Gül’den ‘buradayım’ mesajı

Davutoğlu genel başkanlık koltuğuna oturdu. Erdoğan davaya emeği geçenler arasında Gül’ü saymazken sadece uyumlu çalıştıklarını söyledi. Davutoğlu Gül’ün adını bile anmadı.

Yayınlanma: 27.08.2014 - 23:59
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta cumhuraşkanı seçilmesinden sonra kendisinden sonraki isim olarak açıkladığı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 80 kadar delegenin katılmadığı AKP kongresinde 1480 delegeden 1382’sinin oyuyla genel başkan seçildi. Davutoğlu’ndan önce partinin “değişmez” lideri görüntüsünde konuşan Erdoğan, Adnan Menderes, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan’ı referans olarak aldıklarını belirtirken, davaya emeği geçen siyasi figürler arasında Abdullah Gül’ü saymadı. Erdoğan, Gül’den yalnızca bir kez söz ederken; Davutoğlu adını bile anmadı. Kongreye katılan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın adı iki kez anons edilmesine karşın seçimde oy kullanmaması dikkat çekti. AKP’nin kongresi dün Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Salona önce “genel başkan adayımız” anonsuyla Ahmet Davutoğlu eşiyle birlikte gelerek partilileri selamladı. Davutoğlu’ndan yarım saat sonra salona gelen Erdoğan, alkışlar, slogan ve parti şarkıları eşliğinde eşiyle birlikte salonda salonda tur atarak partilileri selamladı ve karanfil dağıttı. Erdoğan, salonda Davutoğlu ile yan yana oturdu. Erdoğan ve Davutoğlu’nun gelişinin ardından kürsüye çıkan AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, kongrenin salonda hazır bulunan 1245 delegeyle toplandığını açıkladı. AKP’nin 1480 delegesi bulunuyor. Parti yönetimi, salonda bulunmayan delegelerin oy kullanması için yoğun trafik yürüttü. Sonuçlar açıklandığında oy kullanan delege sayısının arttığı gözlendi. Yine de 100’e yakın delege kongreye katılmadı. Davutoğlu’nun sayımın ardından oylamaya katılan 1388 delegenin 1382’sinin oyuyla genel başkan seçildiği ilan edildi. 6 oy ise geçersiz sayıldı.

Düşük oyla seçilirse kaygısı

Genel başkanlık için oylamaya geçildiğinde de oy sayısının gösterge olacağı belirtilerek, delegelerin oy kullanması için anonslar yapıldı. Sürenin dolmasına kısa bir süre kala sandıklarda oy kullanmayan delegelerin adları tek tek okundu. Adı okunan milletvekilleri arasında Erdoğan Bayraktar, Nihat Ergün ve Salih Fırat da yer aldı. Kongreye katılan delegelerin tamamının oy kullanmadığının anlaşılması üzerine süre 15 dakika daha uzatıldı. Sürenin bitmesine kısa bir süre kala Bayraktar’ın adı yeniden anons edildi. Bayraktar’ın oy kullanmadığı gözlendi. Süre bittikten sonra da sandık başında bulunanların oylarını kullanabileceği anonsu yapıldı.

Abdullah Bey...

Erdoğan ayrıca davaya emeği geçen ve referans aldıkları isimler arasında Atatürk’le birlikte Menderes, Özal ve Demirel’i saydı. Gül’ün davaya hizmetlerinden söz bile etmedi. Erdoğan ayrıca Gül’ün ismini de 1.5 saati aşan konuşmasında sadece “cumhurbaşkanı ve başbakan olarak uyumlu çalıştıklarını belitirken” bir kez andı ve ‘Abdullah Bey’ ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler