Gıda alerjisine dikkat
İngiliz araştırmacı Dr. Anton Alldrick'e göre 60 milyondan fazla nüfusa sahip İngiltere'de yaklaşık 1,8 kişi gıda alerjisi sorunu yaşıyor.
İngiltere'nin gıda güvenliği konusunda çalışan, devlet adına kontroller yapan araştırma merkezi ''Campden BRI''de görevli Dr. Alldrick, bir program için geldiği Türkiye'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerjik rahatsızlıkların, tespit edilebilirliğinin artmasının da etkisiyle dünya genelinde giderek daha yaygın hale geldiğini söyledi. Gıda alerjenlerinin hassas insanların bağışıklık sistemiyle reaksiyona girerek hastalanmalarına neden olduğunu ifade eden Alldrick, şöyle konuştu:
''Alerji sorunu olan insanların oranı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir. İngiltere'de (toplam nüfus 62 milyon) 18 milyon kişinin alerji sorunu yaşadığı tahmin edilmektedir. 1.8 milyon kişi ise gıda alerjisi problemi yaşamaktadır. Gıda alerjisine sebep olan gıdalar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Avrupa Birliği ülkelerinde gıda alerjisinde yerfıstığı, soya fasulyesi, yumuşakçalar, kereviz, kabuklu yemişler, balık, gluten içeren hububat ürünleri, hardal, süt, kabuklular, susam, acıbakla ilk sırada geliyor.''
Gıda alerjisi olanların hasta olmamaları, alerjenlerden kendilerini korumaları için çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Alldrick, tüketilen bir gıdadaki en küçük bir alerjenin bile kişide çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini anlattı. Hastaların tükettikleri ürünlerin etiketindeki içindekiler listesini okumalarını ve gıdalarını güvendikleri üreticilerden temin etmelerini öneren Alldrick, ''Gıda üreticileri gıda alerjenlerinin sebep olabileceği tehlikelerin farkında olmalıdır ve alerjenlerin çapraz kontaminasyonunu engelleyebilmek için doğru olan iyi üretim uygulamalarını seçmelidir. İyi üretim uygulamaları, sanitasyon, eğitim, tedarikçi kontrolü, bakım, koruyucu giysiler ile kalite kontrolü ve yönetimini içermektedir'' dedi.
AB'de 5 milyon çölyak hastası
Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı tarafından desteklenen, gıda zincirinde kalite ile güvenliği izlemek ve kontrol etmek için analitik yöntemlerin uyumlu hale getirilmesini hedefleyen bir çalışma olan MoniQA Projesi'nin Koordinatörü Avusturyalı bilim adamı Dr. Roland Poms ise dünyada en önemli alerjik rahatsızlığın ''çölyak'' olduğunu söyledi.
Çölyak hastalarının gluten içeren gıdalar tüketemediğini vurgulayan Roms, şöyle konuştu:
''Çölyak hastalığının kısa vadeli etkileri arasında kızarıklık, kronik diyare, karın ağrısı, uzun vadeli etkileri arasında ise büyüme geriliği, gelişme bozukluğu, kısırlık, osteoporoz, davranış bozuklukları sayılabilir. Çölyak hastalığı yaşam boyu, gluten içeren gıdalardan kaçınmayı gerektirmektedir. AB'de çölyak hastalığının görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1'dir. Ancak, bazı kişiler hastalığın etkisi altında olsalar bile henüz teşhis konulamamış olabilir. Bu durumda AB'de yaklaşık 5 milyon çölyak hastasının bulunduğu tahmin edilmektedir.''
Avrupa özel ürünlerine ağırlık veriyor
AB'de glutenli ürünlerin yerine mısır, pirinç, sorgum, karabuğday gibi gluten içermeyen tahılların kullanıldığı özel beslenme amaçlı olarak hazırlanan gıda ürünlerinin tüketildiğini dile getiren Roms, bunların yanı sıra özel olarak hazırlanmış başlıca buğday, arpa, çavdar makarna, bisküvi benzeri glutensiz ürünlerin de yaygın olduğunu anlattı. Glutensiz ürünlerin AB ülkelerinde milyonlarca avroluk pazara ulaştığını vurgulayan Roms, ''ABD'de ise bu ürünlerin pazar payı milyar dolar seviyelerine geldi. Türkiye, bu konuda biraz geri kalmış durumda. Dünyada pazarı giderek büyüyor. Glutensiz gıdaların üretimi her geçen gün artıyor'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev