Hamilelik döneminde görülen akıntılar tehlikeli mi ?

Hamilelik döneminde görülen akıntıların hangileri tehlikelidir ? Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır ? Memorial Ataşehir Hastanesi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Zeki Salar anlattı. Hamilelik döneminde meydana gelen akıntı ve kanamaları üçer aylık dönemler halinde incelediğimizde ;

Hamilelik döneminde görülen akıntılar tehlikeli mi ?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.05.2016 - 11:05

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde görülen akıntılar ;

Sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi ile embriyo oluşumu ve bunun anne rahmine tutunması ile anne vücudunda bir takım değişiklikler olmaya başlar.Bu değişikliklerden biri de vajinal akıntıların değişmesidir.Artan hormonların etkisi ile bu değişiklikler meydana gelir.Embriyonun ilk rahme tutunması esnasında  kahverengi bir akıntı görülebilir.Bu normal bir durumdur. 4. gebelik  haftasına karşılık gelir.Diğer değişle adet gecikmesi olduğu günlerde adet beklenirken kahverengi akıntılar görülebilir.Bu dönemde kahverengi akıntıları görülmesi kadar görülmemesi de normaldir.Kahverengi pembe akıntılar sorun yaratmaz.Bununla birlikte açık kırmızı taze kanamalar, akıntıya kasık ağrısı,idrarda yanma, parça düşürme, kabızlık durumlarından bir veya bir kaçı eşlik ediyorsa doktor tarafından değerlendirme gerektirir.


 Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde görülen akıntılar ;

12. haftadan sonra gebeliğin en rahat 3 ayına girilir.  Anne kendini çok daha iyi hisseder.Beyaz krem sarı renkli akıntılar artar.Bu dönemde açık kırmızı taze kanamalar ,yeşil koyu renkli kötü kokulu akıntılar ,akıntıya kasık ağrısı,idrarda yanma,parça düşürme,kabızlık,vajinal bölgede kaşıntı batma eşlik ediyorsa ediyorsa doktor tarafından değerlendirme gerektirir. Diğer yandan gebeliğin 12-13. Haftalarında lekelenme- çok az bir kanama görülebilir. Bunun sebebi gebeliğin devamını sağlayan progesterone hormonu eksikliğidir. Hamileliğin başından itibaren yumurtalık tarafından üretilen bu hormon bu haftalarda plasenta ( bebeğin eşi ) tarafından üretilmeye başlanır. Bu görev değişimi esnasında hafif kanamalar görülebilir.Bu durumda doktor değerlendirmesi gerekir. Doktorunuz gerekli görürse adı geçen progesteron  hormonunu iğne ya da fitil olarak hastaya  önerebilir.
Hamileliğin ikinci döneminde vajinal kanamanın iki önemli sebebi daha vardır.

Bunlardan birisi rahim ağzı yetmezliğidir. Rahim ağzı bebeği rahim içinde tutar. Bir yumruk gibi kapalı olarak bebeğin erken doğmasını önler.Normalde rahim ağzı uzunluğu 3 cm ve üzerinde olmalıdır. Bunun ölçümü ancak ultrason ile olur.Rahim ağzında açılma riski var ise rahim ağzı boyu kısa ise erken doğumu önlemek için rahim ağzına dikiş konulması gerekir. Kanlı kahverengi akıntı olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurunuz

Diğer bir kanama sebebi de plasentanın aşağı yerleşimli olmasıdır. Plasenta bebeği besleyen dokudur. Vantus gibi rahmin üst kesimlerine tutunarak anneden kan alır kirli kanı anneye verir. Ancak bazen  gebeliğin erken haftalarında plasenta yukarı tutunması gerekirken rahmin alt kesimlerine rahim ağzına doğru yerleşebilir. Bu durumda bu damarlarla dolu dokudan vajene doğru kanama olabilir. Çoğu zaman ciddi sorun teşkil etmez. 2-3 hafta sonra yapılan kontrolde çoğu kez plasentanın rahmin üst kısmına  taşındığı – göç ettiği – saptanır. Böylece kanama riski de ortadan kalkar.

Plasentanın rahmin aşağısına rahim ağzına yerleşmesi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

 *Aşırı aktivite, spor, uzun süre ayakta kalma önerilmez
*Birliktelik tehlike geçene kadar ertelenmelidir.
*Kabızlık, uzun süre öksürük, karın içi basıncını arttırır . Bu durumlarda ilaç tedavisi verilmelidir.
*Alttan jinekolojik muayene tercih edilmemelidir.
*İlaç tedavisi verilmiş ise düzenli almak gerekir.


Hamileliğin son üç aylık döneminde görülen akıntılar ;

Hamileliğin son üç ayı doğuma hazırlıkların yapıldığı bir dönemdir. Anne vücudu kendini doğuma hazırlar.Bu dönemde beyaz, sarı, krem renkli akıntılar devam eder. Normaldir.
Çökelek gibi pütür pütür akıntı var ve buna kaşıntı eşlik ediyorsa mantar enfeksiyonu yönünden test değerlendirme gerekir.

Doğuma yakın olarak doktorun muayene etmesi , şüpheli bir durum var ise B –Streptokok testi yapması gerekir. Bu bakteri normal doğum yapan annelerin doğum kanalında mevcut ise doğum esnasında bebeğe bulaşabilir. Bu nedenle gerekli ise şüpheli bir durum varsa son haftalarda bu test yapılmalıdır.

Vajinal akıntının yanında idrarda yanma var ise idrar yollarında enfeksiyon- sistit olabilir. Bu durumda idrarda kültür testi yapılması önerilir. Kültür sonucuna göre idrar yollarını temizleyen ilaç tedavisi önerilebilir. İdrar yolarında enfeksiyon var ve tedavi edilmez ise erken doğum riski oluşturabilir.Sarı yeşil kötü kokulu akıntılar bize ciddi bir enfeksiyonu düşündürür. Kültür testi yapılmalı sonucuna göre mutlaka tedavi edilmelidir. Bu dönemde beyaz şeffaf akıntılar normaldir.

Su gibi bol miktarda akıntının 2 sebebi vardır. Bunun en sık nedeni istemsiz idrar kaçırmadır. Bebek büyüdüğü için idrar kaçmasına neden olabilir. Diğer bir nedeni de bebeğin su kesesinin açılmasıdır. Bu durumda pembe ve ılık bir su yaklaşık bir litre kadar akar. Ve bu durumu anne engelleyemez. Bu iki durumun ayrıt edilmesi için alttan muayene ve turnusol kağıdı testi yapılması uygun olur.


Nişan gelmesi:

Rahim ağzında bir tıkaç vardır. Doğuma yakın günlerde bu tıkaç atılır sümüksü pembe kırmızı bir yapıya sahiptir. Doğumun yakınlaştığının habercisidir. Acil bir konu değildir. Doktorunuza bilgi vermeniz yeterlidir. 

Son aylarda kanama olmasının 2 sebebi vardır. Kanamadan kastedilen yoğun açık kırmızı kıpkırmızı kanamalardır. Her ikisi de önemlidir.
Plasenta previa bunlardan ilkidir. Plasentanın rahim ağzına yakın yerleşmesine bağlı kanamalar görülür. Gebeliğin erken haftalarında bu durum çoğu kez sorun yaratmaz. Gebelik ilerledikçe plasentanın rahmin yukarısına göç etmesi beklenir. Ancak son aylara gelinmesine rağmen plasenta hala rahim ağzına yakın yerleşimli ya da rahim ağzını kapatıyorsa vajinal yolla doğum mümkün olmaz. Ciddi kanamalara neden olabilir. Bu hallerde sezaryen doğum güvenilir olacaktır.

 Plasenta previa olan anne adayının dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bunlar:
*İstirahat
*Aşırı aktivite spor uzun sure ayakta kalma önerilmez
*Birliktelik riskli olabilir.
*Kabızlık uzun sure öksürük karın içi basıncını arttırır . Bu durumlarda ilaç tedavisi verilmelidir.
*Alttan jinekolojik muayene tercih edilmemelidir
*İlaç tedavisi verilmiş ise düzenli almak gerekir

İkinci kanama sebebi de Ablasyo plasenta denilen durumdur. Oldukça nadir görülen bu hastalıkta doğuma yakın aylarda aniden başlayan yoğun şiddetli kanamalar görülür. Kanama miktarı bir bardaktan bir sürahiye kadar olabilir. Sebebi daha doğum gerçekleşmeden bebeğin eşinin yani plasentanın erken ayrılmasıdır. Normal koşullarda bebek çıktıktan sonra plasenta rahimden ayrılır. Böyle yoğun bir kanama olduğu zaman derhal doktor aranmalıdır. 
Kaynak : http://www.haftahaftahamilelik.gen.tr
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler