Erguvan gitti palmiye geldi
Heybeliada’da mülkiyeti Darülaceze’ye ait olan tarihi Sadık Güzel Osman Plajı’nda “basit onarım ve tadilat” adı altında ağaçların kesildiği, sit alanının şantiye alanına çevrildiği ortaya çıktı.
Heybeliada sakinleri, “Daha önce olmayan kotlar oluşturuldu. Sit alanına aquapark ve havuzlar yapılacak. Erguvan olmak üzere birçok ayva ve söğüt ağacı kesildi. Buna nasıl izin veriliyor?” diye tepki gösterdi. Plajı işleten Green Beach’in sahibi, iznin alınmasında mühendislerin kendilerini yanılttığını öne sürerken Adalar Belediyesi yetkilisi, şikâyet üzerine tutanak tutulduğunu ve projenin durdurulduğunu açıkladı.
KOTLAR DEĞİŞTİRİLDİ
İlk ismi Deniz Hamamı olan ve 120 yıllık bir plaj olan Sadık Güzel Osman Plajı, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün denize çivileme atladığı yer olarak biliniyor. Plaj, en son 29 Mayıs 2019’da 2 milyon 675 bin TL bedel ile 5 yıllığına ihaleye çıkarıldı. İhaleyi, 2001’den beri plajı işleten Green Beach’in sahibi İsmail Cevahir aldı. Ardından, plajdaki taşınmazların cephelerinde sıva ve boya yapılması, soyunma kabinlerinin ahşaplarının değiştirilmesi, duş-WC-ıslak hacimlerin yenilenme tadilatı için İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı ile Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’nun (KUDEB) imzasıyla “basit onarım ve tadilat” izni alındı. 30 Eylül’de alınan iznin ardından 114 ada, 1 parseldeki, 13 bin 782 m2 alanda ağaçların kesildiğini ve tamamının hafriyat yapılmasıyla şantiye alanına çevrilerek kotların değiştirildiği öğrenildi.
Heybeliada sakinleri, tarihi plajın dokusunun bozulmasına tepki gösterdi. Ada sakinlerinden avukat Mustafa Lütfi Kıyıcı, alanın büyük kısmının yıllar önce ağaç olduğu zamanla ağaçların kesildiğini ve belediyeden bazı yetkililerin bu alandaki tahribata göz yumduğunu savundu.
Yurttaşların tepkisi ve girişimi üzerine plajda inceleme yapan Adalar Belediyesi, “Yapı tahdit” tutanağı düzenleyerek projeyi durdurdu. Olayla ilgili denetim konusunda eksiklerin olabileceğini belirten belediye yetkilisi, “KUDEB’den onay geldiği için biz de sadece onayladık. Basit bir iş olmadığı görüldüğünde tutanak tutturuldu ve durduruldu” açıklamasında bulundu.
Kültür Varlıkları Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Çakmak, işletmenin aldığı iznin sınırlarını aştığına dikkat çekti. Çakmak, “Alınan izin ile yapılan uygulama arasında dağlar kadar fark var. İzin verildikten 10 gün sonra, iznin sınırı aşılarak alan dümdüz edilmiş. Adalar Belediyesi KUDEB’e bildiriyor. KUDEB yetkililerinin yaptığı tespit sonucunda, 21 Ekim’de İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün suç duyurusunda bulunması ve Adalar Belediyesi’nin de zabıtayla çalışmayı durdurması için durumu bildirdikleri ve gereğinin yapılmasına dair yazı yazıldı. Adalar Belediyesi de ‘Yapı tahdit’ tutanağı düzenliyor. Bundan sonra yapılacak hiçbir şey İBB yetkisi kapsamında değil. Orada ne yapılırsa yapılsın İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden izin almak zorundalar” dedi.
MÜHENDİSLERİ SUÇLADI
Plajın 5 yılda bir ihaleye çıkarıldığını ve plajın 2001’den beri kendi işletmelerinde olduğunu kaydeden Green Beach sahibi İsmail Cevahir, “Adalar’da izin almak zor. Mecbur, ‘basit onarımla’ izin alındı. Evet kestik, ama sadece 16 ağaç kestik. Bir ay içinde 100 palmiye ağacı dikeceğiz. Mühendislerimiz tarafından yanıltıldık” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza