Gençlere bira cezası

Antalya'da denize karşı bira içen 2 arkadaşa 75'er lira 'sarhoşluk' cezası kesildi. Amfitiyatroda oturan 20 kişinin kimliklerini toplayan polis, daha sonra alkolmetreye üflemelerini istedi. Reddedenler kan testi için hastaneye götürüldü. İki arkadaşa ise kanlarında 0.50 promilden daha düşük miktarda alkol çıkmasına rağmen ceza kesildi.

Yayınlanma: 03.03.2011 - 08:15
Abone Ol google-news

Antalya’da açık alanda denize karşı bira içen 2 arkadaşa, kanlarında 0.50 promilden daha düşük miktarda alkol çıkmasına rağmen 75’er lira ‘sarhoşluk’ cezası kesildi. Biralarından henüz iki yudum almışken alkolmetreyi üflemek zorunda kaldıklarını belirten Mahir Güven, “Yaşam alanlarının daraltıldığını hissediyorum” dedi.

Geçen cumartesi akşamı iki eski arkadaş 32 yaşındaki Zafer Ülker ve 36 yaşındaki Mahir Güven, Kaleiçi semtindeki Yat Limanı’nda bulunan amfitiyatroya bira içmeye indi. Büfeden aldıkları birer biradan iki yudum alan iki arkadaşın yanına gelen polis, kimliklerini aldı. O sırada tiyatroda bulunan yaklaşık 20 kişinin de kimlikleri toplandı. Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis memurları daha sonra ekip otosunun yanına çağırdıkları kişilere alkolmetre üfletmeye başladı.

Alkolmetreye üflemeyi reddedenler kan testi için hastaneye götürülürken Güven’de 0.22 promil, arkadaşı Ülker’de ise 0.34 promil alkol çıktı.

Polis, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ‘Şarhoşluk’ başlıklı 35’inci maddesinden işlem yaparak kişi başı 75 TL ceza kesti. Antalya’da iç mimar olarak görev yapan Zafer Ülker, ilgili maddenin sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişilere uygulandığını ve hatta bu maddede alkolün etkisi geçene kadar kişinin gözetim altında tutulması gerektiğini belirtti. Ülker, “Böyle bir şeyle karşılaştığım için hâlâ şoktayım. Araç kullanırken denetime girseydim bile 0.50 promile kadar hakkım olacaktı” dedi. Ziraat mühendisi olan Mahir Güven ise “Artık 2011’in Türkiyesi’nde rahat rahat sokaklarda kendinizi ifade edebilecek yaşam alanlarının daraltıldığını hissediyorum” dedi. Uygulamayı polisin yaptığı rutin bir kimlik kontrol olduğunu sandıklarını söyleyen Mahir Güven, “Tiyatrodaki herkesin kimliklerini toplayan polis, 15-20 dakika geçmesine rağmen hiçbir işlem yapmadı. Biraz daha bekletildikten sonra polisler, ekip arabasının arkasından alkolmetreyi çıkartarak herkesi sıraya dizdi. Saat 21.00 sıralarında ise herkes alkolmetreyi üflemek zorunda bırakıldı. İtiraz edenler hastaneye götürüldü. Bu çağda böyle manzara olur mu?” diye konuştu. Ülker ve Güven, polisin kestiği cezaya karşı dava açmaya hazırlanıyor. Yürürlükte olan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 35’inci maddesinde, “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından 75 lira idari para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur” deniliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler