Grup Yorum üyesi Gökçek, tahliye edilmedi

Grup Yorum’un gitaristlerinden İbrahim Gökçek ölüm orucunun 240. gününde ilk kez hakim karşısına çıkarak, “Bugün buraya geldim ama bu salona bir kez daha gelebilir miyim, izlemeye gelenler tekrar beni görebilir mi bunu bilmiyorum” dedi. Sanıklardan Barış Yüksel tahliye edilirken, Gökçek’in aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların tutukluluğuna devam kararı verildi.

Yayınlanma: 14.02.2020 - 17:52
Abone Ol google-news

Grup Yorum’dan İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu yedi kişi, aylar süren tutukluluğun ardından İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Gitarist İbrahim Gökçek, tutuklu bulunduğu hapishanede 240 gündür, müzisyen Helin Bölek de 238 gündür adil yargılanma talebi ve kültür merkezlerinin sürekli polisçe basılmasına karşı açlık grevinde. Gökçek’in adliyeye ambulansla getirilme talebi reddedildi ve ayrı bir araçla getirildi. Avukat Yaprak Türkmen, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek duruşmanın başında reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı, birkaç dakika içerisinde verdiği kararla talebin “kötü niyetli ve yargılamayı uzatmaya dönük olduğu” gerekçesiyle reddetti.

GÖKÇEK: SUSTURULMAYI KABUL ETMİYORUM

Avukat taleplerinin ardından İbrahim Gökçek’in savunma yapabilmesi için sandalye getirildi ve Gökçek konuşmasını oturarak yaptı. Halkın sanatçısı olarak yaşamak istediğini belirten Gökçek, Grup Yorum’un önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Gökçek, “Dava dosyası bize Salı günü geldi ve 1000 sayfadan fazlaydı, inceleme fırsatımız olmadı. Asıl savunmamı yapmak için süre istiyorum. Ancak bugün buraya geldim ama bu salona bir kez daha gelebilir miyim, izlemeye gelenler tekrar beni görebilir mi bunu bilmiyorum. Ölebilirim sakat kalabilirim hafızamı kaybedebilirim. Her şey olabilir. O nedenle söylemek istediklerimi söylemek istiyorum”dedi. 

Gökçek konuşmasını şöyle sürdürdü: “2017 yılında Grup Yorum’a büyük bir siyasi linç başladı. FETÖ’nün darbesini fırsat bilen AKP iktidarı, ülkedeki tüm muhalefet güçlerine saldırmaya başladı. Mükellefi olduğum İdil Kültür Merkezi 12 defa basıldı, piyano tuşları tek tek parçalandı, gitarlarımız kırıldı. Bu düşmanlık için ne yaptık biz? Tüm bunları türküler söylemeye devam ettiğimiz için yaşadık. Türkülerimizin susturulmasını konserlerimizin yasaklanmasını kabul etmiyorum...21. Yüzyıldayız konser yasaklanıyor. Listelere konuluyoruz. Ne yaptık? Elimize silah mı aldık, insan mı öldürdük, katliam emri mi verdik? Çocuklara müzik eğitimi verdik, ücretsiz orkestra kurduk. Suç mu?” 

Mahkeme Başkanı ise birkaç kez sözünü keserek savunmasını kısa tutmasını, tahliye talebine dair söz verdiğini söyledi. Gökçek de “Neden sözümü kesiyorsunuz? Bu düşmanlık neden? Bu anlattıklarımı yaptığımız için buradayız” dedi.

DAVA SİLİVRİ’YE TAŞINDI

Mahkeme ara kararında, sadece sanıklardan Barış Yüksel’i haftada bir gün imza verme adli kontrolüyle tahliye etti. İbrahim Gökçek dahil diğer tüm tutuklu sanıkların tutukluluğuna devam kararı verildi. Mahkeme ayrıca, İbrahim Gökçek’in “hapishanede kalıp kalamayacağına dair” sağlık raporu alınması için Adli Tıp Kurumunda muayene edilmesine hükmetti. Dava Silivri’ye taşındı, bir sonraki duruşmalar 26-27 Mart 2020’de görülecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon