Fazıl Say: Kimseyi aşağılamadım
Piyanist ve besteci Fazıl Say sosyal medyada yazdığı yazılar nedeniyle bugün hakim karşısına çıktı. Savunmasında "Halkımı dini değerler üzerinden aşağıladığımı iddia etmek çok yanlış" diyen sanatçıyı adliyede sanatçı dostları da yalnız bırakmadı.
Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle yargılanmasına bugün başlandı.
Duruşmada savunmasını yazılı olarak sunan Fazıl Say, dilekçesinde 5 Nisan 2012 tarihinde, sosyal paylaşım sitesi olan Twitter'de yazdıkları hakkında kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini aktardı.
''Twitter'de yazmış olduğum hiçbir yazı, kullandığım hiçbir ifadede hakaret, aşağılama amacım yoktur'' diyen Say, aksine, yazılarının iyice incelenmesi durumunda, dini değerleri istismar eden ile dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiğini bildirdi.
Say, sayfadaki yazılara kendi iradesi dışında hiç kastetmediği anlamların yüklendiğini söyleyerek, ''Kullandığım ifadeler çarpıtılmıştır. Bu çarpıtma, benim iradem dışında, şahsım hedef gösterilerek meydana getirilmiştir. Bu durumdan sorumlu tutulmam mümkün değildir'' ifadesini kullandı.
''Hesabım kamuya açık değildir''
Dilekçesinde, yaklaşık 800 yıl önce yaşayan Ömer Hayyam'a ait olduğu düşünülen ve sosyal paylaşım sitelerinde birçok kişi tarafından paylaşılan ifadelerin suç duyurusu konusu yapıldığını belirten Say, şunları belirtti:
''Söz konusu tüm yazılar, kendi hesabımda yer almakta ve bunlar sadece beni özel olarak takip etmek isteyip de sayfamı ziyaret eden kişiler tarafından görülebilmektedir. Başka bir deyişle hesabım kamuya açık değildir. Sadece özel olarak takip etmek isteyenler görebilmektedir. Öyleyse kapalı ortamda paylaştıklarımdan rahatsız olan var ise yapması gereken yazdıklarımı takip etmemekten ibarettir.
Tüm bunlar dikkate alındığında, 'halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu'nu işlememin söz konusu olamayacağı ortadadır. Benim yaptığım, bir sanatçı ve birey olarak düşüncelerimi twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde beni takip edenlerle paylaşmaktan ibarettir. Hiç kimseyi şiddete çağırmadığım, kamu barışını tehlikeye düşürmediğim açıktır.''
''Baskı ve tehditler dini değerlere zarar vermekte''
Say, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ederek ülkesine hizmet ettiğini bildirerek, ''Halkıma gece gece gündüz hizmet vermeye gayret ederken, halkımı tüm dünyada en iyi şekilde temsile uğraşırken, halkımı dini değerler üzerinden aşağıladığımı iddia etmek çok yanlıştır'' ifadesini kullandı.
Kendisini suçlayanların, özgür düşüncesini engellemeye çalıştığını ve dini değerlerin baskı altına alınarak korunamayacağını kaydeden Say, kendisine yönelik ''baskı ve tehditler''in dini değerlere zarar verdiğini ve kamu barışını bozduğunu söyledi.
Savunmasını yazılı olarak veren Say'ın duruşması 18 Şubat'a ertelendi.
İddianameden
İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce görülmesine başlananak davanın iddianamesinde, Fazıl Say'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı iddia edilen bazı yazılarda, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçunu işlediği yazıyor.
Say'ın hesabında yer verdiği söz konusu tweetlerin de olduğu iddianamede, ''Kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yeryüzünde yaşayanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere incitecek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varılmıştır'' ifadeleri kullanılıyor.
İddianamede, Say hakkında, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle 1,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Olayın geçmişi
Fazıl Say, 11. ve 12. yüzyıllarda yaşamış olan şair Ömer Hayyam’ın bir dörtlüğünü sosyal medyada paylaşmış, bunun üzerine Say'ın İslam dinine ve Müslümanlara yönelik ağır hakaretler ederek dini değerleri alenen aşağıladığını iddia eden Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek, Say hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan tarafından iddianame hazırlanmış ve iddianamenin İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabulünün ardından Say, hakkında 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Sanatçılardan destek
Aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Selçuk Yöntem'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı Say'a destek olmak Çağlayan Adliyesi'ne geldi.
Adliye önünde toplanan topluluk "Fazıl Say yalnız değildir", "Özgür sanat özgür dünya", "AKP sanatçıyı rahat bırak" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.
Twitter'da destek mesajları
Bugün saat 09.00'da duruşması görülen Say'a twitter üzerinden de destek mesajları yağdı.
İşte twitterda paylaşılan Fazıl Say ile ilgili mesajlardan bazıları:
-Bu dava açıldı çünkü: Faşizm tek seslidir, Fazıl Say ise senfoni
-Başbakanın daha dün "Türkiye'de düşünce özgürlüğü var, emniyettesiniz" açıklaması üzerine bugün Fazıl Say'ın yargılanması ironisi.
-Fazıl Say in fikirlerine katılmayabilirsiniz, sert eleştirbilirsiniz. Ama yargılamaya karşı durmazsaniz ıfade özgürlüğünü savunamazsiniz.
-Fazıl Say'ın mahkemesinden "Ömer Hayyam'ın bir daha ki duruşmada dinlenmesine"diye bir karar çıkmaz inşallah!
-Fazıl Say'ın davasının düşmesi gerekiyor, aksi alınan her karar adalet konusundaki soru işaretlerine bir yenisini ekler
-Din adına bana zulmediliyorsa ben de hiç sempatik davranmam !!
-Cahilin zulmünün, zalimin zulmünden bir farkı yokmuş.
-Fazil Say. Seninleyiz
-"Ya tam sustururuz,ya kizilcik şerbeti" diyenlere cevaben bugun #SenBenideFazılSay!
-Aydınlık bir gün olsun, özledik aydınlık günleri. Saat 9.00'da Çağlayan'dayız. #SenbenideFazılSay demek için!
-Sev ya da sevme ama hukuk zulmune karsi cik..."Kendilerinden" olmadigi icin yarin Fazil Say'in yargilanmasina baslaniyor
- Fazıy Say hakim karşısında. Ama asıl yargılanan 2012 yılında Ömer Hayyam'dır. Ne utanç verici.
MHP'li vekilden destek
Öte yandan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, Twitter'dan yayınladığı mesajında "Bugün Meclis'de Fazıl Say'ın okuduğu Hayyam şiirini okuyacağım. Hapsederlerse, Pınarhisar'a götürsünler beni" diyerek Fazıl Say'a destek verdi.
Sürpriz destek
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar “tüm densizliğine rağmen” Fazıl Say hakkında açılan davayı haklı bulmadığını bildirdi. Tayyar, Say davası hakkındaki görüşlerini takipçileriyle Twitter’da paylaştı. Tayyar, “Darbecileri deşifre eden gazeteci ve yazarlar hakkında 6 bin dava açılırken göbeğini kaşıyan sahte demokratlar, F Say için yollara düştü! Darbecilerden özgürlük kahramanı üretmek isteyenler, F Say'ı da listeye aldılar! Tüm densizliğine rağmen Say hakkındaki davayı haklı bulmuyorum, ancak asıl tepkim sahte demokratlara” dedi.
Alevi örgütlerinden destek çağrısı
Alevi örgütleri yayımladıkları ortak açıklamayla Say’a destek verdi. Alevi örgütleri, yurttaşları Çağlayan Adliyesi önünde Say’a destek vermeye çağırdı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Her gün gencecik fidanlarımız toprağa düşerken, ülkemizde adalet, hak, hukuk rafa kaldırılırken, cemevlerimize bile ‘ucube’ diyen bir başbakan varken, çocuklarımızın geleceği ‘dert+dert+dert’ eğitim sistemi ile karartılırken, umutsuzluğun, karanlığın, baskının had safhada olduğu bu karanlık dönemde Fazıl Say da yargılanıyor. Biz Aleviler evrensel nefesimiz olan Say’ın nefesinin kesilmesine seyirci kalmayacağız. Heykel başı kestiren Başbakan’ın Fazıl’ın nefesini kesmesine izin vermeyeceğiz” denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev