Gülse Birsel: Ülkem kafein gibi, insanı diri tutuyor!

"Eğitim kararları sadece öğrencileri ve velileri heyecanlandırmakla da kalmıyor, emlak piyasasına da hareket ve kalp çarpıntısı getiriyor!

Yayınlanma: 08.11.2017 - 12:20
Abone Ol google-news

TEOG'un değiştirileceği açıklandığında yazdığı "Uuu bu eğitim sistemi tam bir lunapark dostum!" yazısı ile şapkadan çıkartılan sistem değişikliğini eleştiren Hürriyet yazarı Gülse Birsel, sistem değişikliği açıklandıktan sonra da bir yazı kaleme aldı.

Gülse Birsel'den TEOG yazısı

Bakan İsmet Yılmaz'ın 'Nitelikli okul isteyenler sınava girecek, diğerleri en yakın 5 okuldan birine yerleşecek' sözleri ile açıkladığı sistemi yazan Birsel, "Yeni eğitim sistemi büyük heyecan yarattı!" başlıklı yazıda "Eğitim kararları sadece öğrencileri ve velileri heyecanlandırmakla da kalmıyor, emlak piyasasına da hareket ve kalp çarpıntısı getiriyor!" dedi.

İşte Birsel'in yazısında o bölüm:

 Ne var? Siz heyecanlanmadınız mı?

Bungee jumping severler, yamaç paraşütünden hoşlananlar, ralliciler. Bırakın o işleri, adrenalinin gerçek membaı başka yerde! Evladınızın, yoksa 8. sınıfta bir yeğeninizin, ne bileyim komşunuzun çocuğunun eğitimiyle yakından ilgilenmeye başlayın, kendinizi o konuya bir verin, ohoo, uçacaksınız!

Bir kere sınava girmeye karar vermiş iddialı öğrenciler için heyecan eskisinden daha büyük. Birçok sınav varken, artık tek şans haziranda 90 dakikada 60 soru cevaplamak.

 Sınavda başarılı olamadıysan seni daha da büyük bir heyecan ve belirsizlik bekliyor. Eğitim bölgene göre istediğin liseye yerleştirileceksin ama, nasıl olacak meçhul.

 Mesela o bölgede herkes Anadolu lisesine gitmek isterse?

 “Kontenjan kalmadı, o doldu, sizi meslek lisesine veya imam hatibe alalım” derlerse? Bir tip okula büyük talep varsa, diğer okullardan bu tip okula dönüştürülenler olacak mı?

Diyelim ki şahane öğrencisin, soğukkanlı birisin, sınav başarın cepte, tuzun kuru. E nitelikli okulların listesi daha belli değil. Nedense mayısa kadar da belli olmayacak. Al sana bir heyecan daha!

 Eğitim kararları sadece öğrencileri ve velileri heyecanlandırmakla da kalmıyor, emlak piyasasına da hareket ve kalp çarpıntısı getiriyor!

 Geçen gün “Çocuğunuzun geleceği için fen lisesine yakın sahibinden kiralık” daire ilanı vardı. Kadıköy’de, 2+1 daire, tek banyolu, kirası aylık 7000 TL. Bana fazla geldi ama tabii fen lisesi faktörü var. Anadolu liseleri, fen liseleri nereden baksan artık deniz manzarasıyla eşdeğer.

Heyecan dorukta, adrenalin tavan! Bakalım çocuklarımız bu yıl ne maceralar yaşayacak. Ülkem kafein gibi, insanı diri tutuyor!

Yazının tamamı için


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon