Hapis cezası ödüle dönüştü

Rize'de, ''mala zarar vermek'' suçundan verilen hapis cezası, Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında ''kendi evini boyama ve temizliğini yapma''ya dönüştürülen gencin cezasını uygulamak için eve giden ekipler, bir dramla karşılaştı.

Yayınlanma: 10.05.2010 - 21:02
Abone Ol google-news

Rize 2. Asliye Ceza Mahkemesinde geçen yıl hakkında ''mala zarar verme'' suçundan dava açılan Eşref Baş (18), yargılama sonunda önce hapis cezasına çarptırıldı. Ardından da Baş'ın bu cezası, Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında, 2 ay boyunca ''kendi evini boyaması, genel temizliğini yapması, eşyalarını düzenlemesi'' şekline dönüştürüldü.
Mahkeme kararını uygulamak için Baş'ın Rize il merkezindeki evine giden Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü uzmanları, adeta dramla karşılaştı.

Baş'ın babasıyla birlikte yaşadığı evin fiziki şartlarının oldukça kötü, eşyaların ise kullanılamayacak derecede eski olduğunu gören uzmanlar, mahkeme kararının söz konusu evde uygulanmasının bir anlam ifade etmeyeceği düşüncesiyle, Baş'a yardım etmeye, cezasını da, evin fiziki şartlarının düzeltilmesi sırasında çekmesi yönünde karar verdiler.
Uzmanlar, kendi imkanları ve çeşitli yardım kuruluşlarından topladıkları yardımlarla evin pencerelerini yenilediler, iç ve dış boyasını yaptırdılar. Baş'ın, kullanılamayacak durumdaki başta beyaz eşya ve koltuklar olmak üzere eşyası yenilendi.

Eşref Baş da, evin boyanması ve eşyalarının yenilenmesine yardım ederek, mahkemenin verdiği cezayı tamamlamış oldu. Baş, şube müdürlüğü uzmanlarının yardımıyla, bir markette işe de yerleştirdildi.


"Uygulama ceza değil iyilik"

Eşref Baş, işlediği suçtan dolayı mahkemenin kendisine verdiği hapis cezasının denetimli serbestlik uygulaması kapsamında adeta ödüle dönüştürüldüğünü belirterek, ''İşlediğim ilk suçtu. Beni hapse atabilirlerdi. Ama öyle yapmayıp beni topluma kazandırmayı düşündüler'' dedi.

Uygulamanın kendisi için çok büyük bir ders olduğunu dile getiren Baş, ''Buna ceza değil, iyilik denir. Beni sokaktan kurtarmaya çalıştılar. Zaten ben de bunu ceza olarak görmedim. Ayrıca bana çok yardımcı oldular. Evimizi baştan aşağı yenilediler. Evin boya badana işleri ve eşyaların yerleştirilmesinde yardımcı olarak cezamı çektim. Sonra beni işe de yerleştirdiler. Bunları bana sağlayan herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler