Evlilik öncesi testlere dikkat

Evlilik öncesi çiftler, doğum kontrol yöntemleri belirlemek için zaman ayırsa da gelecekteki doğurganlıkları konusunu çok önemsemiyor. Uzmanlar, evlilik ve gebelik öncesinde birtakım testlerin yapılmasının önemli olduğunu vurguluyorlar.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Kliniği Uzmanı Dr. Aytuğ Kolankaya, evlilik öncesi testleri kanunun gerekli kıldığını anımsatarak “Evlilik öncesi testlerin içinde ölümcül olabilen HIV/AIDS, bulaşıcı olan Hepatit B ve daha nadir rastlanan ama daha tehlikeli olan Hepatit C ile frengi taraması yer alıyor” diye konuştu.

Kolankaya, “Hemogram denilen kan testi de genel olarak yapılıyor, bu da Akdeniz anemisi hastalığını tarıyor” dedi.

Çiftlerin durumlarını tespit için yapılan gebelik öncesi testlerde de rubella denilen kızamıkçık, rahim ağzı kanseri riski, metabolik sendrom için taramalar yapıldığını anımsatan Kolankaya, şöyle devam etti:

“Kızamıkçık gebeliğin erken döneminde ortaya çıkarsa; düşüklere, bebekte sağırlık ve çeşitli anomalilere neden olabilecek bulaşıcı bir hastalıktır. Bunun dışında mutlaka, kadından PAP-smear alıyoruz.

Rahim ağzından bir sürüntü ile alınan bu testte, rahim ağzı kanseri riski ortaya çıkmaktadır. Son olarak da, metabolik sendrom içeren durumları analiz ediyoruz. Hamileliği planlamadan önce sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirmek için bu testler mutlaka yapılmalıdır.

Tüm bu testler de devletin geri ödemesinde bulunan tüm yurttaşların yaptırabileceği testlerdir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler