Gaz iletim tarifelerine yüzde 102 zam yapıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ’ın 2020 iletim ve sevkıyat kontrol tarifelerine yüzde 44 ile yüzde 102 arasında değişen oranlarda zam yaptı.

Yayınlanma: 28.12.2019 - 02:00
Gaz iletim tarifelerine yüzde 102 zam yapıldı
Abone Ol google-news

Sektörün beklentilerinin çok üzerinde olan zam kararının, BOTAŞ’a yapılacak atıl kapasite başvuruları için son tarih olan 27 Aralık’ta açıklanması, doğalgaz tedarikçilerini ve santralları güç durumda bıraktı. Karar ayrıca, özel sektör doğalgaz ithalatçılarının, toptan satıcıların ve iletim şebekesi üzerinden doğalgaz alan sanayi kuruluşları ile santralların maliyetlerini ve işletme giderlerini belirgin şekilde yükseltecek. Ancak, bu aşamada konut segmentindeki abonelere bir artış olarak yansımayacak.

2020 yılı için iletim tarifelerinde makul seviyede artış öngörüsüyle sözleşme yapan şirketler, şimdi zararla karşı karşıya gelecekler. Bir sektör yetkilisi, zam kararının ardından toptan alım-satım sözleşmelerinde iptal taleplerinin geldiğini söyledi.

BOTAŞ’ın son dönemdeki yatırımları nedeniyle maliyetlerinin arttığına ve bu tür zamlarla yatırım maliyetlerindeki artışı telafi etmeye çalıştığını belirten bir sektör yetkilisi, “Bin metreküpte 4.5 dolarlık ek maliyet getirecek bu zam kararının ardından zaten düşük olan kâr marjı sıfırlanacak. Özel sektörün yıllık 10 milyar metreküplük doğalgaz ithalat kotası var. 2019’da olduğu gibi 2020’de de 1 milyar doları aşan ‘al ya da öde’ riski ortaya çıkacak” dedi. 

Öte yandan, BOTAŞ, dağıtım şirketi ve serbest tüketicilere gaz satış tarifelerinde değişime gitmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler