Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan'ın görevden uzaklaştırılmasına tepki: FETÖ'nün müdahaleleri bugün de sürüyor

İzmir Karşıyaka Hakimi ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan'ın İbrahim Gökçek’le paylaşımı nedeniyle HSK tarafından 3 ay görevden uzaklaştırılmasına . Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağoğlu ve eski Başkanı Mustafa Karadağ'dan tepki yağdı. Eminağoğlu “FETÖ’nün yaptığı müdahalenin bugün de sürdüğünün örneğidir” derken, Karadağ “Cumhuriyete laf edenler ödüllendiriliyor, ölüm listesi yapanlar hakkında bir şey yapılmıyor” diye konuştu.

Yayınlanma: 15.05.2020 - 15:06
Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan'ın görevden uzaklaştırılmasına tepki: FETÖ'nün müdahaleleri bugün de sürüyor
Abone Ol google-news

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölümünün ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle İzmir Karşıyaka Hakimi ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) başlattığı inceleme sonucunda 3 ay görevden uzaklaştırma kararı verdi.

"MHP'LİLERİ HATIRLAMAK LAZIM"

Karara tepki gösteren Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, hem ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini hem de yargının baskı altına alınmaya çalışıldığını belirterek şunları söyledi:

“Bağımlı ve iktidarın istediği gibi hareket eden bir yargı istiyorlar. Yapılan paylaşım hukukun üstünlüğü ve yaşam hakkını savunan bir örgütün faaliyetleri kapsamında. Hukuk içerisinde yapılan bir eylemin yaptırıma uygulaması kabul edilebilir değil. Öcalan ölüm cezası aldığında yaşam hakkı esastır diye MHP’lilerin de oy verdiği ve ölüm cezasının ortadan kaldırıldığı zamanı hatırlamak lazım. Yaşam hakkı esastır ve o zaman MHP’lileri de mi cezalandıracağız. Bu ölüm cezasını yeniden tartışmaya açmak gibi bir şey.”

"FETÖ'NÜN YAPTIĞI MÜDAHALE BUGÜN DE SÜRÜYOR"

Eminağoğlu, daha önce de FETÖ’nün benzer yöntemlere başvurduğunu hatırlatarak, baroların da seçim sisteminin değiştirilmek istenmesini hatırlattı ve şöyle dedi:

“Türkiye’de ilk kez yargıçlar 2006 yılında YARSA adı altında örgütlendi. Kurucu başkanı olduğum dönemde 2009 yılında Fethullah’ın müdahalesiyle başkanlıktan uzaklaştırıldım. Yapılan yargılamalarda da bu ortaya çıktı. O dönemin FETÖ’cü HYKS tarafından cezalandırıldım. Benden sonra sendika başkanı olan meslektaşım Mustafa Karadağ aynı işlemlere maruz kaldı ve şimdi de meslektaşım Ayşe Sarısu Pehlivan benzer işlemlere muhatap kılınıyor. Barolardaki gibi yargıçların sivil ve serbest örgütüne FETÖ’nün yaptığı müdahalenin bugün de sürdüğünün örneğidir.”

"ÖLÜM LİSTESİ YAPANLAR HAKKINDA BİR ŞEY YAPILMIYOR"

Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ ise Pehlivan’ın yaşam hakkını savunduğunu ve sendika başkanı olarak yargıdaki sorunlara dikkat çekmek görevi olduğunu belirterek, Pehlivan’ın 3 ay görevinden uzaklaştırılmasının fiili olarak Anayasa’nın ihlali olduğunu kaydederek şöyle konuştu: 

“Bu eylemle karar cezaya dönüştürülmüş durumda. Yargıçların birinci görevi yaşamı savunmak ve yaşamdan yana olmak. Paylaşımları da hukukun evrensel ilkesiyle güvence altına alınmış masumiyet karinesine dikkat çekiyor. Ölüm orucunu kutsamıyor ve yaşamı kutsuyor. Devlete birinci görevinin suçlu bile olsalar yaşam haklarını savunmak olduğunu hatırlatıyor. Sendika başkanı olarak yargıdaki sorunlara dikkat çekmek onun görevidir, bunu yapmazsa görevini yapmamış sayılır. Cumhuriyete laf edenler ödüllendiriliyor, ölüm listesi yapanlar hakkında bir şey yapılmıyor.  Açığa almanın sonucunda verilecek ceza yoktur ancak tutukluğun cezaya dönüşmesi gibi açığa alınmıştır. Bu karara itiraz edilebilir ancak itiraza bakacak olan merci aynı merci. Türkiye hukuk devleti olmaktan uzaklaşıyor.

"ANAYASA’NIN FİİLİ İHLALİ"

“İktidar düşüncesini açıklamakta daha geniş özgürlük alanına sahip bir sendika başkanını bile görevden alıyorsa, siz diğer hakim ve savcıların durumunu düşünün. İktidar eleştirilmeye tahammülü etmiyor. Anayasa’nın azledilmezlik ilkesine de aykırı bir durum. Sonradan ceza verilmese de 3 ay görevinden uzaklaştırıldığı için fiili olarak ihlal edilmiştir.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler