Erün: Küresel risklere dikkat

Bankacılık sektörünün tecrübelerine atıf yapan Yapı Kredi Üst Yöneticisi Gökhan Erün, yaşanan küresel sorunlar karşısında Türkiye’nin pozitif ayrışacağını düşünüyor.

Erün: Küresel risklere dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.09.2019 - 22:48

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, küresel gelişmelerin, bugün için özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde en çok hassasiyet yaratabilecek risklerin başında geldiğine dikkati çekti.
Yapı Kredi’nin 75’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle hem bankası hem sektörü hem uluslarası ekonomik gelişmelerle ilgili güncel değerlendirmeler yapan Erün, Amerika-Çin ticaret savaşları ile küresel anlamda resesyon endişesinin ekonomiler üzerinde baskı unsurları olmaya devam ettiğini, özellikle Arjantin’e ilişkin oluşan endişelerin de, tüm gelişmekte olan ülkelere yönelik bir risk unsuru yarattığına işaret etti. Erün, bunun etkileri konusunda ise şu değerlendirmede bulundu:

Fed olumlu etkiliyor
“Bu gelişmelerin ekonomimize ve bankacılık sektörümüze kredi büyümesi, faiz oranları, yurtdışı borçlanma olanakları gibi temel konularda etkisi bulunuyor. Ancak hem kendi deneyimi hem küresel dünyada oluşan gelişmelerin ekonomimize sirayeti ve doğabilecek sonuçları yönetme açısından sektörümüz oldukça tecrübeli. Geçen sene hareketliliğin arttığı dönemde gerek sektör gerek ekonomi yönetiminin gösterdiği güçlü duruş ve bu tarz dönemlerden çıkarılan dersler ve tecrübeler, Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkeler arasından pozitif yönlü ayrışmasını sağlayacaktır.” Erün ayrıca, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen parasal genişleme aksiyonlarının ise gelişmekte olan ekonomileri pozitif yönde etkilediğini ifade etti.

‘Müşteri odaklıyız’
Yapı Kredi’nin ise güçlü sermaye ve likidite yapısı, müşteriyi odağa alan organizasyonu ve nitelikli insan kaynağından aldığı güçle çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erün, bunun yılın ilk yarısındaki sonuçlara da yansıdığını ifade etti.
Yılın ilk 6 ayında Kredi Garanti Fonu’nun da (KGF) desteğiyle TL kredilerini 2018’e göre yüzde 9 artırarak 131.6 milyar TL’ye yükselttiklerini anlatan Gökhan Erün, reel sektörün en büyük destekçileri arasında yer almaya devam ettikleri 2019’da toplam 8.4 milyar TL tutarındaki KGF kredisinin de katkısıyla KOBİ’lere destek sağlamayı sürdürdüklerini vurguladı.

SYO yüzde 15.6
Erün, yılın bu döneminde devam eden güçlü sermaye yaratımı ile sermaye yeterlilik oranlarını (SYO) 2018’e göre 83 baz puan daha güçlendirerek yüzde 15.6’ya çıkardıklarını bildirdi. Bu oranın, yıl sonu için hedefledikleri yüzde 15’in üzerinde olmasının yanında, yasal sınırın da oldukça üzerinde yer aldığını belirten Erün, şöyle konuştu:
“Bankamızın ilk yarıyıldaki özkaynak kârlılık oranı yüzde 12.5 olarak gerçekleşti. Bunu yılın ikinci yarısında da sürdürmeyi hedefliyoruz. Krediler ve mevduatta büyümek, aynı zamanda yatırımcılarımızı, sermayedarlarımızı memnun edici bir kâr seviyesine ulaşmak her daim hedefimiz olmaya devam edecek.” Ayrıca, banka olarak bir yıl önce kendilerine uzun vadeli bir vizyon belirlediklerini ve o vizyon çerçevesinde ilerlemeye devam ettiklerini aktaran Erün, stratejilerinde, özellikle küçük miktarlı işlemlerde yaygınlaşarak büyüme hedefi olduğunu, bunu da ilk yıldan başardıklarını söyledi.
Gökhan Erün, 2017 sonuna göre bireysel TL mevduatta 134 baz puan pazar payı kazandıklarını da bildirdi.

75 yıldır ilklerin bankası

Yapı Kredi’nin Bahçekapı’da açılan ilk şube ve 1 milyon lira sermaye ile İkinci Dünya Savaşı’nın zorlu yıllarında Türkiye’nin ilk özel bankası olarak kurulduğunu anımsatan Üst Yönetici Erün, 9 Eylül 1944’ten bu yana geçen 75 yılda yaklaşık 25 milyon müşteriye dokunduklarını hatırlattı. “Hizmette sınır yoktur” anlayışıyla hem sektöre hem ülkenin tarihinde kuvvetli izler bıraktıklarını anlatan Erün, ilk şube bankacılığı, ilk 24 saat bankacılık, 444 0 444 ile ilk özel servis numaralı telefon bankacılığı, ilk kredi kartı, ilk tüketici kredisi ve ilk otomobil kredisi gibi hizmetlerine dikkat çekti.
Ticari bir banka olarak ilk köy şubesini 1952’de açtıklarını, 1984’te ise Türkiye’de ilk defa şubelerinin online çalışmaya başladığını belirten Erün, şöyle devam etti: “Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olarak göz tarama sistemi Göz ID ile müşterilerimize Yapı Kredi Mobil’e hızlı ve güvenli giriş imkanı tanıdık. Bugün müşterimiz olmak isteyenler, şubeye gelmeye gerek olmadan mobil bankacılık uygulamamız üzerinden müşterimiz olabiliyor.”

100 milyon aylık işlem

Müşterilerle olan ilişkilerinde derinleşmeyi sürdürdüklerini ifade eden Erün, “Müşterimizin daha çok işlemini bankamızdan yapmasını sağlayacak yol haritalarını belirliyoruz. Mevcut durumda aylık 100 milyonu aşan işlem adedimiz var. Önümüzdeki dönemlerde bunu artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Sanatın gönüllü destekçisi

Yapı Kredi’nin, hayatın her alanında kalıcı izler bırakmış bir kurum olduğunu söyleyen ve “Özellikle kültür ve sanatın gönüllü destekçisi ve koruyucusuyuz” diyen Gökhan Erün, kurucuları Kazım Taşkent’in “Biz kültür ve sanatın bankasıyız” sözlerinin izinde yürümekten mutluluk duyduklarını belirtti.
Yapı Kredi Yayınları’nın, gerek yayımladığı 5 bini aşkın başlıktaki kitapla gerek telif haklarına verdiği önemle öne çıktığını aktaran Erün, Doğan Kardeş ile Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk dergisini çıkardıklarını hatırlattı.
Türk sinemasının ilk renkli filmi Halıcı Kız’ın bankasının finansal desteğiyle çekildiğini, Muhsin Ertuğrul’a destek vererek Türkiye’nin ilk özel tiyatrosu olan Küçük Sahne’nin kurulmasına katkıda bulunduklarını söyledi. Erün ayrıca, Türk tiyatrosuna bu katkılarını, Türkiye’nin ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin anısına 23 yldır düzenledikleri Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile bambaşka bir seviyeye çıkardıklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon