Gazeteci doğanlardan

Gazeteci doğanlardan

Yayınlanma: 24.06.2015 - 05:33
Abone Ol google-news

Ali Baransel, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri oldu. Bu görevi Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığı döneminde de sürdürdü ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü oldu. Baransel, Arcayürek’in en yakınındaki insanlardan biri. “45 yıldır evin içerisinde her şeyini paylaştığı bir kardeşi, evladı muamelesi gördüm. Dostluklara çok önem verirdi. Ama çok seçiciydi. Özeline giren insan sayısı bir elin parmakları kadar azdı” diyor.

Baransel, Arcayürek için şunları söyledi: “‘Gazeteci doğulur, olunmaz’ tanımlanmasına örnek birkaç isimden biriydi. Özellikle 12 Eylül askeri harekâtından sonra komutanlar karşısında iyi eğitim almış piyade askerleri gibi topuklarını birbirine çarparak selam duranlardan hiç olmadı. Hak, hukuk, adalet , insan hakları , özgürlük, temalarının yer aldığı yazılarında, kitaplarında o dönemi kıyasıya eleştiren belki de tek kalemdi.”

Arcayürek’in Kenan Evren ve diğer konsey üyelerini hicvettiği Ku-De-Ta, o dönemde büyük yankı yaratmıştı. Baransel, o günleri şöyle anlatıyor: “Başta Evren Paşa olmak üzere konsey üyeleri o kitaptan müthiş rahatsız oldular. Konuyu bana ilettiler. Ben de durumu Cüneyt Abi’ye aktardım. Evren Paşa’yla karşı karşıya gelip konuşmalarını sağladım. O her zamanki zekâsı, kıvraklığı ve sempatisiyle davrandı. Hiçbir şey olmamış gibi bir konuşmuşlar, hatta Evren Paşa ‘Nereden çıkardın sana kızıyoruz falan...’ diye konuşmuş. Hakkında bir hukuki işlem yapılmadı.”

Önce muhabirdi

Baransel, “Cüneyt Abi her zaman yazarlıktan çok, muhabir heyecanını sonuna kadar korudu, hep haber peşinde koştu. Johnson mektubunun Türk basın tarihinde çok büyük yankıları oldu. O mektubu kimden aldığını özellikle son yıllarda çok kişi sormuştur. Belki de aldığı kişi çoktan ölmüştür, ama aldığı kişiyi ölünceye kadar kimseye söylememiştir. Bu, meslek ahlakını gösterir. Kaynaklarına bu kadar güven veren, titiz biridir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler