Esad halkın karşısına geçti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Mart ayında başlayan isyan hareketinden bu yana üçüncü defa halka seslendi. Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, halkın meşru ihtiyaçlarıyla sabotajcılarınkini ayırt etmeleri gerektiğini ifade etti.

Yayınlanma: 20.06.2011 - 09:21
Abone Ol google-news

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, isyanın başlamasından sonra ülkesinde yaşanan olayları değerlendirdiği üçüncü konuşmasında, "Bu eylemlerin bizi yönetmesine izin vermektense bütün bu gelişmeleri bizler yönetmek zorundayız" diyerek, "Uluslararası alana bakarsak, üzerimizde çok büyük bir baskı var. Bu baskı bugüne kadar sahip olduğumuz ilkelerden vazgeçmemiz için yapılıyor. Bizim bağımsızlığımız ne olacak o zaman" şeklinde konuştu.

Suriye'de bugün olan bitenlerin çeşitli bileşenleri olduğunu ve hükümete yönelik bir takım hak taleplerinin söz konusu olduğunu söyleyen Esad şöyle devam etti:
"Bizim devletimizin en önemli muhalefet olduğu alanlardan bir tanesi bunların barış içinde gerçekleştirilmesi gerektiği yönündeydi ve hukukun üstünlüğü çok çok önemli ama hukukun üstünlüğünden bahsederken taleplerin bir kenara atılması gerektiğinden bahsetmiyoruz."
 

"Reform isteği elinde silahlarla olmaz"

Beşar Esad, sorunları çıkaranların ufak bir grup olduğunu ve halkın, taleplerini ortaya koyanlara izin vermesi gerektiği ama bazı grupların kendi gündemlerini ortaya koymaya çalıştıklarını belirterek, "Bu grupların reformla ya da reform isteğiyle hiçbir ilgisi yok içlerinde bir kısmı silahlara sarıldı biz bunu hep söyledik reform isteği elinde silahlarla olamaz" dedi.

Reformları yolundan saptırmak isteyenlerin olduğunu belirten Suriye lideri, "Olup bitenlerin reformlarla hak talepleriyle halkın talepleriyle hiçbir ilgisi yok" ifadelerini kullandı.

Esad daha kapsamlı bir şekilde reformların yapılacağını ve gerekli bütün adımların atılacağını ifade ederek, "Önemli olan vatandaşların öfkelerini ama aynı zamanda sadakatlerini ortaya koymalarıydı. Pek çok acı insanların yaşamları açısından zor durumda kaldı ama buna rağmen tüm vatandaşlarımız destek ve sadakatlerini ortaya koydular. İnanın bundan sonra reformlarımız, çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.

"Halkımız sürecin bir parçası olacak"

Suriye'nin geleceği için bütün farklı grupların katılımıyla gerçekleştirilecek olan bir süreçten bahsetmemiz mümkün diyen Esad, "Bütün ülkeye baktığımızda bütün bu insanlarla diyalog süreci başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Reformlar çok önemli elbette bu reformları ortaya koyacağımızı belirleyeceğimizi söylüyoruz ve halkımızda bu sürecin bir parçası olacak Suriye'nin geleciği kapsamlı bir şekilde beraberce gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Geniş kapsamlı ulusal diyalog önemli"

"Bütün farkı gruplarla yaptığım toplantılarda farklı bakış açılarını hep birlikte ortaya koymaya çalışıyoruz" diyen Esad, bir görüş birliğine ulaşıldığını, bugün için en önemli konunun ise merkezi olarak ulusal bir diyalogun başlatılması olduğu ve farklı kesimleri bir araya getireceğini ifade etti. Esad şöyle devam etti:
"Bütün reformlar devlet kurumlarınca takip edilecektir. Mutlaka önümüzdeki günlerde bir takım toplantılar yürütülecek ve bu toplantılar kriterlerin ne olacağını, ulusal diyalogun nasıl ve hangi şekilde gerçekleşeceğini, ne kadar bir süre içinde gerçekleşeceğini, temel kuralları istişare bir süreçte ortaya konulacaktır. Bu ulusal diyalogda bütün kesimler katılacak. Hiç kimseye her hangi bir ayrım söz konusu olmayacak ve yüz binlerce milyonlarca insanın talebi dikkate alınacak ve olağanüstü güvenlik halleri fes edilecek."
 

"Medyayı modernize edeceğiz"

Medyayı modernize etmek için bir çalıştay başlatılacağını ifade eden Esad, "Medya'nın devlet ve halk arasında bir kanal olarak şeffaf olmasını sağlayacağız. Yasa tasarısı önümüzdeki ay sunulacak" dedi.

"Partilerin siyasi rollerine ilişkin bir komite oluşturuldu ve bu da bize bir anlamda siyasi çeşitliliği destekleme fırsatı sundu" diyen Esad siyaset alanında belirli bir dönüşümün yaşanacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler