Eskişehir neden kaptırıldı

‘Nazar boncuğu’nu AKP’nin alması parti tabanının küstürülmesine bağlanıyor.

Yayınlanma: 03.11.2015 - 07:36
Abone Ol google-news

CHP İç Anadolu Bölgesi’ndeki tek kalesi olan ve “Nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Eskişehir’i AKP’ye kaptırdı. AKP oylarını 8 puan birden artırarak yüzde 43 aldı. CHP ise yüzde 38 ile ikinci parti oldu. AKP ve CHP Eskişehir’den çıkan 6 vekili 3-3 bölüştü. Eskişehir’de CHP’nin uzun süredir kongre yapmaması, yöneticilerin Ankara’dan belirlenmesinin tabandan yarattığı küskünlük çıkan sonuçta etkili oldu.

7 Haziran seçimlerine giderken CHP’de beklenen önseçim bir türlü gerçekleşmedi. Kadın kontenjanı kullanılarak CHP Parti Meclisi üyesi olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer birinci sıraya getirilirken CHP genel merkezinin kontenjanıyla ikinci sıraya gazeteci Utku Çakırözer konuldu. Üçüncü sıraya ise seçimlerden 1.5 ay önce partiye internet üzerinden üye olan ve parti ile o güne kadar hiç teması olmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in avukatlarından Okan Cemal Yüksel konuldu. Yıllarca parti tabanında çalışan, yerel seçimlerde de CHP genel merkezi tarafından yapılan eğilim yoklamasında birinci çıkan Erman Gölet listenin dördüncü sırasında kendine yer buldu.

CHP 7 Haziran seçimlerinde Eskişehir’de 3 milletvekili çıkarırken seçimlerden sonra partiyi seçime götüren ve zafere imza atan il başkanı Ersen Yeniceli’nin gerekçe gösterilmeden genel merkez tarafından görevden alınması da parti tabanında tepki çekti. Erken seçim gündeme gelince de tabanın temsilcisi olan Erman Gölet, 1 Kasım seçimleri için dördüncü sıra adaylıktan çekildiğini söyledi. Bu arada 7 Haziran seçimleri öncesinde CHP’den milletvekili aday adaylığı için başvuran Eskişehir’deki kanat önderleri “önseçim” veya adil bir liste yapılmayacağına inanarak, 1 Kasım seçimleri için yeniden aday adaylığına başvurmadılar. 1 Kasım seçimleri için çalışmadılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler