Görüntü yanıltıcıdır

Bir bölümü Türkiye’de çekilen psikolojik gerilim, ışıltılı, güzel Akdeniz manzaraları fonunda sınıf çatışmaları, sosyal kıskançlıklar, etik yargı, fırsatçılık temalarını sürükleyici bir anlatımla betimliyor.

Yayınlanma: 10.07.2015 - 13:20
Abone Ol google-news

Jude, The Wings of Dove, The Four Feathers, Snow White and the Huntsman Drive, 47 Ronin’in senaristi İran kökenli İngiliz senarist Hüseyin Amini, 15 yıllık çalışmasının ardından, ünlü polisiye yazar Patricia Highsmith’in romanı Ocak Ayının İki Yüzü’nü (1964) sinemaya uyarladı.

1960’lar dünyada kuralların yıkılıp özgürlüğün kutlandığı yıllar olarak bilinir. 1962’de Hollywood yıldızlarını andıran karizmatik Chester MacFarland’la genç karısı Colette bir Akdeniz yolculuğuna çıkarlar. Atina’ya gelen çift Akropolis’i gezerken Amerikalı turist rehberi Rydal Keenar’la tanışır.

Colette’in güzelliğinden, Chester’ın varsıllığından etkilenen Rydall onlarla hemen dostluk kurar. MacFarland çifti bu tehlikeli yabancıyı özel yaşamlarına sokar.

Babası işçilikten gelen Chester yaşamında yanlışlar yapmış, ABD’inde hayali petrol hisseleri satarak çok sayıda insanı dolandırmıştır. Hırslı Rydal eğitimli, aydın, zengin bir aileden gelir, babasından ötürü Avrupa’ya gitmiştir.

Chester, Rydal’a yeni yitirdiği ve cenaze törenine gitmediği babasını anımsatır. Colette ise Highsmith’in tüm kadın karakterleri gibi belirsiz, gizemlidir.

Bir süre sonra üçlü arasında karmaşık bir ilişki oluşur. Olayların gelişimiyle birbirlerinin kirli sırlarını öğrenirler. Kimin kimi kullandığı, kimin kimden tehlikeli olduğu ise anlaşılamaz. Başta birbirlerini destekleyen Chester’la Rydal sonradan rakip kesilirler. Chester dolandırıcılıktan ötürü yakalanma korkusuyla doludur, Rydal meteliksiz, sıradan yaşamından kurtulmak ister, Colette’se kaçıp saklanmaktan yorulmuştur.

Rydal’ın Colette’i korumak istemesi Chester’da kıskançlık ve paranoya yaratır, iki erkek arasında tehlikeli bir savaş başlar. Bu aşk üçgeninde karakterler arasında bastırılmış gerilimler yaşanır. Highsmith’in romanlarında genellikle erkekler arasında homoerotik bir ilişki vardır. Amini filminde Chester’la Rydel arasındaki ilişkiyi baba–oğul ilişkisine çevirmiştir. Aralarında karmaşık dinamikler gelişir.

Amini, Hitchcock’la Highsmith’i içiçe geçirerek başarılı bir karışım oluşturur. Yunanistan, Girit, Türkiye gibi büyüleyici mekanlarda, yetkin bir oyuncu kadrosuyla gerçekleştirilen psikolojik gerilimde karakterlerin dürtülerini, karanlık beklentilerini izleriz.

The Two Faces of January (Ocak Ayının İki Yüzü) Yönetmen: Hüseyin Amini Oyuncular: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac, Daisy Bevan, David Warshofsky / 2014, 93 dakika, Kanal D Home Video.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler