Göz muayenesi için gitti, kolunu kırıp geri getirdiler

İzmir Kırıklar 1 ve 2 nolu hapishanesinden getirilen mahpuslara çift kelepçe işkencesi devam ediyor. Çift kelepçeyi kabul etmeyen mahpus Erdal Berk'in sağ kolu kırıldı.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 15:55
Abone Ol google-news

<video:391357>

İzmir Kırıklar 2 nolu f tipinde hükümlü olan Erdal BERK gözünden muayene olmak için başvuru yaptı. 09.10.2015 tarihinde  Yeşilyurt hapishanesine sevki çıktı. Yeşilyurt devlet hastanesine getirilen Erdal Berk önce iki el bileğinden kelepçelendi. Sonra da bir askere ikinci kelepçe ile kelepçelendi. Bu şekilde göz muayenesinin yapıldığı yere getirildi. Askerlerden muayene için kelepçesini sökmelerini söyledi. Aynı talebi doktora da iletti. Askerler kelepçeyi sökmeyeceklerini söylediler. Israr etti. Askerler kendisini hapishaneye geri götüreceklerini söylediler. Bunun üzerine muayene olmadım, geri gitmek istemiyorum diyen Erdal a müdahale ettiler. Erdal kelepçesinden çekerek koridara çıkaran askerler koridar da bir sandalyeyi tutan Erdal’ın koluna copla vurarak , kolunun kırılmasına sebep oldular.
Koridor boyunca askerler hükümlüyü tekmelemiş bacaklarına ve yanlarına vurmuşlardır. Yine Erdala ağza alınmayacak küfürler etmişlerdir. Hastanenin nezarethanesinin önünde uzun süre bekletilen erdalın kolunun şişmesi üzerine kendi talebi ile darp raporu almak için acile götürmüşlerdir. Bu kez kolun da şişmesi nedeni ile kelepçe takamamışlardır. Erdalın kol rontgeni çekilirken de doktorlara baskı yapan askerler bir kere röntgeni çektiniz ikinci kez niye çekiyorsunuz. Demişlerdir. Erdalının kolunun kırıldığı üçünçü rontgende ortaya çıtmıştır. Burada erdalın kırılan sağ kolu alçıya alınmıştır.
Kolunun kırılması ile ilgili olarak Erdal ve arkadaşları ile hapishane dışından da   TAYAD’lı aileler tarafından  suç duyuruları yapılmıştır. 

BERK'İN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Erdal BERK’ in avukatları (ÇHD Hapishane komisyonu üyesi) olarak açıklama;
İzmir cumhuriyet savcılığına yapılan başvurulan hep sonuçsuz kalıyor. Savcılık tarafından etkin bir soruşturma yürütülmüyor. Örneğin hastane koridorlarındaki görüntüler bile dosyaya getirilmiyor.  Soruşturmalar sonuçsuz kaldığı için askerler ve komutanları başka mahpuslara da işkence yapmaktan vazgeçmiyorlar. Bu olay tam bir işkencedir. Sandaleyi bırakması için mahpusun koluna kıracak sertlikte vurmak orantılı orantısız güç ile tartışılabilecek bir durum değildir. İzmir cumhuriyet savcılığının olaya el koşması gerekmektedir.hem bu soruşturma yönünden hem de çift kelepçe uygulamasının  sonlandırılması için. Çift kelepçe uygulaması yüzünden 10larca mahpus tedavi olamadan geri hapishaneye götürülüyor. İnsan onuruna aykırı bu uygulama türkiyede bir tek İzmir de başlatıldı. Başka yerde de yok. Bu uygulamanın sürdürülebilir tarafı da kalmamıştır. Savcılık jandarmaya b uygulamaya son vermesi için talimat vermelidir. Aksi halde işkence olaylarının önüne geçmek te mümkün olmayacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler