Görmezden gelmeyin...

Özürlüler Haftası 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak. Hafta boyunca yapılacak etkinliklerle çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşları dikkatlerin bir kez daha özürlü yurttaşlara çekilmesini sağlayacak.

Yayınlanma: 09.05.2010 - 10:51
Abone Ol google-news

Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'u özürlü ve engelli statüsüne giriyor. Bu Türkiye'de 8.5 milyon insanın özürlü olduğu anlamına geliyor.

Özürlülerin sayıca çokluğu, önlenebilir nedenlerden dolayı bu sayıya her gün yeni insanların katılması, sorunu sürekli ve güncel kılarken, toplumun da bütününü ilgilendiriyor. Sivil toplum kuruluşları, özürlüler için henüz eğitim, rehabilitasyon, iş ve meslek analizleri yapılmadığından, özürlülerin iş yaşamının içinde yeterince yer alamamasını en büyük sorun olarak niteliyor.

İş yerlerinin fiziksel ortamının özürlü bireylere göre düzenlenmesi, araç ve gereçlerin ergonomik tasarımları konusunda çalışmalar biran önce tamamlanmalı ve uygulamaya geçilmesi gerektiğini belirten yetkililer, siyasi partilerin programlarına özürlüler ile ilgili çalışma önerileri koymasını, aktif politika yapabilecek özürlüler desteklenmesini, bu nedenle toplumun yüzde 12'sini oluşturan özürlülerin TBMM'de temsili için siyasi partiler tüzüklerine kota koymasını istiyor.

 

Sorunlarını milletvekillerine anlatacaklar

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ise "Özürlüler Haftası" nedeniyle yarın, Göksü And Hotel'de bir toplantı düzenleyecek. TBMM'de grubu bulunan partilerin milletvekillerinin de davet edildiği bilgilendirme toplantısında, vekillerin dikkati özürlülerin karşı karşıya olduğu sorunlara ve çözüm yollarına çekilecek.

 

Göremeyen kahramanlar

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği ise, "Radyo Programcılığı ve Spikerlik İletişim Eğitimi"nden başarı ile mezun olan bir grup görme engelli öğrencinin sahneleyeceği oratoryo ile dikkatleri çekecek. Görme Engelli öğrenciler, Çanakkale Savaşı kahramanlarını konu edinen oratoryoyu, Fatih Üniversitesi işbirliği ile sahneye koyacaklar. 'Kahramanların oratoryosu', yarın saat 13.00'de Fatih Üniversitesi'nde sahnelenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler