Gıda sanayiinde karamsarlık hâkim

Sanayicinin yüzde 52’si gıda ve içecekte bu yıl yüzde 15 küçülme öngördü. Yüzde 26 oranında düşen cirolar da 6 aydan önce toparlanmayacak.

Yayınlanma: 03.07.2020 - 05:00
Gıda sanayiinde karamsarlık hâkim
Abone Ol google-news

Türkiye’nin gıda ve içecek sanayi sektörünün önde gelen 58 şirketinin üst düzey yöneticileriyle yapılan anket, gıda sanayicisinin karamsarlığını ortaya koydu.

Çok uluslu strateji danışmanlık şirketi EY-Parthenon ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) işbirliğiyle yapılan araştırmanın bazı sonuçları şöyle:

- Katılımcıların yüzde 52’si sektörün küçüleceğini öngördü. Söz konusu daralmanın ortalama yüzde 10- 15 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

- Salgın sürecinde cirolar ortalama yüzde 26 düştü. Bu kaybı yaşayan şirketlerin çoğunluğu, cirolarının 6 aydan önce toparlanmayacağını düşünüyor.

- Yüzde 90’ı restoranların zorlanmasını ve otellerintatil köylerinin eski performanslarını yakalayamamasını, gelecek 6-12 aylık dönem için en büyük risklerden ikisi olarak görüyor.

- Ev dışı tüketim sektöründeki normalleşmenin uzaması ise ciddi bir sorun olarak öne çıktı. Buna göre, ev dışı tüketim sektörünün 2019 performansı, ancak 2021 veya sonrasında yakalanabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler