FİBA'nın projesi neleri değiştirecek?

Basketbol Yazarımız Yunus Aydın, FİBA'nın Kapalı Lig projesini ve getireceği artılarını yazdı.

Yayınlanma: 12.07.2015 - 23:02
Abone Ol google-news

Bildiğimiz gibi FİBA yeni bir proje için kolları sıvamış durumda. Planlara göre 2016-2017 sezonundan itibaren 16 takım FİBA Ligi'nde mücadele edecek. Bu ligin daimi 8 katılımcısı olacak. Bu 8 takımın hepsi Euroleague A Lisans takımları. Bizden Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes, diğer takımlar ise Barcelona, Real Madrid, Maccabi, Panathinaikos, Olympiakos, CSKA Moskova. Kalan 8 takımın 4'ü ise bu 8 takım haricinde sezonu en iyi bitiren takım olacak, diğer 4 takım ise elemeler ile seçilecek.

Peki FİBA Ligi ne kazandıracak?

Yeni projenin ilk yıllarda Euroleague'den pek bir farkı gözükmüyor. Çarşamba-Perşembe akşamları oynanacak maçlar ile sezon sonu bir şampiyon belli olacak. Ancak bu ilk senelerdeki düşünceler. Önümüzdeki süreçte projenin beklenen gelirleri vermesi ve beklentileri karşılaması halinde takımlar kendi liginden çekilip sadece bu ligde mücadele edebilir.

FİBA'nın en büyük 2 silahı, bütçesi ve NBA çıkış hakkını engelleyecek olması. Uleb'in organizasyonunda yıllık gelir 32 Milyon Dolar, FİBA ise bu rakamı 150 Milyon Dolar'a çekmeyi planlıyor. Takımlara ise en başta 10 Milyon Dolar gibi bir ücret dağıtacak. Bu ise birçok takımın gelirinin tamamından fazla, 10 Milyon Dolar destek alacak takımlar zaten büyük takımlar, sponsor vs gelirleri de eklendi mi inanılmaz bir makas açılacak.  Federasyonlar buna ne kadar yanaşır, bilinmez.

FİBA Ligi'nin NBA'e çıkış hakkını yasaklayacak olması ise ligi öne çıkaran farklı bir etken. Bu yazın başında olmamıza rağmen sayısız oyuncu NBA'e gitti, Euroleague bu yıl çok daha kalitesiz olacak gibi gözüküyor. Zira oyuncular sonunda havlu sallamak bile olsa, benchte oturup o paraları almayı kabul ediyor. Fiba NBA'e çıkış hakkını en az 2 sene yasaklamayı vaadediyor.

Bizim federasyonumuz kapalı lige olumlu bakıyor. Zaten TBF Başkanı Harun Erdenay FİBA yönetim kurulu üyesi. Turgay Demirel'in de orada etkin bir rütbede olması önemli bir etken. Zira Harun Erdenay verdiği röportajda kapalı ligin yanında Euroleague'in de FİBA altına girebileceğini söylemişti.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler