'Güneşi uzun zamandır kırmızı görüyoruz'

Avustralya’da eylül ayından bu yana orman ve çayırlık alanlarda etkili olan yangın tüm hızıyla devam ediyor. Orman yangınları nedeniyle ölü sayısı 25’e yükselirken ülke genelinde 19.8 milyon dönüm arazi küle döndü.

Yayınlanma: 08.01.2020 - 02:00
'Güneşi uzun zamandır kırmızı görüyoruz'
Abone Ol google-news

2013’ten beri Avustralya’nın Sndney kentinde yaşayan Yeliz Karakaya, Sydney kentinde çok ciddi hava kirliliğinin yaşandığını belirterek “Duman koca şehrin üzerine çöküp kaldı. Bu yüzden hastanelerde tedavi gören çok insan var. Eşim ve arkadaşlarım kirli hava solumaktan astım hastası oldu. Dumanlı günlerde camları kapatıp klimaları çalıştırıp evde oturuyoruz. Güneşi uzun zamandır kırmızı görüyoruz. Üzerimize sürekli kül yağıyor. Bir an önce yangınların söndürülmesini istiyorum” ifadelerini kullandı. 

Yangını söndürme ekibinde gönüllü olarak çalışan ve ismini vermek vermek istemeyen Türk vatandaşı, söndürme çalışmalarını anlatırken “Biz gönüllüler, buraya gönderilen yardım malzemelerini paket haline getirirken bazı arkadaşlarımız da yangından kurtulan hayvanları başka çiftliklere aktarıyor. Bazılarımız ise kasabalardan tahliye olan halkla iletişim kurarak terapi görevi yapıyor. Felaket çok büyük. Dünyanın karaciğerleri yanıyor ve başka ülkelerden nedense yardım gelmiyor” diye konuştu.

MEGA YANGIN KORKUSU

İngiliz Daily Telegraph gazetesine göre Avustralyalı uzmanlar, New South Wales eyaletindeki yangınların, rüzgârın etkisiyle Victoria’daki alevlerle birleşerek bir “mega yangına” dönüşebileceğini söylüyor.

SUÇ YALNIZCA İKLİMDE DEĞİL

Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu ise Avustralya’da kömürün fazla olması nedeniyle yangınların kontrol altına alınamadığını belirtti. Kadıoğlu, “Suç sadece iklim değişikliğinde değil. Avustralya’nın ekonomisi kömüre dayalı ihraacata bağlı olduğu için iklim değişikliği ile ilgili çalışmalara taraf olmadı, olsa da sorumluluğu üzerine almadı. Eğer almış olsaydı bu yangın bu kadar yayılmazdı” ifadelerini kullandı. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler