Gündem İdlib: Rusya'dan Türkiye'ye önemli ziyaret

Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de İdlib çevresinde ortak devriyeye başlamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın Türkiye’ye geliyor.

Yayınlanma: 10.03.2019 - 23:00
Abone Ol google-news

 Lavrov’un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde öncelikli gündem maddesinin, Türkiye-Rusya ortak devriyesinin başlamasının ardından Rusya’nın hava saldırısı gerçekleştirdiği İdlib olması bekleniyor. Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun 7. toplantısı, yarın Antalya’da yapılacak.

Rusya ile Türkiye arasında son dönemin en sıcak gündem maddesini Suriye’nin kuzeybatısında yer alan ve büyük ölçüde terör örgütü El Nusra’nın çatısını oluşturduğu HTŞ kontrolündeki İdlib oluşturuyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 8 Mart’ta Türkiye ve Rusya’nın İdlib mutabakatı uyarınca oluşturulan silahsızlanma bölgesinde devriye faaliyetine başladığını, aynı zamanda Rusya’nın Afrin ve İdlib’deki uçuş kısıtlamasını kaldırdığını açıkladı. Ancak cuma günü gerçekleştirilen ilk devriyenin ardından önceki gün Rus uçakları, İdlib’in güneyindeki HTŞ hedeflerini vurdu. TSK ve Rus askerlerinin ortak devriyesinin başlamasından bir gün sonra Rusya’nın İdlib’e hava saldırısı düzenlemesi dikkat çekti.

Ortak operasyon iddiası
Bu arada AKP’ye yakın bir gazetede dün yayımlanan haberde,14 Şubat’ta Soçi’de düzenlenen Putin-Erdoğan-Ruhani zirvesinde üzerinde uzlaşılan İdlib yol haritasında HTŞ’nin bölgeden Türkiye-Rusya ortak operasyonuyla çıkartılmasının öngörüldüğü belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Rusya’nın Türkiye’ye İdlib’de ortak operasyon teklif ettiğini doğrulamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler