Eşli, çocuklu ince mesajlar

Erdoğan ve Gül, Çankaya’daki devir teslimde kılıçları çekti.

Yayınlanma: 28.08.2014 - 23:00
Abone Ol google-news

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan, görevi gün boyu süren büyük bir şovla Abdullah Gül’den devraldı. Anıtkabir Özel Defteri’ne “Vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı” diye yazan Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde Osmanlı’daki törenleri andıran bir törenle karşılandı. Devir teslim töreninde Erdoğan, Gül dönemini de içine alacak şekilde, “Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir, kapıları ardına kadar açılan yeni dönem ise cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki öz ve ruhu taşıyan yeni Türkiye büyük Türkiye dönemidir” dedi. Gül ise “Partiyi beraber kurduklarının” altını çizdi. Erdoğan, “Gül’ün tecrübe ve fikirlerinden istifade etmek arzusunda olduğumu özellikle belirtmek isterim. Ve inşallah şimdi de yeni Türkiye’nin inşaası ve ihyası yolunda yine bir beraber bu yolda yürüyeceğiz” diye konuştu. 11. Cumhurbaşkanı Gül ise, “Dolayısıyla bu sefer de görevimi devrederken müsterihim. Tıpkı 10 yıl önce 11 yıl önce Başbakanlık görevini devrettiğim gibi” diyerek Başbakanlığı da Erdoğan’a kendisinin devrettiğini anımsattı. Gül, konuşmasında daha önce “intifada başlatacağını” söyleyen eşi Hayrünnisa Gül’e de sahip çıktı. Gül’ün
çocukları ve akrabalarından bahsederken, “Bana söz gelmesin diye hepsi çok titiz davrandılar” vurgusu da dikkat çekti.

Köşk’teki devir teslim töreni Erdoğan ve Gül’ün karşılıklı nezaket konuşmalarına sahne oldu. Gül veda konuşmasında Erdoğan’a sık sık “Değerli kardeşim” diye seslendi. Gül, konuşmasının teşekkür kısmında, “Görevi sürem boyunca uyum ve eşgüdüm içinde çalıştığım ülkemizin yasama, yürütme ve yargı organları mensuplarına ve sivil toplumumuza ve aziz milletime bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Gül, Erdoğan için ise “Türk halkı tarafından Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, değerli kardeşimle 40 yılı aşan bir dava arkadaşlığımız dostluğumuz ve beraber çalışma mesaimiz var. Önce partimizi beraber kurduk. Sayın Cumhurbaşkanı üstün liderlik ve yöneticilik yeteneklerinin, vatan aşkını ve millet sevgisini, hakka olan inancını en yakından bilenlerdenim” diye konuştu. Bu sözler davetlilerden alkış aldı. Gül, “Birlikte tarihi, ekonomik, siyasi, sosyal reformların dönüşümlere imza attık. Ülkemizde demokrasinin derinleşmesini istikrarın sağlanmasını ve refahın artmasını bir kısmı bugün aramızda bulunan değerli arkadaşlarımızla hep beraber yaptık. Değerli kardeşim Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin bu yolda daha ileri mesafeler katedeceğine inancım tamdır” ifadelerini kullandı.

Eşe teşekkür

Konuşmasında annesine, babasına teşekkür eden Gül, eşi Hayrünnisa Gül’e ise “Çok uzun benim çok yükümü çekti, bunu sizler de bilirsiniz. Siyasi hayatımın ilk 10 yılında hiç eve uğramadığımız dönemlerde çocukları hep ona emanet ettim ve o yetiştirdi. O zaman hiç unutmam, ‘ben artık milletin çocuklarını kurtarmak için uğraşacağım, bizim çocukları da sen kurtaracaksın’ dedim” sözleri ile teşekkür etti.

Gül’ün konuşmasında çocukları ve akrabalarına “Gerçekten bana bir söz gelmesin diye hepsi çok titiz davrandılar” diyerek teşekkür etmesi de dikkat çekiciydi.

İlk Cumhurbaşkanı anonsu

Köşk’teki törende Gül Erdoğan’dan bahsederken, “Türk halkı tarafından seçilen 12. Cumhurbaşkanı” ifadesini kullanırken, Erdoğan kürsüye davet edilirken , “Halk tarafdan seçilen ilk Cuhurbaşkanı” sözleri ile anons edildi. Gül’ün “Değerli kardeşim” sözlerine Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı değerli Abdullah Gül kardeşim” sözleri ile karşılık verdi. Erdoğan, halkın oyuyla seçimini de konuşmasında özel olarak vurgulayarak “91 yıllık cumhuriyet tarihimizde hatta diyebilirim ki 2 bin yıllık Türk tarihinde ilk kez devletin başındaki isim milletimizin sandık başına gidip tercih yapmasıyla yani doğrudan doğruya kendi tercihiyle bir cumhurbaşkanı belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin halkın oylarıyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmanın da iftiharını yaşadığımı özellikle ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 7 yıl boyunca uyum içinde çalıştıklarını belirten Erdoğan’ın bundan sonrası için “Çok uzun bir yürüyüşteki yol arkadaşları olarak bundan sonra da Sayın Abdullah Gül’ün tecrübe ve fikirlerinden istifade etmek arzusunda olduğumu özellikle belirtmek isterim” demesi dikkat çekti.

‘Kapanan eski Türkiye dönemidir’

Erdoğan, kendi cumhurbaşkanlığı için, “Teknik bir değişikliğin ötesinde aslında bir dönemin kapatılması meselesidir. Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir, kapıları ardına kadar açılan yeni dönem ise cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki öz ve ruhu taşıyan yeni Türkiye büyük Türkiye dönemidir. Eski Türkiye’de çeteler vardı, vesayet vardı, eski Türkiye’de siyasetin üzerinde engeller, tehditler vardı. Eski Türkiye’de istikrarsızlık, şüphe ve tereddüt vardı” ifadelerini kullandı.

Dua anımsatması

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk için Meclis’te dua edildiğini de anımsattı. Erdoğan konuşmasına, “11. Cumhurbaşkanımızla hani bizim bir şarkımız var, beraber yürüdük biz bu yollarda, biz bu yollarda yağmur demeden kar kış demeden beraber yürüdük. Ve inşallah şimdi de yeni Türkiye’nin inşaası ve ihyası yolunda yine bir beraber bu yolda yürüyeceğiz” sözleri ile son verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler