Geri dönüşümden oyuncak yapmak...
Kars Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Aile Danışma Merkezi'nde rehabilite edilen çocukların geri dönüşüm maddelerinden yaptıkları oyuncaklar ilgi çekiyor.
Çocukların yaptıkları oyuncaklar arasında tamamen yünden yapılmış koyun, plastik çatal kaşıktan insan figürleri, tahta ve dondurma çubuklarından evler, atık bezlerden bebekler, pet şişeden kurbağa, köpüklerden arabalar ve sabundan yapılmış meyveler yer alıyor.
Kurs öğretmeni Belgin Kesemen, yaptığı açıklamada, merkezde usta öğretici olarak görev yaptığını belirterek, çocukların kendilerinin elde ettiği geri dönüşüm atıklarına şekil vererek çeşitli oyuncaklar ürettiğini söyledi.
Merkezde çocuklara Mis sabunculuğu kursu da verdiklerini ifade eden Kesemen, sabunlardan çeşitli meyve çeşitlerinin motiflerini yaptıklarını belirterek, ''Bu yöntem Edirne yöresine ait. Beyaz sabunu rendeleyip yoğurup hamur haline getirdikten sonra doğalına uygun meyve şekilleri yapıyoruz. Çocuklar sabunu rendelerken, yoğururken ve şekil verirken vücut kasları gelişiyor. Kas gelişimi de sinir sistemini geliştiriyor'' dedi.
Çocukların ürünlerini oluştururken atık materyal kullandığına dikkati çeken Kesemen, ortamın sınıftan çok bir atölye olduğunu belirterek, bu davranışın çocuklarda sahiplenme isteğini artırdığını belirtti.
Kesemen, çocukların buldukları atık materyalleri sınıfa getirdiğini, bugüne kadar bir oda dolusu oyuncak yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Onların getirdiği her şeyden bir ürün ortaya koymaya çalışıyoruz. Bireysel çalışmadan çok grup çalışması yapıyoruz. Çocuklar burada iş bölümü içindeler. Birisinin kestiğini diğeri yapıştırıyor. Çocuklarının el becerilerine katkı sunmakla beraber aynı zamanda sosyal gelişimlerini de sağlıyoruz. Geziye gittiğimiz zaman çocuklar orada gördüğü eserleri yapıyor. Çocuklar beyaz sabunu çeşitli aşamalardan geçirerek meyve sepeti oluşturdu. Kullandığımız hiçbir şey kimyasal madde değil. Çocuklara zarar vermiyor. Ani Harabeleri'ni ziyaret ettik. Çocuklar döndükleri zaman Ani Harabeleri'ni yaptı. Bunu yaparken 1 torba çimento harcadılar. Çocuklar yedikleri lahmacunların, pidelerin köpüklerini sınıfa getiriyorlar. Kendileri yıkayıp kuruladıktan sonra şekil verip eserler ortaya koyuyorlar.''
''Daha önce yapamadığımız şeyleri burada yapmaya başladık''
Merkezde rehabilite edilen çocuklardan Ümmügülsüm Şen de Kars'a Ankara'dan geldiğini belirterek, öğretmenleriyle güzel eserler yaptıklarını kaydetti. Burada geri dönüşüm maddelerinden oyuncaklar yaptıklarını anlatan Şen, şöyle devam etti:
''Eserlerimiz grup olarak yapıyoruz. Evde de bir şeyler yapıyoruz. Aklımdan geçen şeyleri yapıp getiriyorum. Atatürk köşesi yapmıştım hocam onu panoya asacak. Kaldığım kurumda çok mutluyum. Eskiden yapamadığım şeyleri burada yapıyorum. Bezden bebek yapıyorum. Tahtalardan ev yapıyorum. Taşlardan evler ve daha değişik şeyler yapıyoruz. Kartonlarla eserler oluşturuyoruz. Hocalarımızın bizim üzerimizde çok emeği var. Onlara teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
Elif Yıldırım ise Balıkesir Kız Yetiştirme Yurdu'nda kaldığını, Kars'a da Bursa'dan geldiğini belirterek, burada yaptığı eserler sayesinde el becerisini geliştirdiğini söyledi.
Atık maddelerden oyuncaklar yaptıklarını değinen Yıldırım, ''Burada çok mutluyuz aynı zamanda aşçılık ve müzik kursuna da gidiyorum. Atık maddeleri kullanarak bir şeyler yapıyoruz. Ben de burada taşlardan Kars Kalesi'ni yaptım. Başka yerlerde görmediklerimi burada gördüm'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı