Göçmenlerle ilgili yasa tasarısı

Fransa'da güvenlik güçlerinin yaşamına kast eden saldırılar düzenleyen göçmenlerin vatandaşlık haklarının alınmasını öngören yasa tasarısı, bugün meclis genel kurulunda tartışılmaya başlanacak.

Yayınlanma: 28.09.2010 - 10:27
Abone Ol google-news

Söz konusu tasarı, polis ve jandarma gibi güvenlik güçlerinin yaşamlarına kast eden, silahlı saldırıda bulunan ve 10 yıldan az bir süredir vatandaşlık statüsüne sahip olan göçmenlerin ellerinden bu hakkın alınmasını öngörüyor.

Tasarı, vatandaşlık hakkı almak için yapılan sahte evliliklere de ağır cezalar getirirken, yine göçmenlerin haksız yere sosyal güvenlik sisteminden yardım almaları ve avantaj sağlamaları halinde sınırdışı edilmelerinin kolaylaştırılmasını kapsıyor.

Çok eşli yaşayan ve kızlarının sünnet edilmesi için baskı yapan göçmenlerin de vatandaşlık hakkını elinden alınması istenmiş, ancak bu öneri tasarıya dahil edilmemişi.

Fransız basınında çıkan haberlerde, bir karısı peçeli çarşaf giyen ve çok eşli yaşadığı anlaşılan Kuzey Afrikalı bir kişinin, bütün eşleri ve çocukları için ''devletten haksız yere mali yardım almasının'' ortaya çıkması üzerine, bu tür suçları işleyenlerin de ellerinden vatandaşlık hakkı alınacağı iddia edilmişti. Hukukçulardan gelen uyarılar üzerine hükümet, bu tür suçların tasarıya eklenmesinden vazgeçmişti.

Fransa'da hukukçular, hükümetin hazırladığı tasarıya, ''anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu'' gerekçesiyle karşı çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler