Hava sıcaklıkları azalmaya devam ediyor

Türkiye'nin kuzey ve doğu kesimlerinde yağış, iç ve doğu bölgelerde buzlama ve don beklenirken hava sıcaklıkları 4 ila 6 derece azalacak.

Yayınlanma: 24.01.2010 - 07:38
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşler i Genel Müdürlüğü'den yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye'nin kuzey ve doğu kesimlerinde görülecek yağışların; Doğu Akdeniz (Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş), Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz (Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Hopa) ile Sakarya, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Bartın, Ordu, Tokat, Sıvas ve Kayseri çevrelerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı, kuzey ve iç bölgelerde 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeybatı (Karayel), Marmara'nın güneybatısı (Çanakkale, Balıkesir, Bozcaada, Gökceada) ile Kuzey Ege kıyılarında kuzeydoğu (Poyraz), ülkemizin güneydoğu bölgelerinde güney ve güneydoğu (Keşişleme) yönlerden orta, Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinde kuvvetli, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında yer yer kısa süreli fırtına (40-60 km/saat) şeklinde esecek.
 

Uyarılar

Yağışların; Doğu Akdeniz (Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş), Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz (Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Artvin ve Hopa) ile Sakarya, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Bartın, Ordu, Tokat, Sıvas ve Kayseri çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını, taşkın vb.) ilgililer ve yurttaşlar tedbirli ve dikkatli olmalar konusunda uyarıldı.

Rüzgarın; Marmara'nın kuzey ve doğusu ile Batı Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeybatı (Karayel), Kuzey Ege kıyıları, Çanakkale, Balıkesir, Gökceada ve Bozcaada çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (40-60 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) ilgililerin veyurttaşların tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir. Marmara ile Türkiye'nin iç ve doğu bölgelerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması istendi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'den yapılan tahminlere göre bölgelerde hava şöyle olacak:
 

Bölgelerde hava

MARMARA: Parçalı çok bulutlu, bölgenin doğusu (İstanbul, Yalova, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bilecik) aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışların; Sakarya ve çevre ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Trakya'da kuvvetli olmak üzere bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeybatı (Karayel) ile bölgenin güneybatısında (Çanakkale, Balıkesir, Bozcaada, Gökceada) kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esecek.

EGE: Kuzey ve iç kesimleri parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde Kütahya çevreleri ile Afyon'nun kuzey ilçeleri hafif kar yağışlı, diğer yerler az bulutlu geçecek. Bölgenin iç kesimleri (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak) ile sabah saatlerinde İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla çevrelerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar; Kuzey Ege'de kuzeyli yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusu yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle sağanak, iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların; Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, İskenderun ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli olacak.

İÇ ANADOLU: Parçalı çok bulutlu, bölgenin doğusu ile öğle saatlerinde Eskişehir, Çankırı ve Ankara'nın kuzeybatı ilçeleri (Kızılcahamam, Çamlıdere, Kazan, Beypazarı, Ayaş, Güdül) kar yağışlı geçecek. Yağışların; Kayseri ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı görülecek.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu ve bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar; Sinop ve İnebolu çevrelerinde yağmur zamanla karla karışık yağmur, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde olacak. Yağışların; Zonguldak, Düzce, Bolu, Bartın ve Karabük çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölgenin iç kesimleri ile batı kıyılarında buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar zamanla kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (40-50 km/saat) esecek.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu ve bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarında yağmur ve sağanak, zamanla Samsun ve Ordu çevrelerinde karla karışık yağmur, iç kesimlerinde kar şeklinde olacak. Yağışların; Doğu Karadeniz ile Ordu ve Tokat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölgenin iç kesimlerinin yüksekleri ile Çorum, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge geneli kuvvetli olmak üzere yağışlı geçecek. Yağışlar; Malatya, Elazığ, Erzincan ve Iğdır çevrelerinde yağmur ve zamanla karla karışık yağmur, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde olacak. Bölgenin iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olacak.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge geneli kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı geçecek.

 

Hafta boyunca sıcaklıklar düşecek

Soğuk ve yağışlı hava Türkiye genelinde hafta içinde de etkisini sürdürecek. Sıcaklar Pazartesi'nden itibaren 4 ila 6 derece azalacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce önümüzdeki haftaya ilişkin yapılan son değerlendirmelere göre; yarın (Pazartesi); Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Yalova, Balıkesir), Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu (Sivas, Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Konya, Karaman, Niğde), Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Eskişehir, Kütahya, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde yağış bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu ile Osmaniye çevrelerinde yağmur ve sağanak, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Kahramanmaraş çevrelerinde karla karışık yağmur, yağış alan diğer kesimlerde kar şeklinde görülecek yağışların, Orta Karadeniz kıyıları (Samsun, Ordu, Sinop), Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu (Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari ve Şırnak) ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda (Diyarbakır, Siirt, Batman ve Mardin) çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Yağışlı havanın Salı günü Orta Karadeniz kıyıları (Samsun, Ordu, Sinop), Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun güneydoğusu (Van, Hakkari, Bitlis, Şırnak) ile Batman, Siirt ve Ardahan çevrelerinde etkili olduktan sonra yurdu terk edeceği, ancak soğuk havanın hafta boyunca ülke genelinde etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının yarın ülke genelinde 4 ila 6 derece azalacağı tahmin edildiğinden, Ege ve Akdeniz kıyılarında hafif, Marmara ile kuzey, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Doğu bölgelerde beklenen kuvvetli kar yağışının özellikle Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ olayına neden olabileceği tahmin edildiğinden tedbirli olunması gerekmektedir. Hissedilir derecedeki sıcaklık düşüşüne bağlı olarak Türkiye genelinde görülecek buzlanma ve don olayı ile doğu bölgelerdeki beklenen kuvvetli kar yağışı ve çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekiyor.

 

Doğu Anadolu'da kar yağışı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Bölgede aralıklarla devam eden kar yağışı ve yoğun tipi, yüksek kesimlerdeki köylerde yolların kapanmasına neden oldu. Muş'ta 170, Erzurum'da 90, Bingöl'de 12 ve Ardahan'da 4 olmak üzere toplam 276 köy yolunda, kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Erzurum'un Tekman ilçesinde yolu ulaşıma kapanan Düzyurt köyüne doğum hastası için giden ambulansın, köye 2 kilometre kala kara saplanması sonucu mahsur kaldığı belirtildi. İl Özel İdare Müdürlüğü ekiplerinin yolda mahsur kalan sağlık ekibinin kurtarılması için başlattığı çalışmalar sürüyor.

Yetkililer, bölgede yoğun tipinin etkili olduğunu, bu nedenle kurtarma çalışmalarının güçlükle yapıldığını belirtti. Karayollarında da kar yağışı ve tipi nedeniyle araç trafiğinde zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekipleri, yollarda kar temizliği ve tuzlama çalışması yapıyor. Kent merkezlerinde ise belediye ekipleri kaldırımlarda ve yollarda iş makineleriyle topladıkları kar birikintisini kamyonlarla şehir dışına taşıyor.

Kar yağışı etkisini artıracak

Bu arada, Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede aralıklarla devam eden kar yağışının akşama doğru etkisini artırması bekleniyor. Bölge illerinde ve kent merkezlerinde yapılan son ölçümlere göre, kar kalınlığı Ağrı'da 16, Erzurum'da 10, Ardahan'da 6 ve Muş'ta 5 santimetre olarak ölçüldü. Gece yaşanan en düşük hava sıcaklıklarının ise Ardahan'da eksi 4, Ağrı'da eksi 2, Erzurum'da eksi 1, Kars'ta 0, Iğdır'da 1 ve Erzincan'da 2 derece olarak kaydedildi. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Kars ve Ardahan'da 2, Erzurum'da 3, Ağrı'da 4, Erzincan'da 8 ve Iğdır'da 10 derece olması tahmin ediliyor.

 

Bolu Dağı'nda kar yağışı ve sis ulaşımı etkiliyor

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde aralıklarla devam eden kar yağışı ve sis, ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı ve sis özellikle Karanlıkdere ve Seymenler mevkilerinde etkili oluyor. Sis ve kar yağışı nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 30 metreye kadar düştüğü belirtildi. Karayolları ekipleri, güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmasını sürdürüyor. Trafik ekipleri ise sürücüleri kar yağışı, sis ve buzlanmaya karşı uyarıyor.

 

Adıyaman'da şiddetli yağış

Adıyaman'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle bir ev yıkıldı. Edinilen bilgiye göre, İmam Ağa Mahallesi 1023 Nolu Sokak'ta, Sait Kara'ya ait toprak ev, yağış nedeniyle yıkıldı. Ölen veya yaralananın olmadığı olay sonrasında, evin bulunduğu sokak, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Bölgeye gelen polis ve belediye ekipleri, evin bulunduğu alanda araştırma ve incelemelerde bulundu. Yıkılan evin bitişiğindeki iki evin de güvenlik nedeniyle tahliye edilmesine karar verildi.

Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, yağışla ilgili olarak yapılan tüm ihbarları değerlendirerek, olası bir su baskını ve sel olayına karşın 24 saat aralıksız olarak görev yapıyor. Yetkililer, şiddetli yağışlar nedeniyle kent merkezinde önemli bir olay yaşanmadığını, gerekli tedbirlerin alındığını belirttiler.

 

Bartın ve Zonguldak'ta 78 köy yolu ulaşıma kapandı

Zonguldak ve Bartında 78 köy yolu ulaşıma kapandığı bildiridi. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışı nedeniyle kapanan 50 köy yolunda, İl Özel İdare Müdürlüğü ekiplerinin yol açma çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Ereğli Şube Müdürü Bünyamin Önder, enerji nakil hatlarında yaşanan arıza nedeniyle yaklaşık 20 köye elektrik verilemediğini belirterek, ''Özellikle Süleymanbeyler ve çevresindeki köylerde bazı enerji hatlarında kopmalar oldu. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Kısa sürede köylere enerji vereceğiz'' dedi. Ereğli-Zonguldak kara yolunda zincirsiz araçların geçişlerine izin verilmiyor. Öte yandan, kar yağışı nedeniyle Zonguldak'ta bugün oynanması gereken amatör maçlar ileri tarihe ertelendi.

Bartın

Bartın'da da etkisini sürdüren kar yağışı dolayısıyla 28 köy yolu ulaşıma kapandığı bildirildi.
Kapalı köy yollarının açılması için çalışmaların 6 iş makinesi ve 20 personelle sürdürüldüğü kaydedildi.

 

Kütahya'da kar yağışı

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kütahya'da gece başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle kara yollarında ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. İl merkezini Eskişehir, Afyonkarahisar ve Tavşanlı'ya bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri yavaş gitmeleri ve araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları yönünde uyarıyor. Kapalı köy yolunun bulunmadığı Kütahya'da, İl Özel İdaresi ekiplerince önlem alındığı kaydedildi. Ayrıca, gece etkili olan buzlanma sebebiyle kent merkezi, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Tavşanlı'ya bağlayan kara yollarında 38 trafik kazası meydana geldiği, bu kazalarda 6 kişinin yaralandığı bildirildi.
 

Hakkari

Hakkari'de, sabah saatlerinde etkili olan kar yağışının ardından kapanan Hakkari-Şırnak Karayolu, Karayolları 114. şube ekiplerinin çalışması sonucu tekrar ulaşıma açıldı.
İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, Hakkari ve ilçelerinde 99 köy ile 347 mezranın ulaşıma kapandığını, ekiplerin yol açma çalışmalarına başladığını bildirdi.

Kayseri

Kayseri'de, sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, özellikle yüksek kesimlerde etkili oluyor. Kar yağışı nedeniyle Hisarcık-Erciyes Karayolu'nda çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Polis ekipleri, kazalar ve buzlanma nedeniyle Hisarcık-Erciyes Karayolu'nu bir süre trafiğe kapattı. Erciyes Kayak Merkezi'nde de kar kalınlığının 120 santimetreye ulaştığı, kar yağışının aralıklarla devam ettiği belirtildi. Yetkililer, Sarız, Felahiye, Yahyalı ve Kocasinan ilçelerine bağlı 41 köy yolunun da yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığını, karla mücadele ekiplerinin jandarmayla koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

 

Tunceli

Tunceli İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden alınan bilgiye göre, aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle yüksek kesimlerde bulunan 131 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdare Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Yetkililer, kar yağışının etkisini sürdürmesi nedeniyle yol açma çalışmalarının güçlükle ilerlediğini belirtti.
 

Edirne

Edirne Vali Yardımcısı İsmet Akyol, kar yağışı nedeniyle Enez ve Lalapaşa ilçelerinde kapalı olan 10 köy yolunu açma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin de kar yağışının Edirne ve ilçelerinde sona erdiğini, köylerde karla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İl Özel İdaresinin 8 ekibinin, gece geç saatlere kadar kapalı olan köy yollarını açmak için çalıştıklarını ve sabah erken saatlerden itibaren çalışmalara yeniden başladığını ifade eden Çetin, kapalı olan köy yollarını açma çalışmasına devam ettiklerini belirtti.

Çetin, kapalı köy yollarını açma çalışmalarını sürdürürken, açık olan 23 köy yolunda yol genişletme çalışması yaptıklarını ifade etti. Kent merkezinde belediye ekipleri, cadde ve yaya kaldırımlarda tuzlama çalışması yapıyor. Edirne Meteoroloji Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, dün gece en düşük hava sıcaklığı eksi 9 derece olan kentte, bugün en yüksek hava sıcaklıklığı eksi 7 derece olması bekleniyor. Yetkililer, kar kalınlığının 16 santimetre olduğu Edirne'de, bugün ve çarşamba gününe kadar yağış beklenmediğini kaydetti. Öte yandan, kar yağışıyla birlikte eksi 9 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle Tunca Nehri'nde yer yer buzlanmalar oluştu.
 

Marmara'da fırtına, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor

Marmara Denizi'ndeki şiddetli poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden, zaman zaman saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına ve 3 metreyi aşan dalgalar yüzünden dün boğazlardan geçme imkanı bulamayan yerli ve yabancı bandıralı 31 şilep ve tanker, Şarköy sahillerine sığındı.
Yollarına bugün devam etmek isteyen 17 gemi, sabah saatlerinde fırtınanın etkisini azaltmasının ardından Çanakkale Boğazı'na yöneldi. İstanbul Boğazı'ndan geçmek üzere Marmara Denizi'nde bulunan 14 gemi ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'de demirli bekliyor.

Marmara Denizi'nde demirli bekleyen gemilere akaryakıt ikmali için İstanbul'dan yola çıkan Delta 2 adlı Türk bandıralı gemi, akaryakıt dağıtımının ardından fırtına ve tipi nedeniyle geceyi Şarköy Limanı'nda geçirdi. Kayalara çarpma tehlikesi atlatan geminin, hava koşullarının iyileşmesinin ardından limandan ayrılacağı belirtildi. Olumsuz hava koşulları, balıkçıları da etkilemeye devam ediyor. Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan Şarköylü balıkçılar, 2 gündür balığa çıkamıyor. Marmara Denizi'nde balığa çıkıp, Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına dönen balıkçı tekneleri de hava koşullarının düzelmesi için barınaklarda bekliyor.
 

 

İlgili haber için tıklayınız

İDO'nun bazı seferleri iptal edildi

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler