Geçersiz oyla manipülasyon

Türkiye uzmanı Erik Meyersson, AKP ile muhalif partilerin yarıştığı kentlerdeki duruma dikkat çekti.

Yayınlanma: 09.04.2014 - 23:12
Abone Ol google-news

İsveç’te Stockholm School of Economics’te Türkiye uzmanı olan Erik Meyersson, Ankara’daki belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı ve sistematik manipülasyona işaret edebilecek analizinin başka şehirlere uyarlandığında da benzer sonuçlar verdiğini söyledi.

Ankara için yaptığı çalışmada vardığı geçersiz oy/AKP üstünlüğü ilişkisini daha önce Cumhuriyet’e anlatan Meyersson, Ankara’ya yönelik çalışmasını AKP’nin karşısında güçlü bir rakip bulunan diğer şehirlerle, AKP’nin kazanmasının beklendiği şehirleri de içine alacak şekilde genişlettikten sonra elde ettiği sonuçları da Cumhuriyet’le paylaştı.

AKP’nin CHP’yle yarıştığı İstanbul ve İzmir’in yanı sıra MHP’yle yarıştığı Adana, Manisa ve Mersin’i de incelediğini belirten İsveçli uzman, “AKP ile muhalif partilerin yarıştığı şehirlerde bu ilginç sonuca yine rastladık” diyor. Yani geçersiz oy oranındaki artış hep AKP’ye yarayacak şekilde diğer partiler aleyhine gelişiyor.

AKP’nin görece güvende olduğu Konya, Kayseri ve Gaziantep gibi şehirlerde ise belirgin bir bağıntıya rastlanmıyor.

Analizinin yolsuzluğu kesin kanıtlamamakla birlikte bir çeşit manipülasyon iddiasıyla tutarlı olduğunu kaydeden Meyersson, “Tabii eğer bir manipülasyon söz konusuysa, bu sonucu etkileyecek yerde olur, zaten kazanacağız yerlerde değil” diyor.

İsveçli uzmana göre, bu şekilde örtük bir manipülasyon söz konusuysa, bu oynama sandık başına birkaç CHP oyundan kurtulmak şeklinde gerçekleşmiş olabilir. Çok sayıda sandıkta aynı işlem tekrarlandığında, seçim sonucunu değiştirecek bir oy sayısına ulaşılabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler