Fethiye Körfezi’nin kirliliğinin dört nedeni

Muğla’da, Fethiye Körfezi’ndeki suyun renginin sarı ve yeşile dönmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, kirliliğin nedeninin atık su arıtma tesisinin yetersizliğinden olmadığı Gazi Üniversitesi raporuyla ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.08.2019 - 10:15
Abone Ol google-news

Muğla’da son günlerde Fethiye Körfezinde yaşanan renk değişimiyle ilgili değişik iddialar gündeme geldi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Fethiye atık su arıtma tesisi kapasitesinde ve arıtmasında her hangi bir sorun olmadığı açıklandı. Öte yandan Gazi Üniversitesinde görevli 7 Prof. Dr. tarafından Fethiye Körfezinde yaşanan renk değişimiyle ilgili rapor hazırlandığı ortaya çıktı.

Kirlilik sebebi 4 madde de toplandı

Gazi Üniversitesinde görevli 7 uzman tarafından hazırlanan Kıyısal sularda su kalitesi parametrelerinin izlenmesi ve değerlendirmesi raporunda Fethiye Körfezinde yaşanan deniz kirliliği kaynakları 4 madde halinde sıralandı. Raporda kirlilik sebeplerinden birinin birinci Murt (Mersinli) deresinden taşınan tarımsal drenaj suyu ve arıtma sularının deşarj suyu, ikinci olarak, Körfez içerisinde ki diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları, üçüncü olarak arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler, son neden Fethiye Marine ve diğer teknelerden kaynaklanan kirlilik olarak belirlendi.

Hazırlanan bilimsel raporda ayrıca “Murt deresinin taşıdığı azot ve fosfor tuzları açısından zengin tarımsal deşarj suları ile birlikte doğrudan Fethiye Körfezine bırakılmaktadır. Murt deresinde ki kirlilik tek başına Fethiye iç körfezini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Körfez içerisinde ki diğer kanallar, tüm ovaya ait tarımsal drenaj sularını her hangi bir arıtma ya da çökeltme olmadan doğrucu Fethiye iç körfezine taşınmaktadır. Murt deresi ve bahsi geçen kanallar körfezdeki başlıca kirlilik kaynağını oluşturmaktadır” denildi.

Gürün: 24 saat takip ediliyor

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün “Deşarj edilen atık su anlık olarak analiz edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Bakanlık kesintisiz olarak 24 saat boyunca takip etmektedir. Sürekli atık su izleme sisteminde sınır değerlerinin aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yetkililerince cezai işlem uygulanmaktadır. Bu güne kadar her hangi bir olumsuz olay yaşanmadığı gibi cezai bir işlemde uygulanılmamıştır” dedi.

Başkan Gürün “Körfeze kesinlikle arıtılmamış ve standartlara uymayan su verilmiyor. Bu konuda vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Ölüdeniz arıtma tesisi yatırımımız gibi çevreci ve Muğla’mızı koruyan hizmetlerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

Karaca, “Fethiye körfezi siyasi ayrım yapılmadan temizlenmeli”

Fethiye körfezinde yaşanan renk değişikliği ile ilgili CHP’li Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak açıklamalarda bulundu. Turizmcilerin zarar görmemesi için 2 aydır açıklama yapmadığını ifade eden Başkan Karaca, “Sadece Büyükşehir Belediyesini ve MUSKİ’yi suçlayarak bir yere varamayız. Bu konuda siyasi ayrım yapmamalıyız. Körfezi temizleyeceksek, iktidar, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi, STK’lar hep beraber bu sorunu çözmemiz gerekiyor” dedi.

"Cumhurbaşkanı ile görüşürüz"

Çevre ve Şehircilik Bakanının Fethiye körfezinin temizleneceğine dair sözler verdiğini hatırlatan Karaca “Farklı siyasi partiler ve STK’larımız ile birlikte Ankara’ya çıkarma yapacağız.İlgili Bakanlarımız ile görüşeceğiz. Gerekirse Cumhurbaşkanı ile de görüşürüz. Biz körfezdeki sorunu biliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Fethiye’ye geldiğinde körfezin temizliği ile ilgili sözler vermişti. Sadece Fethiye Belediyesi bütçesi ile körfezin temizliği mümkün değildir. Daha önce 125 milyon gibi bir rakamla yapılabileceğini ifade etmiştim. Ancak şu an bu rakamlar 200 milyonu aşmaktadır. Sadece körfezin temizliği de yetmiyor. Körfeze bağlı tüm kanalların betonlaştırılmadan, rehabilite edilmesi gereklidir. Geçtiğimiz günlerde Erasta AVM’nin yanından geçen kanalı inceledim. Simsiyah su akıyor. Buradan yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyorum. Fethiye körfezinin temizliği yapılmalı, dereler ıslah edilmelidir. Bunun yapılmaması durumunda, kaybeden bir siyasi parti değil, Fethiye olacaktır. ” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler