Gribin sevdiği mevsim
Ani başlayan boğaz ve baş ağrısı, yüksek ateş ya da halsizlikle kendini gösterebilen grip, son günlerde salgın halinde pek çok insanı etkiliyor.
Gripten korunmak için sağlıklı beslenmek, mevsime uygun giyinmek ve hasta kişilerle temasta bulunmamak büyük önem taşıyor. Hekimler, bağışıklık sistemi zayıf olanların dikkatli olması gerektiğini belirterek “Grip aşısı, grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalı. Bunun için uygun dönem ekim ve kasım ayları” dediler.
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, gribin burun, boğaz ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyledi. Yağbasan, gribe neden olan influenza virüsünün kişiden kişiye öksürük, hapşırma, konuşma sırasında saçılan damlacıklar yoluyla bulaştığını anımsatarak “Genellikle aniden başlayan yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve ciddi halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığına neden olur. Çocuklarda nadiren karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir” diye konuştu.
Kimler risk altında
Gribi daha şiddetli yaşayan bazı risk grupları olduğunu kaydeden Yağbasan, bunları ise yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar, kansızlığı olan veya kemoterapi alanlar, uzun süreli kortizon tedavisi görenler, HIV / AIDS hastaları gibi herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler olarak sıraladı. Yağbasan “Ayrıca bakımevlerinde yaşayanlar, devamlı aspirin kullanmak zorunda olan çocuklar ve gençler, grip sezonunda hamile olan kadınlar ve tüm sağlık çalışanları da risk grubundadır. Risk grubunda olan kişilerin grip aşısı olmaları, kış aylarını daha sağlıklı geçirmelerini sağlayabilir” dedi.
İdeal zaman
Grip aşısının, grip salgınları başlamadan önce yaptırılması gerektiğini dile getiren Yağbasan, şöyle devam etti: “Bunun için uygun dönem ekim ve kasım ayları. Grip aşısının etkisi yapıldıktan 2 - 3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından en az iki hafta önce yapılmış olması gerekir. Aşının koruyuculuğu genellikle 6 - 12 ay kadardır. Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 70- yüzde 90 oranında koruma sağlar. Aşının koruyuculuğu gençlerde yaşlılara göre daha fazladır.”
İstirahat çok önemli
Hastalıktan korunmak için bunlara dikkat edin:
-Hasta ile yakın temastan kaçının.
-Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin.
-Öksürme esnasında burun ve ağzınızı kâğıt mendille kapatın, kullanılan kâğıt mendili atın.
-Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayın.
-Virüs bulaşabileceği için ağız, burun ve gözlerinize kirli elle temas etmekten kaçının.
- Bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat.
Kimler aşı yaptırmamalı?
-6 aydan küçük bebekler.
-Şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler.
-Geçmişte grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar.
-İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olanlar.
-Orta derecede veya ağır ateşli hastalığı olanlar
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'