Galeri baskınında 7 kişi serbest

Beyoğlu'ndaki bir sanat galerisinde düzenlenen resim sergisinin kokteylinde davetlilerle mahalle sakinleri arasında çıkan arbedeye ilişkin gözaltına alınan 7 kişi, savcılıktan serbest kaldı.

Yayınlanma: 22.09.2010 - 09:28
Abone Ol google-news

Tophane Firuzağa Mahallesi Boğazkesen Caddesi Kadiriler Yokuşu'ndaki NON Stop Sanat Galerisi'nde ''Jakup Ferri Çekirdek Istead Of Leblebi'' adlı resim sergisinin açılışı dolayısıyla düzenlenen kokteylde çıkan arbedeye ilişkin çalışma başlatan polis ekipleri, sanat galerisi sahipleri ve bazı davetlilerin ifadelerine başvurdu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Beyoğlu Adliyesine sevk edilen R.Ç, O.K, F.İ, M.C.E, A.K, E.S. ve E.G, Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulandı. Bu kişiler, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

 

"Olayı içki konusuna bağlamamak gerekir"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Beyoğlu'ndaki sanat galerilerine yapılan saldırıyla ilgili, gözaltındakilerin verdikleri ifadeler çerçevesinde, olayın tamamen yaya trafiğinin aksamasından vuku bulan bir tartışma niteliğinde olduğunun gözüktüğünü, olayı içki konusuna bağlamamak gerektiğini bildirdi.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Meclis Toplantısı öncesinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Mutlu, olayın gerekçeleri konusunda gözaltındaki kişilerin ortak verdiği benzer ifadelere göre, dün akşam bölgedeki sanat galerilerinin üçü bir yerde, biri de farklı yerde olmak üzere ''Tophane Sanat Etkinlikleri'' düzenlediği ve orada ortak bir davetli grubunun bulunduğunu söyledi.

İlk gün yoğun katılımlı olması nedeniyle sanat galerilerinden dışarıya taşmanın söz konusu olduğunu, bu sırada yola taşma nedeniyle tartışma yaşandığını belirten Mutlu, şöyle konuştu:
''İfadelerden aldığımız bilgi bu. Sanat galerilerine o günkü toplu sanat açılışı etkinliği kapsamında davet edilmiş olan konukların haklı olarak dışarıya doğru biraz taşmış olması, yolda yaya trafiğini biraz aksatıyor. Trafiğin aksamasıyla beraber, zaten dar bir mahalle, gelen geçenler arasında bir tartışma oluşuyor. Tartışma biraz da büyüyerek bu sonuç oluşuyor. Galerilerin camlarının kırılmasına varana kadar bir ortam oluşuyor.''

Vali Mutlu, bir gazetecinin ''Mağdurların ifadelerine göre sokakta içki içildiği gerekçesiyle olay yaşanmış. İçki söz konusu değil mi?'' sorusu üzerine ise sanat galerilerinin açılışlarında kokteyl olduğu için bu tür ikramların yapılabildiğini, sanat galerilerinin zaten sürekli açılan, her gün aynı yoğunluğun yaşandığı yerler olmaması nedeniyle oradaki vatandaşların bu konuyla ilgili böyle bir hassasiyet göstermesini gerektiren bir şeyin gözükmediğini ifade etti.


"Spontane, beklenmedik bir olay"

Olayın bir akşama mahsus olduğunu belirten Mutlu, şöyle devam etti:
''Dolayısıyla evveliyatı itibarıyla da böyle bir şey gözükmüyor. İfadelerden bize verilen bilgiler çerçevesinde, olayın tamamen yaya trafiğinin aksamasından vuku bulan bir tartışma niteliğinde olduğu gözüküyor. Bölge, Tophane, Beyoğlu ramazan ayı da dahil olmak üzere lokantalarımızın içkili içkisiz yasal çerçevede faaliyetlerini icra ettikleri ve bu tür şeylerden dolayı da bölgede hiçbir olumsuzluğun, sıkıntının yaşanmadığı bir alan. Dolayısıyla o bölgenin böyle bir hassasiyeti zaten yok. Olayı tamamen buna bağlamak, ifadelerden de görüldüğü gibi çok sağlıklı gözükmüyor. Tamamen çok doğal, üç tane sanat galerisine etkin bir şekilde katılan grubun haklı olarak sanat galerisindeki mekanın darlığı nedeniyle biraz sokakta bulunması sonucu, dar sokaktaki geçişin sıkıntılı olmasıyla birlikte orada vuku bulan tartışma sonucunda gelişen spontane, beklenmedik bir olay şeklinde geliştiği görülüyor.''

Olayla ilgili olarak 7 kişinin gözaltında olduğunu hatırlatan Mutlu, bunların hepsinin ''evet, ben de olaya karıştım'' şeklinde ifadesinin bulunmadığını, bizzat kavgaya iştirak etmiş kişiler olmadığını ifade etti.

Hüseyin Avni Mutlu, bunun devamını adli makamların belirleyeceğini ifade ederek, ''Öyle 30 kişilik bir grubun hadisesi değil. İfadelerden şu anda gördüğümüz, birkaç kişi tartışmaya girmiş ve bu tartışmada taraf olmuş'' dedi.

 

İlgili haber için tıklayınız

SANAT GALERİLERİNE 'İÇKİ' BASKINI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler