G8, G15 mi olacak?
Sanayileşmiş ülkeler grubu G8'in, G15 olarak genişletilmesi isteniyor. Büyük eleştiriler alan ve her toplantısı olaylı geçen G8 ülkeler grubuna, Türkiye'nin de üyesi olduğu G20'den bazı ülkelerin eklenmesi talebi 15 Kasım'da Washington'da düzenlenecek tüm dünya liderlerinin katıldığı toplantıda görüşülecek.
Sanayileşmiş ülkeler grubu, G-8'in, Türkiye'nin de üyesi bulunduğu G-20'den bazı üye ülkelerin de dahil edilmesiyle, G-15 olarak genişletilmesi istendi.
Uzmanlar, ''Etkin Yükselen Piyasalar'' içinde yer alan Türkiye'nin de bu yeni oluşum önerisi içinde yer alabileceğine, böyle bir şansının bulunduğuna dikkat çekiyorlar.
Edinilen bilgiye göre, Brezilya'nın Sao Paolo kentinde hafta sonunda yapılan görüşmelerde, G-8'den daha etkin ve geniş bir grup oluşturulması konusu ele alındı.
Brezilya başta olmak üzere, bazı G-20 üyesi ülkeler tarafından da dile getirilen yeni oluşum önerisi, G-8'in, küresel ekonomik sorunları çözmede yetersiz kalması nedeniyle ortaya atıldı.
Toplantıda, G-20'nin, küresel ekonomik konularını çözümünde ya daha etkili bir kurum olarak yapılandırılması ya da, G-8'in, G-15 şeklinde genişletilmesi istendi.
Konu Washington'da görüşülecek
Fransa'nın da sanayileşmiş ülke olarak desteklediği önerinin, 15 Kasım'da Washington'da, ABD Başkanı George W. Bush'un ev sahipliğinde gerçekleşecek olan ve Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği, dünya ekonomisinin masaya yatırılacağı G-20 Liderler Zirvesi'nde de görüşülmesi bekleniyor.
Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan'ın bu grup içinde yer alması, ardından da, diğer bazı ''Etkin Yükselen Piyasalar''ın da bu oluşum içinde bulunması dile getirildi.
G20'nin Brezilya'daki toplantısında Türkiye'yi Devlet Bakanı Menmet Şimşek temsil etti.
Toplantıda, küresel ekonomideki son gelişmeler ile küresel finansal krize alınan tedbirler konusu da görüşüldü.
Toplantıda ayrıca, ''küresel ekonomi ve mali istikrar'', ''küresel ekonomideki gelişmeler, finansal kriz ve buna karşı alınan önlemler'', ''küresel krizin gelişen ülkelere etkisi'', ''krize karşı mali tedbirler'', ''ekonomilerdeki daralmanın yaratacağı sosyal sorunlar ve buna karşı alınacak önlemler'', ''G-20'nin etkinliğinin daha da artırılması'' gibi konu başlıkları ile Washinton'da yapılacak olan Mali Piyasalar-Dünya Ekonomisi konulu liderler zirvesine yapılacak hazırlıklar ele alındı.
Brezilya'daki toplantıda üye ülkelerden, finansal düzenleme ve denetleme kurumlarının daha etkin bir hale getirilmesi istenirken, daha çok ilave mali önlemle almaları talep edilirken, IMF ile Dünya Bankası'nın da küresel finansal sistemin yeniden tesis edilmesinde işbirliğini sağlayan organlar olacağı, Avrupa'nın da desteğiyle, IMF'nin, küresel mali istikrar da daha etkin bir rol alması görüşü benimsendi.
Dünya Bankası ve IMF yetkilileri de, G8 ülkelerinin, son krizin önlenmesinde yeterli olamadığından hareketle, küresel ekonomik karar alma mekanizmasında, daha geniş bir oluşumun yer alması gerektiği görüşünde bulunuyor.
G8 üyesi ülkeler
Rusya'nın sanayileşmiş ülkeler grubu G7'ye daha sonradan dahil olmasıyla, bu ülkeler G8 ülkeleri olarak anılmaya başladı.
G8 ülkeleri tarafından 1975'ten beri yıllık ekonomi zirveleri düzenleniyor. G8 Uluslararası hükümetler formu olup, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, İngiltere ve ABD dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 65'ini temsil ediyor.
Grubun aktiviteleri yıl bazında konferanslar ve politik araştırmaları içeriyor.
Üye ülkelerin hükümet başkanlarının yıllık zirve toplantısına katılmasıyla doruğuna ulaşır. Her yıl G8 in üye devletleri grubun başkanlık görevini üzerine alırken, başkanlığı elinde bulunduran grubun gündemini belirliyor ve o yılki toplantı için ev sahipliği yapıyor.
G20 oluşumu
1999 yılındaki Köln Zirvesi'nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verildi ve G-7 Maliye Bakanları'nın 25 Eylül 1999'daki Washington toplantısında, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20'ler Grubunun kuruluşu (G-20) resmen ilan edildi.
G-20 üyeleri, ABD, Türkiye, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Güney Afrika, İngiltere, Güney Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya, Dünya Bankası ve IMF'den oluşuyor.
Türkiye'nin, G-20'nin, 2012 yılındaki toplantısına ev sahipliği yapabileceği de belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama