmeden önce, kameraları ve medyayı davet ettik. Ancak ulusal yayınlara, insanlar televizyonlara ulaşamadı ve B planına geçtik. Bazı haber televizyonlarıyla akıllı telefonlar vasıtasıyla bağlantı kurduk ve halkı meydanlara davet ettik. Ve halkın sokaklara döküldüğü bilgisi geldi. Bu darbecilerin anladığı tek dil, halkın darbeye karşı durmasıydı.

"Özgür basının önünü açmışızdır"

Facetime kullanarak CNNTürk'e bağlandınız değil mi? Kimse sizi görmemişti, peki bu konuda bir ironi hissediyor musunuz? Bu konuda sosyal medyanın kullanılmasi ironik geliyor mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her zaman için özgür basın ve özel medyaya olan özgürlük ve tabii ki, biz her zaman önlerini açmışızdır, 14 yıldır. Biz sürekli önlerindeki engeleri kaldırmışızdır. CNN bu bağlantıyı yapmak istediğinde, A Haber'le NTV'yle canlı bağlantı yaptık. 

O günkü olayları değerlendirirseniz, sonrası için daha özgür medyla için ne söylersiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tabii öncelikle özgür basın konusunda hiçbir sonurumuz olmamıştır. Türkiye'de basın özgür değil deniyorsa, Türkiye'de bir darbe olmuştur ve bu darbenin yanlıları olan vardır, bir de karşısında olan medya vardır. Bu darbeyi bastıracaksak, yanlısı olanları gerekli olan yere oturtmamız gerekiyor. Her an yanlış haberler, vatandaş ve halk kandırılabilir. Bir taraftan da darbe karşısında olun, 280 insan ölmüş durumda ve bunların çoğu sivildir. Tüm bunlarla beraber bunun hesabını soracaklardır. Ben orada 10-15 dakika daha kalsam, öldürülmüş olacaktım ya da kaçırılmış olacaktım. Vermiş olduğumuz kararda, planların da engellenmesiyle sonuçlanmıştır.

İstanbul'a döndüğünüzde havada savaş uçakları vardı, tehlike vardı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: An be an haberim vardı. Atatürk Havalimanı&'nda kontrol kulesinin kontrolünü ele geçirmişlerdi. Telefondan İstanbul Emniyet Müdürü'ne, kendilerne darbecilerin buradan boşaltılması gerektiği emrini verdim. Darbecilerin temizlenmesini emrettim. Biz de havada olduğumuz için bazı iletişimsizlikler oldu. Pilotuma ne kadar havada kalacağımızı sordum, o da bana 3-4 saat olduğunu söyledi. F16'lar alçak uçuş yaptı ve bombalamaya benzer sesler çıkıyor. 10 bine yakın vatandaşımız bizi bekliyordu.

 

İstanbul'a indiğinizde, Türkiye'nin cumhurbaşkanı olamayacağınız gibi bir şey geçti mi aklınızdan?

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Böyle bir şey hiç geçmedi aklımdan. Söyle bir endişemiz olmadı, hiçbir şekilde ilk açıklamamızdan itibaren Türk devletinin yerinde olduğunu, hükümetin görevinin başında olduğun açıkladı. Bu işgalcilerin bertaraf edileceğini söyledik ve 12 saatte netice alındı.

Olayın ilk saatlerinde bu işi sizin planladığınız söylendi, bu iddialar için neler söyleyeceksiniz? 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunlar dediğim gibi ne yazık ki asparagas ve yanlış yönlendirme. Böyle bir şey planlanır mı? Bu kadar sivilim ölümüne göz yumulur mu? İnsanlık vicdanına sığar mı? Bir insan bunu yapabilir mi? Asla mümkün değildir. Tayyip Erdoğan ve arkadaşları böyle bir şeyi kabul etmeleri mümkün olabilir mi? Bu ülke için canımızı halkımız için feda etmeye hazırız. Bu darbe girişiminde bulunanlar, bunlar böylesine bir şeyi her zaman yapabilecek insanlardır. Bunlar Fethullahçı Terör Örgütü’nün en büyük darbeyi yediği dönemdir. Açık şekilde söylüyorum. Bugüne kadar silahsız görüntü veren güruh artık silahlı olarak ortaya çıkmış ve hem de herkes de bunun gerçek olduğunu görüyor. 

Gülen'in arkasında duran hiçbir ülke Türkiye'nin dostu değildir ifadesinde bulundu. ABD'den söz ettiğini anlıyoruz. ABD iade etmezse ne olacak?

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öncelikle biz resmi iade talebimizi yapacağız. Olumlu cevap gelmezse, yarın öbür gün Türkiye'den birini isteyecek olursa, ben Cumhurbaşkanı olarak böyle bir şeye onay vermem. Bugüne kadar kimi istedilerse biz vermişizdir. Aramızda anlaşma var, stratejik ortağız, biz veriyoruz, siz niye vermiyorsunuz. Bunlar karşılıklı olmalı.

ABD böylesi bir teröristi ülkesinde bulundurmamalı. Stratejik ortaklık gereğini yapmak zorundadır.

Şu ana kadar bununla ilgili görüştüğüm, her hükümet başkanı bana olumlu cevap verdi şu ana kadar. Ve Dışişleri Bakanlığımızın görüşmelerinde de karşılıklı işbirliğinden bahsedilmiştir. Ortak kanun çıkarılmasıyla dayanışma yapılmasını konuşmuşuzdur.

Fethullah Gülen  şu anda ABD'de terör listesinde değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer olaya böyle bakarsak, ayrı bir felaketle karşı karşıya kalırız. Eğer öyleyse her ülke kendi terör listesini koymamış olabilir. Ancak bu kişi benim terör listemdeyse, suçluların iade anlaşması gereği bu kişiyi göndermek durumundasınız. 

Sadece ABD değil, Afganistan'da Bin Ladin'i düşünün. Afganistan'da terörist miydi? Bu konuda birçok dosya hazırlandı ve hazırlanmaya devam ediyor. Bu hafta resmi iade sürecine başlıyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler