Hasta hükümlülere farklı uygulama

Fatih Hilmioğlu kararı hasta tutuklulara örnek oluşturmadı.

Yayınlanma: 26.02.2014 - 22:25
Abone Ol google-news

Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda, cezaevinde tedavisinin sürdürülmesi mümkün görülmeyen hükümlü Hasan Kaçar’ın cezasının ertelenmesi isteği bir kez daha geri çevrildi. Anayasa Mahkemesi kararı ile, hastalığı gerekçesiyle bir süre önce tahliye edilen Fatih Hilmioğlu için verilen karar, Hasan Kaçar için örnek oluşturmadı.

Cezaevine 18 yaşında giren Hasan Kaçar şimdi 30 yaşında. Aradan geçen 12 yıl sağlığını da alıp götürdü. Eklem hastalığı nedeniyle kaburgaları eğilen ve iç organlarına baskı yapan Kaçar artık yürüyemiyor, boynunu dahi döndürmekte zorlanıyor. Yaşadığı sorunlar nedeniyle hastaneye yatan Hasan Kaçar’a yapılan tetkikler sırasında Chron adı verilen hastalığın da vücuda yayıldığı görüldü. Metris R Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Kaçar, durumu ağırlaşınca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Ameliyat olması gereken Kaçar, cezaevi şartlarında enfeksiyon sonucu durumunun ağırlaşacağı gerekçesiyle ameliyat olmayı kabul etmedi.

Avukatları, hasta hükümlülerle ilgili düzenlemeden yararlanması için harekete geçti. Cezasının ertelenebilmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Kaçar’a, 6 Ocak 2014 tarihinde hastalığının cezaevi koşullarında tedavisinin mümkün olmadığı ve cezasının 6 ay süreyle ertelenmesi yönünde rapor verildi. Mahkeme raporda “tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği” ifadesinin yer almaması nedeniyle bir kez daha rapor istedi. İkinci raporda da yer almayan ifade nedeniyle Adli Tıp Kurumu’ndan üçüncü kez rapor istendi. Kurum bu kez raporda açık olarak, hastalığın ölüme sebebiyet verebileceğini, cezaevi koşullarında tedavisinin mümkün olmayacağını ve tek başına yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Kaçar’ın yasadan yararlanabilmesi için tahliyesinin “toplum güvenliği için tehdit oluşturup oluşturmadığının” belirlenmesi için emniyetten gelen yazıda da olumsuz bir ifade kullanılmadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yazısında, Kaçar’ın cezaevinde bulunduğu dönemde, sağlık koşulları kötüleşmeden önce PKK tarafından gerçekleştirilen açlık grevine katıldığı bilgisi yer aldı.

 

Savcı uygun bulmadı

Adli Tıp Kurumu’ndan verilen rapor ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nden gelen yazıyı değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Uğur Başar, hasta hükümlü Kaçar’ın cezasının ertelenmesi isteğini reddetti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden 31 Ocak 2014 tarihinde gelen yazıyı değerlendiren Başar kararda, “İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yapılan tüm yazışmalara rağmen hükümlünün cezasının ertelenmesi durumunun toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı yönünde bir tespitinin de bulunmuyor olması dikkate alındığında adı geçen hükümlünün cezasının ertelenmesi durumunun toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı kanaatine cumhuriyet başsavcılığımızca ulaşılmış olup bu yönden de hükümlünün cezasının ertelenmesi talebi uygun görülmemiştir” görüşüne yer verdi.

Hasan Kaçar’ın ağabeyi Bedel Kaçar ve avukatı Gülizar Tuncer’in cezanın ertelenmesi yönündeki başvurusunu reddeden Cumhuriyet Savcısı Başar, tedavinin mahkûm koğuşu olan bir hastanede sürdürülmesi gerektiğine karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler